Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Presidentti Niinistö on onnitellut Bidenia – näin maailman johtajat onnittelevat seuraavaa presidenttiä

Joe Bidenia onnitellaan meillä ja maailmalla.

Kuvassa on Sauli Niinistö Ylen tiloissa Pasilassa toukokuussa 2020.
Tasavallan presidentin kanslia kertoi onnitteluista Twitterissä. Kuva: Silja Viitala / Yle
Riikka Kajander
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen presidentti Sauli Niinistö kertoo onnitelleensa Joe Bidenia tämän valinnasta Yhdysvaltain presidentiksi.

Niinistö sanoo odottavansa mahdollisuutta jatkaa vahvan kumppanuuden rakentamista Bidenin ja varapresidentiksi nousevan Kamala Harrisin kanssa.

Bidenille sataa onnitteluja lukuisilta Euroopan johtajilta ja suomalaispoliitikoilta. Pääministeri Sanna Marin onnittelee Bidenia ja Harrisia ja sanoo Twitterissä, että Yhdysvallat on Suomelle tärkeä kumppani.

– Odotan yhteistyötämme.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo yhtyy onnittelijoihin ja sanoo uutista erinomaiseksi Yhdysvalloille, kansainväliselle yhteistyölle, maltilliselle politiikalle sekä Suomelle.

Suomen ministerit onnittelevat

Onnitteluja Bidenille ja Harrisille on tullut Twitteriin useilta Suomen ministereiltä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo tviitissään, että transatlanttista yhteistyötä tarvitaan niin koronakriisin voittamiseen, ihmisoikeuksien puolustamiseen kuin ilmastokatastrofin estämiseen.

– Näitä toivomme EU:n ja Yhdysvaltojen uudelta yhteistyöltä.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) onnitteli englanninkielisessä tviitissään Harrisia lasikaton rikkomisesta.

– Ihmiset ovat käyttäneet demokraattista oikeuttaan ja saaneet aikaan muutoksen. Toivotan USA:n takaisin Pariisin ilmastosopimuksen piiriin.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan Bidenin valinta antaa toivoa ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun, mutta neljän menetetyn vuoden jälkeen Yhdysvalloissa tarvitaan ripeitä ja määrätietoisia toimia.

– Väistyvän presidentin (Trumpin) demokratiaa halveksuvat äänenpainot ovat syvästi huolestuttavia. Rauhanomainen demokraattinen siirtymä ja vaalituloksen kunnioittaminen ovat demokratian peruslähtökohtia, opetusministeri jatkoi.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo, että ilmassa on toivoa, kun Biden valittiin presidentiksi ja Harris varapresidentiksi.

– Toivottavasti vallanvaihto sujuu rauhanomaisesti, eivätkä maan sisäiset jännitteet purkaudu väkivaltaisuuksina.

Britannian pääministeri Boris Johnson onnitteli Twitterissä Bidenia tämän valinnasta ja varapresidentiksi nousevaa Kamala Harrisia tämän historiallisesta saavutuksesta.

Myös esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Espanjan pääministeri Pedro Sánchez esittivät onnittelunsa.

Barack Obama ja republikaani Mitt Romney onnittelivat lämpimästi

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama onnittelee entistä varapresidenttiään Joe Bidenia valinnasta uudeksi presidentiksi ja Harrisia valinnasta uudeksi varapresidentiksi.

– En voisi olla ylpeämpi onnitellessani seuraavaa presidenttiämme Joe Bidenia ja seuraavaa ensimmäistä naistamme Jill Bidenia.

– En myöskään voisi olla ylpeämpi onnitellessani Kamala Harrisia ja Doug Emhoffia Kamalan uraauurtavasta valinnasta seuraavaksi varapresidentiksimme.

Myös republikaanisenaattori Mitt Romney onnitteli Bidenia ja Harrisia voitosta. Hän oli republikaanisenaattoreista ensimmäinen, joka teki näin.

– (Puolisoni) Ann ja minä onnittelemme presidentiksi valittua Joe Bidenia ja varapresidentiksi valittua Kamala Harrisia. Tunnemme heidät hyväntahtoisina ja ihailtavina ihmisinä. Rukoilemme, että Jumala siunaisi heitä tulevina päivinä ja vuosina, Romney tviittasi.

Lue myös:

Valitsijat vahvistivat Joe Bidenin presidentiksi – Yle seurasi USA:n vaalisyksyä

Trump ei ole osoittanut tappion myöntämisen merkkejä – miten Valkoisen talon vallanvaihto etenee?

Suosittelemme