Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kun puhuminen ei onnistu tai se on vaikeaa, äiti ja poika löytävät yhteyden vuorovaikutuslaitteella: "Jesse nauttii ja itsellekin tulee hyvä olo"

Vuorovaikutuslaite yhdistää kosketuksen, äänen ja katseen ja luo yhteyden toiseen ilman sanoja.

Jesse Kortetmaa ja Niina-äiti kommunikoivat uuden Sointu-vuorovaikutuslaitteen avulla. Katso videolta, miten laite toimii. Toimittaja on Petri Kuikka.
Kati Latva-Teikari,
Petri Kuikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Pöydällä on amerikkalaista jalkapalloa muistuttava puinen esine.

Kokokin on lähes sama, tosin jenkkifutiksen peliväline painaa suurimmillaan alle 500 grammaa, tämä noin 3,5 kiloa.

Soikeat, pehmeäkaariset muodot houkuttavat sivelemään ja keinuttamaan laitetta kädellä. Keskellä kuperaa pintaa on juomalasin pohjan mentävä syvennys.

– Tämä on kutsumanimeltään Sointu, esittelee vastaava asumisohjaaja Mervi Kuusela laitetta.

sointu laite toistaa äänen kosketuksesta
Hollannissa kehitetty CRDL-laite on kahden suunnittelijan, Dennis Schuivensin ja Jack Chenin idea. Laitevalmistajan mukaan Suomen ensimmäinen ja ainoa CRDL-laite löytyy Centria-ammattikorkeakoulusta Keski-Pohjanmaalta. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Soinnun oikea nimi, CRDL, istuu liian kankeasti suomalaiseen suuhun. Kannuslaisen kehitysvammaisten asumisyksikön asukkaidenkin on helpompi sanoa, että haluavat Soinnun kuin pyytää saada käyttää CRDL-teknologiaa hyödyntävää vuorovaikutuslaitetta.

Tulee sellainen äidin ja lapsen yhteinen kokemus. Ollaan lähellä toista.

Niina Kortetmaa

Hollannissa kehitelty laite muuttaa ihmisten välisen kosketuksen erilaisiksi ääniksi.

Se on tehty muistisairaita varten, mutta sitä voi käyttää myös muiden kommunikaatio-ongelmista kärsivien kanssa.

Tarkoituksena on luoda yhteys toiseen katseen, kosketusten ja äänien avulla, kun normaali keskustelu ei ole mahdollista.

Ääni laskee ja nousee kosketuksen voimasta

Niina ja Jesse Kortetmaa istahtavat pöydän ääreen. Molemmat laittavat toisen kätensä laitteen pinnalle. Äiti alkaa vapaalla kädellä sivellä hiljaa poikansa toista kättä.

Vuorovaikutuslaite reagoi heti. Ilmoille pulpahtelee ääni joka voimistuu ja vaimenee äidin kosketuksen voimakkuudesta.

Se kuulostaa vähän steelpannujen ja hawaijinkitaran sekoitukselta.

NIINA KORTETMAA ja JESSE KORTETMAA
Jesse Kortetmaan lempiääni on juna. Niina Kortetmaa iloitsi intensiivisestä äidin ja lapsen välisestä hetkestä. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Vuorovaikutus-sukkula ja kädet muodostavat ”suljetun piirin”, jota puukuoreen kätketty elektroniikka ja ohjelmisto tarvitsevat älytäkseen muuntaa kosketuksen ääniksi.

Nyt ryhmäkodin huoneessa pimpahtelee terävästi, kun Niina naputtelee sormenpäillä nopeasti Jessen ihoa. Lyhyet sävelet kuulostavat sateen ropinalta pianon koskettimilla.

Välillä osat vaihtuvat ja Jesse haluaa koskettaa.

Poika ja äiti katsovat toisiaan. Hymy venyy korviin asti, kun kone viheltää ja jyskyttää junan lailla.

Ladattavalla akulla toimiva sukkula loihtii ilmoille 25 äänen kirjastostaan vaikka kissan kehräystä. Eläinten lisäksi kuunneltavaksi voi valita soittimet tai luonnon sekä kaupungin ja kodin äänimaailmat.

Muistikortille voi taltioida myös omia ääniä.

Takana kuukauden kokeilu

Kehitysvammaisten asumisyksiköt Auringonkukkakoti ja ryhmäkoti Ritarinkannus Kannuksessa ovat saaneet testata laitetta lokakuun 2020 alkupuolelta asti. Kuukauden kokemukset on kirjattu tarkasti ylös.

Laitehankinnat ovat iso investointi. RoboSotessa hoivayritykset voivat kauttamme kokeilla niitä ja päättää sitten, tuovatko ne lisäarvoa.

Lehtori, hankeasiantuntija Tarja Mäkitalo, Centria-ammattikorkeakoulu

Suomen ensimmäisen vuorovaikutuslaitteen on hankkinut Centria-ammattikorkeakoulu, jonka RoboSote-hankkeessa edistetään sosiaali- ja terveysalan hoivateknologiaa.

Lehtori, hankeasiantuntija Tarja Mäkitalo seuraa, kun Kortetmaat käyttävät Sointua ja iloitsee näkemästään. CRDL-teknologia tuo kommunikointiin aivan uuden ulottuvuuden, jossa hyödynnetään monia aistikokemuksia.

MERVI KUUSELA vastaava asumisohjaaja Ryhmäkoti Ritarinkannus ja TARJA MÄKITALO hankeasiantuntija Centria
Mervi Kuuselan (vas.) mielestä henkilökunnan keksimä Sointu-lempinimi kuvaa laitteen käyttötarkoitusta. Tarja Mäkitalo on tyytyväinen hyviin käyttötuloksiin. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

RoboSote etsii ja testaa älyteknologisia ratkaisuja soteyritysten hoivatyön tarpeisiin eli esimerkiksi vireyden ja toimintakyvyn ylläpitämiseen, kuntoutukseen, asumisen turvallisuuteen ja virtuaaliyhteydenpitoon.

Vuorovaikutuslaitteen lisäksi kokeiltavana on muun muassa kuntouttava interaktiivinen lattia, rauhoittava älytyyny, robottilusikka ja elintoimintojen etämonitorointi.

– Laitehankinnat ovat iso investointi. RoboSotessa hoivayritykset voivat kauttamme kokeilla niitä ja päättää sitten, tuovatko ne lisäarvoa, Mäkitalo kertoo.

Esimerkiksi vuorovaikutuslaitte maksaa lähetyskustannuksineen kuutisentuhatta euroa.

Hetki kahdenkeskistä aikaa

Ryhmäkoti Ritarinkannuksen vastaava asumisohjaaja Mervi Kuusela uskoo teknologiaan ja naurahtaa olleensa aivan liekeissä, kun kuuli, että ryhmäkoti pääsee mukaan RoboSoteen.

Hänellä on vain hyvää sanottavaa vuorovaikutuslaitteesta, jota ryhmäkodin asukkaat käyttävät henkilökunnan ja omaistensa kanssa.

Laite rauhoittaa vilkkaita asukkaita, jolloin kontaktin saaminen heihin helpottuu.

Asukkaiden palautteen mukaan sointua on mukava käyttää ennen nukkumaan menoa. Myös aamu on kiva aloittaa pienellä hetkellä laitteen äärellä.

– Äänet, kosketus ja hetki kahdenkeskistä aikaa, jolloin esimerkiksi ohjaaja keskittyy vain sinuun, Kuusela perustelee, miksi vuorovaikutuslaite on saanut hyvän vastaanoton.

Vielä intensiivisempi yhteys hänen mukaansa syntyy, kun asukas käyttää laitetta omaisensa kanssa.

Se on helppo uskoa, kun katsoo Kortetmaita yhdessä Soinnun ääressä.

– Tulee sellainen äidin ja lapsen yhteinen kokemus. Ollaan lähellä toista. Jesse keskittyy ja kuulostelee. Tuntuu, että Jesse nautii ja itsellekin tulee hyvä olo, Niina Kortetmaa kuvailee.

Samaa mieltä on Jesse Kortetmaa. Oli mukavaa, kun äiti oli lähellä.

Lisää luettavaa: Anna Aaltonen, 40, ei puhu, mutta ilo paistaa kasvoista metsäretkellä – elämyksiä mahdollistavan apuvälineen saaminen on vammaisille vaikeaa

Tekoäly mullistaa terveydenhuoltoa – sote-valiokunta jumppasi, humanoidirobotti kyykytti

Suosittelemme sinulle