Hyppää sisältöön

Marraskuun lämpöennätys meni taas rikki: Ahvenanmaalla 16,6 astetta – viikonloppuna poutaa, isänpäivää vietetään aurinkoisessa säässä

Ensi viikon alkukin on pääosin poutainen.

Ahvenanmaalla mitattiin perjantaina 16,6 astetta. Ahvenanmaan lippu kuvattiin kerrostalon parvekkeella Maarianhaminassa 7.10. Kuva: Henri Salonen / Yle
Matti Konttinen

Marraskuun lämpöennätys on mennyt taas rikki. Ahvenanmaalla Maarianhaminan lentoasemalla Jomalassa mitattiin perjantaina 16,6 astetta.

Edellinen marraskuun lämpöennätys mitattiin tiistaina, jolloin Porissa lämpötila kohosi 14,7 asteeseen.

Tänään on ollut lämmintä Ahvenanmaan lisäksi myös Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Esimerkiksi Turussa ja Raumalla lämpötila kohosi yli 13 asteen.

– Lämpötilat ovat olleet todella korkealla. Tähän aikaan vuodesta keskimääräisen päivän ylimmän lämpötilan pitäisi olla Turussa 4,4 astetta ja Maarianhaminassa 5,6 astetta, kertoo Ylen meteorologi Anne Borgström.

Viikonlopuksi Borgström lupaa ”huimaa säätä” verrattuna viime viikkojen sateisiin ja tuuliin. Viikonloppuna sää pysyy enimmäkseen poutaisena ja laajalti myös aurinkoisena.

Lauantaina Pohjois-Lapissa tulee aamulla hieman lunta. Keski-Lapissa tulee vähäisiä räntäkuuroja aamupäivällä. Iltapäivän aikana Pohjois-Pohjanmaalla voi tulla joitain sadekuuroja, mutta päivän mittaan sateet väistyvät.

Maan etelä- ja keskiosissa on jo huomenna melko aurinkoista, mutta etelä- ja lounaisrannikolla on jonkin verran pilvisyyttä. Saaristomerellä voi tulla vähäisiä tihkusateita. Etelässä päivälämpötilat kohoavat lauantaina yli 10 asteen.

Isänpäivä "mielettömän kaunis päivä"

Sunnuntaina isänpäivänä on aurinkoisinta ja selkeintä.

– Sunnuntai on hyvin aurinkoinen, heikkotuulinen ja mielettömän kaunis päivä. Oikeastaan vain Lapissa ja Itä-Suomessa tuulee jonkin verran. Lämpötilat ovat sunnuntaina kuitenkin viisi astetta lauantaita alempia. Lapissa on pääosin pakkasta, kuvailee Borgström.

Ensi viikon alkukin vaikuttaa Borgströmin mukaan pääosin poutaiselta.

– Maanantaina Itä-Lapissa voi tulla joitakin räntäkuuroja. Etelässä voi tulla maanantaiyönä sadekuuroja. Sateet ovat kuitenkin määrältään hyvin mitättömiä.

Viikonkolopuksi on luvassa aurinkoa laajalti koko maahan. Sää jatkuu poutaisena myös alkuviikosta. Kuva: Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Suosittelemme sinulle