Hyppää sisältöön

KRP vahvistaa Ylelle: Nuorisosäätiön rikosvyyhdissä epäiltyjä jopa parikymmentä – tutkinta voi jatkua vielä vuosia

Keskusrikospoliisi vahvistaa Ylen MOT-toimitukselle, että Nuorisosäätiön entisiin johtajiin liittyvässä poliisitutkinnassa on rikoksesta epäiltynä jopa parikymmentä henkilöä.

Nuorisosäätiön ex-johtajiiin liittyvässä rikostutkinnassa selvitetään muun muassa Helsingin Kampissa sijaitsevan kerrostalon kauppoihin liittyviä taloussotkuja. Kuva: Johannes Niva / Yle

Poliisi ei ole aiemmin kommentoinut epäiltyjen määrää, vaan on ainoastaan kertonut tutkinnan olevan ”poikkeuksellisen laaja”.

– Meidän tutkimissa jutuissa, joista on tehty rikosilmoitukset Keskusrikospoliisille, 15-20 henkilöä [epäiltyä] on aika oikea lukema, sanoo rikoskomisario Antti Perälä Keskusrikospoliisista.

KRP:n lisäksi esitutkintaa aiheessa tekee Helsingin poliisin talousrikosyksikkö.

Nuorisosäätiön ex-johtajia Aki Haaroa ja Perttu Nousiaisista koskeva esitutkinta käynnistyi vuonna 2017.

MOT ei tavoittanut Haaroa tai Nousiaista kommentteja varten.

Nuorisosäätiön entiset johtajat Perttu Nousiainen (vas.) ja Aki Haaro saivat syytteitä talousrikoksista, kuten lahjonnasta. Kuva: Yle MOT ja Markku Ulander / Lehtikuva

Epäiltyjä myös Virosta ja Puolasta

Poliisi ei vahvista rikoksesta epäiltyjen nimiä esitutkinnan ollessa kesken. MOT-toimitus on kuitenkin selvittänyt nimiä muun muassa oikeuden asiakirjojen ja muiden lähteiden avulla.

MOT on kyennyt varmistamaan 13 rikoksesta epäillyn henkilöllisyyden. Epäiltynä on suomalaisten lisäksi kolme Viron ja kolme Puolan kansalaista.

Rikoksista epäillyt ovat pääosin henkilöitä, jotka ovat tehneet yhtiöidensä välityksellä tai suoraan liiketoimia Nuorisosäätiön kanssa. Mukana on myös kuitenkin muun muassa bulvaaneja eli haamujohtajia, joita poliisi epäilee törkeästä rahanpesusta.

Poliisi siis uskoo heidän häivyttäneen rikoksella hankittujen varojen alkuperää.

Rikosnimikkeiden kirjo tutkinnassa on varsin laaja.

– Tutkimme velallisen törkeää epärehellisyyttä, törkeää kavallusta, törkeää rahanpesua… Lopputulemaa ei vielä pysty vielä sanomaan, eli tuleeko tämä laajenemaan vielä muihin nimikkeisiin, sanoo Antti Perälä KRP:stä.

Keskusrikospoliisin suorittama esitutkinta jatkuu vielä pitkään, arvioi Perälä. Tapauksessa syyttäjänä toimivan Tuire Tamminiemen mukaan valtavasta kokonaisuudesta vain kolme pienempää asiakokonaisuutta on toistaiseksi syyteharkinnassa.

Takavarikkoja tutkinnan aikana on kohdistettu ainakin kahteenkymmeneen henkilöön tai yritykseen. Takavarikoilla halutaan estää epäillyn rikoshyödyn hävittäminen ja mahdollisten tulevien korvausten maksaminen.

Jari Laine (vas.) ja Kimmo Pihlman ovat johtaneet Nuorisosäätiötä vuodesta 2018 alkaen. He ovat joutuneet selvittämään valtavaa taloudellista sotkua, jonka kaksikko peri edellisiltä säätiön johtajilta. Kuva: Ghadi Boustani

Nuorisosäätiö käy eloonjäämistaistelua

MOT-toimitus on tutkinut useiden vuosien ajan Nuorisosäätiön taloussotkuja. Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen aikakaudella säätiö ajettiin taloudelliseen kaaokseen.

Nyt Nuorisosäätiö käy eloonjäämistaistelua. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on vienyt Nuorisosäätiön tytäryhtiöiltä yleishyödyllisyysaseman. ARA myös uhkaa irtisanoa Nuorisosäätiön lainat, mikä tietäisi lähes varmuudella Nuorisosäätiön kaatumista.

Nuorisosäätiö on valittanut päätöksestä.

Talousvaikeuksien takia Nuorisosäätiö on myös joutunut luopumaan osasta kiinteistöjään. Sen asunnoissa asuu nykyisin noin 4200 asukasta, mikä on lähes tuhat vähemmän kuin pari vuotta sitten.

– Kohtuuhintaisista asunnoista nuorille on huutava pula. Näiden asuntojen rakentamista olisi pitänyt jatkaa. Sen sijaan olemme joutuneet edellisen johdon toimien takia supistamaan toimintaamme, mikä tuntuu tietysti pahalta, sanoo Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine.

Miten käy asukkaiden?

Mikäli Nuorisosäätiö kaatuu, joutuvat tuhannet säätiön asukkaat todennäköisesti etsimään itselleen uuden kodin tai maksamaan korkeampia vuokria.

Nuorisosäätiön vuokrat ovat selvästi alhaisempia kuin markkinataso.

Esimerkiksi kesällä 2018 Nuorisosäätiö myi Helsingin Sörnäisissä kerrostalon sijoittajille. Tämä johti välittömästä noin 15 prosentin vuokrankorotuksiin.

Nuorisosäätiön asunnossa Helsingin Tapulikaupungissa asuvat Janita Tikander sanoo, että vuokrankorotus tietäisi hänelle vaikeuksia.

– Siinä tapauksessa, jos vuokra nousisi tosi reippaasti, niin varmaan joutuisin sitten miettimään uutta asuntoa. Totta kai se harmittaisi, Tikander sanoo.

Janita Tikander asuu Nuorisosäätiön omistamassa asunnossa Helsingin Tapulikaupungissa. Nuorisosäätiön asunnoissa on selvästi markkinatasoa alhaisemmat vuokrat. Kuva: Johannes Niva / Yle

Nuorisosäätiön puheenjohtaja Jari Laine pitää tilannetta älyttömänä.

– On se järkyttävää, että tällaista omaisuusmassaa laitetaan hoitamaan ihmiset, joilla ei ole mitään kokemusta näistä asioista. Tullaan jostain poliittisesta piireistä, ja tässä tapauksessa keskustapuolueesta. Lopputulos on tämä.

– Sitten kun tulee liike-elämän puolelta kaverit hoitamaan hommat kuntoon, niin on edelleen yhteiskunnan vastustus hoitaa näitä, Laine sanoo.

Nuorisosäätiön ex-johtajat Aki Haaro ja Perttu Nousiainen ovat entisiä keskustavaikuttajia. Vuosikymmenten ajan Nuorisosäätiö oli lähellä keskustaa. Nyt side puolueeseen on katkennut.

Katso uusin MOT Yle Areenassa: Nuorisosäätiö: tuhansien kodit vaarassa

Nuorisosäätiön entisiin johtajiin kohdistuva laaja talousrikostutkinta sekä tappiollisten kiinteistökauppojen selvittely jatkuvat. Toiminnan tulevaisuus on vaakalaudalla: miten käy asukkaiden, jos säätiö kaatuu?

Kaikki MOT:n Nuorisosäätiö-selvitykset

Suosittelemme sinulle