Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Vanhemmat hämmentyivät, kun tieto tuli julki somessa: Lapsia kotona hoitavilta perheiltä viedään kerhomahdollisuus

Hämeenlinna aikoo lakkauttaa yli sataa lasta koskevan kerhotoiminnan palvelusetelit ensi vuoden elokuussa.

HAMK:in tiloissa oleva Nipsula.
Hamkin hyvinvointiyksikön Nipsulan palvelua on käyttänyt tänä syksynä kahdeksan perhettä koronarajoitusten takia. Kuva: Dani Branthin / Yle
Maarit Piri-Lahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Yli 100 hämeenlinnalaisperhettä sai sosiaalisen median välityksellä tiedon avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoiminnan palveluseteleiden lakkauttamisesta ensi vuonna. Hämeenlinnan sivistys- ja hyvinvointilautakunta joutuu etsimään säästöjä kolmen miljoonan edestä.

Lakisääteisistä palveluista ei voida nipistää, joten kaikki muu on päätynyt luupin alle. Vanhemmat ja palveluntuottajat ovat tyrmistyneitä lapsiystävällisen Hämeenlinnan suunnitelmista. Monet ihmettelevät sitä, onko 120 000 euroa vuodessa todellakin talousongelman ratkaiseva säästö.

Yksi kerhopalveluja tuottavista on Hamkin hyvinvointiyksikkö ja Nipsula, joka on samalla opiskelijoiden harjoittelupaikka.

– Olimme tyrmistyneitä ja samoin perheet. Tämä on väärä kohta säästää, sanoo palvelukoordinaattori Niina Mäkinen.

Lapsiperheiden hyvinvoinnin näkökulmasta matalan kynnyksen palvelut ovat Mäkisen mukaan nyt ensiarvoisen tärkeitä.

– Erityisesti tällaisena aikana, kun arjessa on muitakin haasteita.

Palveluseteleitä käyttää myös Mannerheimin lastensuojeluliiton Hämeenlinnan yksikkö. Yhdistyksen kerhoissa on tällä hetkellä 40 lasta. Perhekahviloissa käy noin 50 perhettä ja vapaaehtoisten vetämissä vertaisryhmissä satoja ihmisiä.

Palvelusetelin kustannukset kaupungille ovat Malliksen osalta 4 000 euroa kuukaudessa. Myös Lasten liikunnan tuella Peuhulalla on palvelusetelitoimintaa.

Palvelukoordinaattori Niina Mäkisen mielestä lapsiperheiden vaihtoehdot kapenevat kaupungissa koko ajan, koska Hämeenlinna luopui jo aikaisemmin kotihoidon tuen maksamisesta.

Vanhempien vertaistuki näinä aikoina tärkeää

Yksi vanhemmista, Merituuli Stenberg on suorastaan järkyttynyt palvelusetelin lakkauttamisesta.

Leila leikkii HAMK:in kampuksella Nipsulassa.
Nipsulassa Iina Kivelän tytär Leena voi myös itse vaikuttaa kerhon leikkeihin. Nipsulan palvelu joustaa ja rakentuu perheiden toiveista ja tarpeista.sekä lasten mielenkiinnon kohteista.. Kuva: Dani Branthin / Yle

– Ensimmäinen ajatus oli, että voiko tämä olla totta. Eihän tällaista voi oikeasti tapahtua.

Hän on tutustunut Nipsulassa perheisiin ja saanut ystäviä. Hänen mielestään leikkaus satuttaa monia.

– On surullista, jos jäädään lasten kanssa kotiin eikä liikuta enää missään. Vertaistuki puuttuu. Nämä ovat synkkiä, ehkä kauhukuvia, mitä ei toivoisi kenellekään, Stenberg sanoo.

Jos perheet eivät saa kerhontapaista varhaista tukea vanhemmuuteen ja lasten kasvatukseen, kustannukset voivat lisääntyä muissa palveluissa.

HAMK:in sosionomikoulutuksen koulutuspäällikö Merja Salminen ja palvelukoordinaattori Niina Mäkinen
HAMK:in sosionomikoulutuksen koulutuspäällikö Merja Salminen ja palvelukoordinaattori Niina Mäkinen sanovat, että Nipsulassa vanhemmat voivat jakaa omia ajatuksiaan ja kokemuksia toisten samassa elämäntilanteessa olevien aikuisten kanssa. Kuva: Dani Branthin / Yle

Palvelukoordinaattori Niina Mäkisen mukaan Nipsulan toiminta pyritään kuitenkin pitämään jollain tavalla pystyssä.

Hämeenlinna on markkinoinut itseään lapsiystävällisyydellä. Merituuli Stenbergiltä ei löydy enää tälle kannatusta.

– En ymmärrä miksi palveluseteli on säästökohteena. Missä lapsiystävällisyys näkyy, sillä lapsilta ja nuorilta ei pitäisi leikata. Eikä budjetissa tule mitään tilalle.

Hän arvelee, että valtuutetut eivät täysin ymmärrä, mihin kaikkeen palvelusetelin lakkauttaminen vaikuttaa.

Satunnaisia kävijöitä mahtuu

Hämeenlinnan sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko perustelee säästöjä kaupungin taloudella. Kolmen miljoonan säästötavoitetta on lähdetty etsimään eri puolilta, eikä matalan kynnyksen palvelu ole säästynyt leikkurilta.

Kolmen tahon järjestämät kerhot kustantavat palveluseteleillä 120 000 vuodessa. Raukko vetoaa siihen, että asioita täytyy priorisoida. Sosiaalisessa mediassa liikkuviin väitteisiin, että säästöt tulisivat kaupungille kalliimmaksi, kun päivähoitomaksuja joudutaan kompensoimaan, hän vastaa näin:

– Olemme arvioineet, että perheet haluavat ostaa yksittäisiä päiviä päiväkodeista tai sitten tulla osapäivähoitoon. Ryhmissä on väljyyttä eli satunnaisia kävijöitä mahtuu. Näin arvioiden tämä on ihan todellinen säästö.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto käsittelee palveluseteliasiaa osana varhaiskasvatuksen ensi vuoden budjettia ensi maanantain kokouksessa.

Suosittelemme sinulle