Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Mennyt lokakuu oli Euroopassa ennätyslämmin

Lämpimimmät alueet painottuvat napapiirin puolelle ja arktiselle merialueelle.

Turistit harrastivat varjoliitoa Alpeilla lokakuun lopulla.
Alppien kupeessa Sveitsissä nautittiin varjoliidosta ja aurinkoisesta säästä lokakuun viimeisenä päivänä viime viikolla. Kuva: Laurent Gillieron / EPA
Joonas Koskela
Avaa Yle-sovelluksessa

Lokakuun sää on pikkuhiljaa saatu tilastoihin ja varsinkin Euroopan alueella oli hyvin lämmintä Copernicus Climate Chance Servicen (C3S) mukaan.

Maanpintalämpötilan poikkeama lokakuussa 2020
Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Varsinkin Euroopan itä- ja pohjoisosissa lämpötila oliselvästi jakson 1981–2010 yläpuolella.

Lämpimimmät alueet painottuvat napapiirin puolelle ja arktiselle merialueelle, mutta myös Mustanmeren rannikkovaltioissa sekä Välimeren itäosassa lokakuun keskilämpötila oli selvästi keskimääräistä korkeampi.

Myös Suomessa lokakuu oli lämmin, jopa harvinaisen lämmin. Ilmatieteen laitoksen mukaan lokakuu oli meillä lähes koko maassa 2,5 astetta tavanomaista lämpimämpi. Näin lämmintä on lokakuussa keskimäärin 10–20 vuoden välein.

Kuukauden alkupuolisko oli hyvin lämmin, mutta kuun puolivälin jälkeen kylmeni, jolloin myös pohjoiseen satoi monin paikoin ensilumi. Loppukuusta sää taas lämpeni, minkä myötä pohjoisen lumet hupenivat nopeasti.

Kaikkialla Euroopassa lokakuu ei ollut erityisen lämmin

Vaikka lokakuu olikin Copernicuksen mukaan Euroopassa mittaushistorian lämpimin, ei keskilämpötila ollut koko Euroopassa tavanomaista korkeampi.

Euroopan länsiosassa Alppien etelän puoleisella alueella oli yleisesti vähän keskimääräistä viileämpää. Brittein saarillakin oltiin lähellä pitkän ajan keskiarvoa, ehkä vähän sen alapuolella.

Lämpimimmät alueet idässä ja pohjoisessa olivat kuitenkin niin lämpimiä, että keskilämpötila nousi ennätykselliseksi.

Maailmanlaajuisesti lokakuu oli historian kolmanneksi lämpimin

Pohjoisen napa-alueen ja Välimeren itäosan lisäksi lokakuu oli selvästi keskimääräistä lämpimämpi Tiibetin ylängöllä.

Keskilämpötila oli maailmanlaajuisesti 0,62 astetta korkeampi kuin vuosien 1981–2010 keskiarvo. Kahteen lämpimämpään lokakuuhun eroa jäi alle asteen kymmenys.

Keskimääräistä viileämpiä alueita oli lokakuussa läntisen Euroopan lisäksi kaarevalla alueella Tiibetin ympärillä sekä Pohjois-Amerikassa USA:n keskivaiheilla ja Kanadan eteläosissa. Myös itäinen Tyynimeri oli keskimääräistä viileämpi käynnissä olevan La Niña ilmiön myötä.

La Niña vaikuttaa Tyynellämerellä

Tulevina kuukausina merenpintalämpötila on Tyynenmeren itäosissa keskimääräistä viileämpi.

Voimistuneet pasaatituulet puhaltavat La Niñan aikaan lämmintä pintavettä kohti Tyynenmeren länsiosaa ja tilalle nousee syvemmältä kylmää ja ravinnepitoista vettä. Ilmiö erottuu hyvin jo lokakuun lämpötilapoikkeamassa kylmänä alueena Tyynenmeren itäosassa.

Talvikuukausina tämä näkyy Tyynenmeren länsiosassa voimistuneina sateina, idässä eli Amerikan mantereiden länsirannikolla taas on kuivempaa.

Suosittelemme