Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Toimittaja laskeutui olemattomaan kaivokseen, löysi timantteja ja uppoutui sinne – joko nyt virtuaalitodellisuus tekee läpimurron pelimaailmaan?

Vr-peleihin tarvittavia laitteita saa entistä halvemmalla, ja nyt myös rahoittajia alkaa kiinnostaa pelien kehittäminen.

Toimittaja Timo Sipola kokeili laskeutua MeKiwin Cave Digger -pelissä vanhaan Villin Lännen kaivokseen etsimään aarteita. Niitä löytyikin, mutta hämmentävintä oli todellisuudesta irrallaan oleva flow-tila, vaikka vieressä reaalitodellisuudessa oli kaivoksen saloihin opastamassa MeKiwin VR-pelikehittäjä Jan Julin. Video: Paulus Markkula / Yle Kuva: Yle
Timo Sipola
Avaa Yle-sovelluksessa

Immersiivisyys on avainsana vr-pelimaailmassa. Se tarkoittaa reaalimaailman unohtamista ja täydellistä uppoutumista virtuaalitodellisuuteen.

Me olemme saavuttaneet pisteen, jossa todellisuutta ja virtuaalitodellisuutta on vaikea erottaa toisistaan.

Oululaisen internetpalveluntarjoajayritys MeKiwin julkaisutoiminnan johtaja Jani Kaipaisen mukaan tämä raja on jo ylitetty.

– Pelimaailma huijaa aivoja niin hyvin, että unohdat, mitä oikeasti ympärillä tapahtuu.

MeKiwin työntekijä pelaa virtuaalitodellisuuspeliä
MeKiwin Begum Dogan näyttää mallia kaivoksen louhinnasta. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Pelin aikaansaama flow on alan ytimessä

Hän kertoo, että kun lapsille on laitettu päähän MeKiwin seinälle ripustettuja katselulaitteita, he ovat unohtaneet heti täysin, missä ovat. Lapsi voi lähteä juoksemaan pienessä huoneessa ja törmätä seinään.

Tähän kokemukseen perustuu MeKiwin jo pienimuotoisessa vr-genressä hyvin menestynyt Cave Digger -virtuaalipeli. Sitä on ostettu tähän mennessä noin 50 000 kappaletta

Nyt yritys alkaa kehitellä pelin kakkosversiota Suomen oloissa suuren, 400 000 euron rahoituksen turvin.

– Tässä mennään virtuaalilaseilla villi länsi-scifi-maailmaan rikastumaan. Siihen kutsutaan kavereita ja mennään porukalla seikkailemaan kaivosluolastoihin. Tällä me lähdemme valloittamaan kansainvälisiä markkinoita, sanoo Kaipainen.

Cave Digger 2: Dig Harder -pelin odotetaan saapuvan pc-pelien suurimpaan jakelualustaan Steamiin ensi vuonna Early Acces -versiona. Peli tulee myöhemmin myös Play Stationille ja langattomaan Oculus Questiin, missä käyttäjän ei tarvitse kytkeä piuhoja enää mihinkään.

Pc-pelin kehittämiseen saatetaan maailmalla käyttää satakin miljoonaa euroa. Esimerkiksi tänä vuonna julkaistu yhdysvaltalaisen Valve Corporationin Half-Life Alyxin kehittäminen maksoi Kaipaisen mukaan lähes kymmenen miljoonaa.

Virtuaaliseen todellisuuteen perustuvien pelien kehittämiseen on ollut käytössä olennaisesti pienempiä summia, ja osin ehkä senkin vuoksi vr-pelien läpimurtoa on odotettu toistaiseksi turhaan jo vuosia.

Virtuaalilaseja myydään polkuhintaan

Nyt isot laitevalmistajat ovat tuoneet markkinoille entistä parempia ja halvempia laitteita saadakseen myös pelinkehittäjät ja pelaajat kiinnostumaan keinotodellisuudesta.

Esimerkiksi Facebookin omistama virtuaalilaseja kehittänyt yhdysvaltalainen Oculus ja taiwanilainen älypuhelinten valmistaja HTC investoivat paljon virtuaalitodellisuuteen. Varsinkin Facebook polkee laitehintoja aggressiivisesti ja pyrkii tekemään tuloksensa pelisisällöillä ja pelikaupasta saamallaan osuudella.

MeKiwin työntekijät testaavat uutta peliään
Toimittaja laskeutui vanhaan Villin Lännen kaivokseen. Aarteita löytyi, mutta hämmentävintä oli todellisuudesta irrallaan oleva flow-tila, vaikka vieressä reaalitodellisuudessa oli kaivoksen saloihin opastamassa MeKiwin VR-pelikehittäjä Jan Julin. Kuva: Paulus Markkula / Yle

– Ne julkaisevat koko ajan uusia kevyempiä, halvempia ja omilla konsoleillaan toimivia laitteita, joihin ei tarvita johtoja, kertoo Kaipainen.

Tämä auttaa markkinoiden kasvua ja houkuttelee mukaan pelikehittäjiä ja julkaisijoita. Sitä kautta myös pelaajakunta kasvaa.

– Alalla on ollut vähän sellainen muna-kana-ongelma, että ei ole ollut tarpeeksi pelejä ja kun ei ole tarpeeksi pelejä, virtuaalitodellisuus ei houkuttele tarpeeksi pelaajia, sanoo Kaipainen.

CaveDigger 2:n suurin rahoittaja on Rela Invest. Sen toimitusjohtaja Joonas Pöllä uskoo yhtiön saavan MeKiwiin sijoittamansa rahat takaisin.

– Odotamme innolla, mitä näin hyviä näyttöjä antanut tiimi pystyy tekemään, kun heillä on paljon enemmän rahaa käytössä kuin ensimmäistä osaa tehdessään, sanoo Pöllä.

Pelialan suomalaisessa kattojärjestössä nähdään virtuaalitodellisuudessa mahdollisuuksia

Neogames on vuonna 2003 perustettu voittoa tavoittelematon videopelialan yhdistys, jonka tavoitteena on tukea Suomen peliteollisuuden kehitystä. Sen johtaja KooPee Hiltunen pitää virtuaalipelien uutta tulemista mahdollisena.

– Teknologia ja laitteiden hinta ja käytettävyys ovat parantuneet aika paljon muutaman vuoden takaisesta tilanteesta. On täysin mahdollista, että muutaman vuoden sisällä vr-pelaaminen löytää käyttäjäkuntansa, sanoo Hiltunen.

Virtuaalitodellisuuspelien nousua vauhdittaa isojen toimijoiden halu saada laitekanta olennaisesti kasvamaan nykyisestä.

Virtuaalitodellisuuslasit roikkuvat MeKiwin tilojen seinällä
- Siihen, että optikolta voi käydä ostamassa virtuaalitodellisuuslasit, menee vielä muutama vuosi, arvioi MeKiwin Jani Kaipainen. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Hiltusen mukaan ratkaisevia asioita vr-laitteiden ja pelien yleistymiselle ovat niiden hinta ja käytettävyys.

Juuri tämän takia laitteita myydään polkuhintaan.

– Peliyrityksen kannalta siirtyminen uudelle alustalle on tietysti aina riski. Se tarjoaa kuitenkin mahdollisuuksia siinä mielessä, että siirtyminen ensimmäisten joukossa uudelle alustalle voi olla yritykselle merkittävä etu jatkoa ajatellen, sanoo Hiltunen.

Tekeekö virtuaalitodellisuus pelaamisesta entistä kiinnostavampaa? Voit keskustella aiheesta 11.11. kello 23:een saakka.

Suosittelemme