Tehosteräjähdyksiä mm. elokuviin ja tv-sarjoihin tekevä yrittäjä Henri Kiviniemi on ajautunut ristiriitaan Orimattilan ympäristöviranomaisen kanssa yritystoimintaansa liittyvistä luvista.
Kiviniemen yritys OneFX haluaisi avata Orimattilan Niinikoskelle pommipuiston, joka tarjoaisi asiakasryhmille räjäytysnäytöksiä. Ainakin aluksi kyse olisi vuoden mittaisesta kokeilusta. Tavoite oli saada pommipuisto toimintaan jo syksyllä, mutta pitkä lupaprosessi on viivästyttänyt hanketta.
− Aiheuttaa meille isoja menetyksiä, kun pikkujoulukausikin meni sivu suun, Kiviniemi puuskahtaa.
Pommipuistossa olisi tarkoitus järjestää tilaustapahtumia korkeintaan kaksi päivässä. Tapahtumissa olisi kerralla 20-30 ihmisen ryhmä ja niissä tutustuttaisiin räjähteisiin ja elokuvatehosteisiin. Puiston nettisivut ovat jo toiminnassa. Isänpäiväviikonloppuna Kiviniemellä on räjäytysnäytöksiä.
Pommipuisto lienee ainutlaatuinen liikeidea Suomessa. Ainakaan Turvallisuus- ja kemikaalivirastossa Tukesissa ei ole kuultu vastaavasta. Mervi Murtonen Tukesin kuluttajapalvelujen ryhmästä ei kuitenkaan näe estettä räjäytyselämyksille, kunhan turvallisuus on kunnossa.
− Tämän tyyppisen toiminnan täytyy täyttää kuluttajaturvallisuuslain vaatimukset.
Tärkeää on Murtosen mukaan se, että riskit on arvioitu ja turvallisuusasiakirja kunnossa.
Kitkaa naapurisuhteissa
Orimattilan kaupunki vaatii pommipuistolle ympäristöluvan perustuen naapuruussuhteista annettuun lakiin. Lain mukaan esimerkiksi melusta ei saisi aiheutua "kohtuutonta rasitusta" lähialueiden asukkaille. Niinikosken räjäytysalueen lähistöltä on tullut kaksi valitusta melusta ja tärinästä, joten kaupunki katsoi, että ympäristölupa on tarpeen, kertoo ympäristönsuojelusihteeri Kirsi Liukkonen-Hämäläinen.
Kiviniemi puolestaan on sitä mieltä, että toiminta ei ole sellaista, että siihen tarvittaisiin ympäristölupa. Kiviniemen mielestä valituksilla ei ole tekemistä uuden pommipuistotoiminnan kanssa, koska yleisönäytösten räjähdyksistä ei tulisi läheskään niin paljon melua kuin joistakin aiemmin ohjelmien kuvauksiin tehdyistä tehosteräjäytyksistä.
Hänen mukaansa melumittauksissa desibelit ovat olleet sellaisilla tasoilla, ettei niiden takia tarvitsisi ympäristölupaa hankkia. Ympäristölupahakemus on kuitenkin tehty ja käsittelyssä. Kiviniemi haluaisi silti vielä löytää keinon, jolla pommipuiston saisi pystyyn ilman ympäristölupaa.
− Se aiheuttaa meille lisäkustannuksia. Lisäksi ympäristölupa vangitsee meidät siihen, että emme voi kehittää vuoden aikana toimintaamme emmekä muuttaa sitä.
Kiviniemi kertoo, että hän haluaa tehdä pommipuistosta turvallista ja asianmukaista toimintaa, joten hän on pyytänyt näkemyksiä poliisilta, pelastuslaitokselta sekä Tukesilta. Ympäristölupaa hän pitää kuitenkin liian raskaana ja kankeana menettelynä toiminnan aloittamiseen, varsinkin kun kyse on vuoden mittaisesta kokeilusta.
Ympäristölupa toisi velvoitteita
Orimattilan kaupungin nettisivuilla olevan ympäristölupahakemuksen vireilläolokuulutuksen mukaan toiminta aiheuttaa melua, tärinää, hajua, pölyä, autojen pakokaasuja sekä muita ilmapäästöjä, ja siitä syntyy tuhkaa, kuivakäymäläjätettä ja pesujätevettä sekä jätteitä. Lisäksi toiminnalla on vaikutuksia maaperään ja pinta- sekä pohjavesiin.
Koska alueelta valuu vesiä myös naapurikunnan Myrskylän puolelle, mukana sopassa ovat myös Myrskylän ympäristöviranomaiset.
Kiviniemi on räjäytellyt Orimattilan Niinikoskella jo vuosien ajan mm. elokuvien ja tv-sarjojen kuvauksia varten.
Kiviniemen mukaan tähän saakka on riittänyt, että räjäytyksistä tehdään ilmoitus poliisille etukäteen.
Ympäristölupa toisi esimerkiksi velvoitteen vuosittaisesta raportoinnista ja mahdollisesti muitakin velvoitteita yrittäjälle.