Hyppää sisältöön

Vartiolaiva Merikarhu tulee opetuskäyttöön Kotkaan – palveli rajavartiolaitosta viime vuoteen asti

Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto anoi rajavartiolaitokselta vartiolaiva Merikarhun saamista koulutus- ja harjoituskäyttöön.

Rajavartiolaitos on yrittänyt myydä vartiolaiva Merikarhua. Arkistokuva. Kuva: Mika Hentunen / Yle

Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto saa rajavartiolaitoksen entisen vartiolaiva Merikarhun opetuskäyttöön. Valtioneuvosto hyväksyi lahjoituksen tänään torstaina.

Vartiolaiva on toiminut kansainvälisissä tehtävissä Välimerellä vuosina 2016–2018.

Vuonna 1994 valmistunut Merikarhu poistui rajavartiolaitoksen käytöstä viime vuonna. Nyt se siirtyy koulutuskäyttöön palvelemaan merenkulun koulutusta.

Jatkossa sitä voidaan esimerkiksi hyödyntää Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskuksen eli Merikotkat ry:n tutkimustyössä. Vartiolaiva soveltuu hyvin myös öljyntorjunnan tutkimukseen ja kehitystyöhön.

Rajavartiolaitos ja Ekami ovat sopineet aluksen luovutukseen liittyen laajasta yhteistyöstä. Sopimuksen myötä Raja- ja merivartiokoulun opiskelijat pääsevät harjoittelemaan navigointia koulualuksella. Alus osallistuu myös rajavartiolaitoksen harjoituksiin.

Uusi alus käyttöön keväällä

Ekamin rehtori Sami Tikkanen kertoo, että vartiolaiva saapuu Kotkan Kantasatamaan ensi viikon lopussa. Uusi koulutusalus on tarkoitus ottaa käyttöön ensi keväänä.

– Tässä kestää vielä useampi kuukausi, ennen kuin uusi alus saadaan rekisteröityä koulutuskäyttöön ja tehtyä tarvittavat muutokset, Tikkanen sanoo.

Koululaiva Katarina on ollut opetuskäytössä Kotkassa vuodesta 1989 lähtien. Arkistokuva. Kuva: Mari Pekkanen / Yle

Vartiolaiva Merikarhu korvaa Ekamin nykyisen koululaivan Katarinan, joka seisoo nykyisin Kotkassa lähellä ammattiopiston merenkulkualan toimipistettä Katariinan kampuksen laiturissa. M/S Katarina on valmistunut vuonna 1953 ja ollut koulutuskäytössä Kotkassa vuodesta 1989 lähtien.

Sami Tikkasen mukaan koululaiva Katarina on tarkoitus myydä ensi kevään aikana.

Lue lisää: Vartiolaiva Merikarhu halutaan opetuskäyttöön Kotkaan – korvaisi nykyisen koululaiva Katarinan

Tekstiä täsmennetty ja lisätty Sami Tikkasen kommentit 5.11.2020 kello 16.36.

Suosittelemme sinulle