Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Toimittajalta: Presidentti Trump uhriutui vaalilaskennan lähestyessä loppuaan – tuntee tulleensa petetyksi

Viisi yhdysvaltalaista mediaa keskeytti lähetyksen Valkoisesta talosta.

Donald Trump piti tiedotustilaisuuden Valkoisessa talossa perjantaina aamuyöllä
Donald Trump piti tiedotustilaisuuden Valkoisessa talossa perjantaina aamuyöllä. Kuva: Shawn Thew / EPA
Pirkko Pöntinen
Avaa Yle-sovelluksessa

WASHINGTON Kahden vuorokauden hiljaisuuden jälkeen presidentti Donald Trump kutsui toimittajat alkuillasta Valkoiseen taloon kuulemaan poikkeuksellista hyökkäyspuhetta Yhdysvaltain vaalijärjestelmää vastaan.

Polveilevassa, muistiinpanoihin pohjautuvassa puheessaan Trump toisti kahta teemaa.

Hän uhkasi yhä vaaliprosessien viemisellä korkeimpaan oikeuteen, koska vaalien aikana on Trumpin mielestä tehty paljon virheitä ja järjestelmä on korruptoitunut.

Toinen teema oli Trump itse. Presidentti väitti, että juuri hän itse on joutunut petoksen kohteeksi. Vaaleissa on kyse vain hänestä, demokratiasta ja äänestäjien oikeudesta saada jokainen ääni lasketuksi hän ei sanonut mitään.

Trumpin tulkinta siis oli, että siellä, missä hän voitti, asiat ovat kunnossa, mutta kun tulee tappiota, niin järjestelmässä on vikaa.

Puhe oli niin paksua, että viisi maanlaajuista uutiskanavaa keskeytti sen lähettämisen Valkoisesta talosta. Kanavat olivat MSNBC, NBC, NPR, ABC ja CBS. Ne perustelivat katkaisua sillä, että Trumpin puhe vilisi virheitä.

Ainoastaan CNN, konservatiivikanava FOX ja julkinen C-Span näyttivät puheen.

Trump ei yksilöinyt mitään vaalivirheitä, mutta luetteli kaupunkeja ja osavaltioita, jotka ovat hänen mielestään pahimpia korruptionpesiä ja joissa häntä yritetään huijata.

Trump iski ilmeisen tahattomasti myös omaan nilkkaansa, kun hän sanoi tietävänsä, että Pennsylvanian osavaltio on kaikkein pahimpia korruption paikkoja, sillä hän itse on siellä opiskellut.

Trump opiskeli 1960-luvulla taloustieteitä Whartonissa Pennsylvaniassa. Vuosien varrella on kyseenalaistettu eri yhteyksissä, onnistuiko hän pääsemään huipputason oppilaitokseen rehellisesti.

Ääntenlaskenta Pennsylvaniassa jatkuu yhä erittäin tasaväkisenä, koska postiääniä tulee vieläkin sisään.

Useat republikaanit kehottivat Trumpia rauhoittumaan

Senaattori Marco Rubio Floridasta muistutti, että useita päiviä jatkuva ääntenlaskenta ei ole petos.

Entinen senaattori Jeff Flake Arizonasta oli suorapuheisempi ja kirjoitti, että kenenkään republikaanin ei pidä hyväksyä presidentiltä tällaisia puheita.

Marylandin kuvernööri Larry Hogan sanoi samaa. Hän totesi, että presidentin väitteille ei ole mitään perusteita. Demokratiassa äänet lasketaan.

Trumpin haastaja, demokraattien Joe Biden muistutti pikaisesti, että demokratia on joskus sekavaa ja se vaatii kärsivällisyyttä.

Trump valmistautuu tappioon

Trump sanoi vaalikampanjassaan syyskuussa, että ainut syy, jolla hän häviäisi, on vaalihuijaus.

Trump on valmistanut kannattajiaan tähän väitteeseen pitkin syksyä. Hän tarvitsee selityksen tappiolleen jostain muualta kuin omasta toiminnastaan.

Tästä on nyt kyse lukuisissa kiistoissa vaalivilpistä, joita hänen kampanjaorganisaationsa on nostanut eri puolilla Yhdysvaltoja.

Torstai-iltana Valkoisessa talossa oli paikalla ryhmä toimittajia, joille Trump ei antanut mahdollisuutta esittää kysymyksiä.

Itsesääliä pursunnut vaarallinen viesti on kuitenkin jälleen levinnyt kannattajille, jotka toimivat niin kuin parhaaksi näkevät puolustaessaan johtajaansa.

Trumpista ei päästä eroon, vaikka hän Valkoisen talon jättäisikin tammikuussa.

Takaisin Pasilaan -podcastissa pohditaan USA:n vaalien seurauksia: mitä jos Trump häviää, voisiko hän esimerkiksi linnoittautua Valkoiseen taloon? Amerikka-asiantuntija Jani Kokko kertoo Marjukalle ja Toivolle, kuka Trumpin kantaa siinä tilanteessa pois ja miten valitsijamiesjärjestelmä voi olla petollinen.

Korjattu 6. marraskuuta kello 19.03: Trump opiskeli Whartonissa 1960-luvulla.

Korjattu 6. marraskuuta kello 20.20: Larry Hogan Marylandin kuvernööriksi.

Suosittelemme