Hyppää sisältöön

Tässä on tuleva Itä-Helsingin keskus: Itäväylän päälle rakentuu taloja ja tilaa kaikille, Stoan Puhoksen ja Puotilan metroaseman alueen monikulttuurisuutta halutaan rikastaa

Rakentamaan päästään tällä tietoa vuosikymmenen puolivälin jälkeen.

Jalan jaloin -ideakilpailutyö
Voittajaksi valitun Jalan Jaloin näkymä Itäväylälle. Ehdotuksen tekijät ovat Arkkitehtitoimisto Harris–Kjisik ja VSU maisema-arkkitehdit yhteistyössä monialaisen ja laajan työryhmän kanssa. Kuva: Helsingin kaupunki
Saija Nironen

Itä-Helsinki kasvaa vauhdilla ja nyt sille halutaan rakentaa moderni keskusta. Alueen uudelle ytimelle haettiin ilmettä Helsingin kaupungin järjestämällä kansainvälisellä ideakilpailulla.

Ehjä, idearikas ja tarkasti tutkittu ehdotus, totesi palkintolautakunta tänään torstaina valitusta voittajasta. Neljästä finaaliin päässeestä ehdotuksista, voittajaksi valikoitui malli nimeltä Jalan Jaloin (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin kaupunki) ja täpärästi toiseksi sijoittui ehdotus Itis siti (siirryt toiseen palveluun).

Kilpailualueeseen kuuluvat Itäkeskuksen liike- ja palvelutoimintojen keskustakorttelit molemmin puolin Itäväylää, Puotilan metroaseman korttelit sekä Meripellontien ja Itäväylän kainalossa sijaitseva kallioinen viheralue, Meripellonmäki.

Yle kävi heinäkuussa esittelemässä finaaliin päässeitä neljää kilpailuehdotusta Itä-Helsingin asukkaille.

Karttakuva Itä-Helsingistä, johon on merkattu alueen ideakilpailun kilpailualue.
Kilpailualueena on Itäkeskuksen keskeisimmät alueet ja Puotilan metroaseman seutu. Kuva: Helsingin kaupunki

Jalan jaloin: jotain muutakin kuin valtavan suuri ostoskeskus

Ehdotuksessa Itäväylän päälle sijoittuvat korttelit muodostuvat rakennusten reunustamista silloista. Jalankulkuverkosto jatkuu katkeamatta Itäväylän yli ja läpäisee myös Itiksen kahdella 24/7-avoinna olevalla kauppakujalla.

– Tällä hetkellä alue koostuu lähinnä valtavista bokseista. Meillä oli ajatuksena muuttaa tämä sisäänpäin kääntynyt kaupunkirakenne jälleen ulospäin. Jotta alue olisi muutakin kuin valtavan suuri ostoskeskus, sanoo ehdotuksen takana työskennellyttä työryhmää luotsannut arkkitehti Trevor Harris Arkkitehtitoimisto Harris–Kjisikistä.

Käytännössä ajatuksena on siis luoda uutta kaupunkitilaa, jossa on kiva oleskella kuten pihoja, puistoja ja vaikkapa museoita.

Paikallinen autoliikenne ja pyörätiet kiertävät keskustan reunoilla. Jalankulkijalle siltoihin perustuva ehdotus muistuttaa mäkistä maastoa ja tasosta toiseen liikutaan muun muassa julkisilla hisseillä.

– He onnistuivat tekemään vakuuttavan ja toteuttamiskelpoisen ratkaisun, joka todella yhdistää Itäväylän eri puolilla olevat alueet, sanoo johtava arkkitehti Mikko Näveri Helsingin kaupungilta.

Palkintolautakunta suosittelee, että Itäväylän kauppakeskus Eastonin puoleista aluetta sekä pääväylien kehittämistä jatketaan tämän ehdotuksen pohjalta.

Itis siti: monikulttuurisuutta ei haluta muuttaa vaan rikastaa

Stoan Puhoksen sekä Puotilan metroaseman alueiden kehityksen pohjaksi lautakunta suosittelisi puolestaan toiseksi tullutta suunnitelmaa Itis siti.

– Alueella nykyisin sijaitsevaa monikulttuurisuutta ei haluta muuttaa vaan ennemminkin rikastaa. Meidän ehdotuksessa Stoa laajenisi monitoimisalilla, sinne tulisi tiloja lapsille ja miksei myös eri uskontojen rukoushuoneita, sanoo arkkitehti Mikko Summanen K2S arkkitehtitoimistosta.

ITIS_SITI_nakymakuva_Puhoksen_kauppakuja
Itis Siti suunnitelman näkymä Puhoksen kauppakujalle. Suunnitelman tekijöinä toimi henkilöitä Arkkitehtitoimisto K2S:sta, Playa arkkitehdeista sekä Suomen Asuntokehityksestä. Kuva: Helsingin kaupunki

Asumisen ja toimitilojen lisäksi alueelle esitetään muun muassa uusia kulttuurin ja liikunnan tiloja. Puotinharjussa on Stoan yhteydessä Uusi Elmu, Stoan aukiolla Lastentalo ja Puhoksen aukion vieressä moskeija.

Omistus- ja vuokra-asuntojen lisäksi alueelle on tulossa erilaisia välimallin hallintamuotoja sekä uusia yhteisöllisen asumisen muotoja.

Summasen mukaan Puhoksen kaupunkirakenteessa on paljon hyvää, mutta se vaatii kunnostusta. Ehdotuksessa on pyritty löytämään hyvä tasapaino uuden ja vanhan rakennuskannan välille.

Pääosin kehittämiseen Itä-Helsingin alueella hyödynnetään Näverin mukaan muun muassa nykyisiä parkkialueita, joissa ei ole rakentamista tällä hetkellä. Osittain vanhaa rakennuskantaa joudutaan kuitenkin purkamaan uuden tieltä.

– Kaikkea vanhaa ei suinkaan pureta pois. Kulttuurikeskus Stoa luonnollisesti säilyy ja sitä mahdollisesti laajennetaan ja kauppakeskus Puhoksesta vanhin 60-luvulla rakennettu osa halutaan säilyttää, sanoo Näveri.

Puhoksen muut osat voidaan Näverin mukaan purkaa ja niiden tilalle tuleva uudisrakentaminen mahdollistaa rahoituksen vanhan osan peruskorjaukselle.

Puhos gamla köpcentrum i Östra centrum i Helsingfors.
Helsingin Puotinharjun ostoskeskus eli Puhos oli 1960-luvulla paikka, jota saatettiin tulla ihmettelemään kauempaakin Kuva: Yle/Anna Savonius

Itäisen Helsingin suunnittelu etenee jo ensi vuonna

Seuraavaksi Itäkeskuksen ja sen lähiympäristön alueelle laaditaan kehittämisperiaatteet, joissa otetaan huomioon nyt päättyneen kilpailun lopputulos.

Tavoitteena on saada periaatteet valmiiksi tulevan vuoden aikana kahdessa vaiheessa. Myöhemmin alueelle tullaan todennäköisesti laatimaan useita erillisiä asemakaavan muutoksia.

Rakentamaan päästään, kun kaavaprosessit valmistuvat.

– Rakennettuja muutoksia tässä Stoan ja Puhoksen alueella voidaan toivottavasti nähdä jo vuosikymmenen puolivälin jälkeen, ehkä mahdollisesti jopa sitä ennen, arvioi Mikko Näveri Helsingin kaupungilta.

Voit keskustella aiheesta 6.11. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Nuhjuista Itäkeskusta parjataan "betoniviidakoksi" ja nyt alue uudistetaan radikaalisti: futuristisia tornitaloja, luistelukenttä vai lisää luontoa?

Kulttuurin painopiste siirtyy Helsingissä nyt itään, ja sieltä toivotaan löytyvän paikka myös Nosturin purkamisen takia kodittomaksi jääneelle Elmu ry:lle

Rapistunut Puhoksen ostari oli aikoinaan Suomen suurin: sukella nyt virtuaalisesti Itä-Helsingin "etniseen basaariin"

Suosittelemme sinulle