Hyppää sisältöön

Kommentti: Vieläkö Valko-Venäjän jääkiekkojuhlan järjestämistä pitää oikeasti harkita? Nämä karut ihmiskohtalot kertovat kaiken oleellisen

Kansainvälisen urheiluyhteisön alkaa olla vaikea kääntää katseitaan Valko-Venäjän räikeistä ihmisoikeusrikkomuksista. Niiden kohteeksi on joutunut myös iso joukko urheilijoita, kirjoittaa Jelena Leppänen.

Yksi Valko-Venäjän parhaista naiskoripalloilijoista Jelena Levtshenko johdatti maansa Rion olympialaisiin 2016. Yli neljä vuotta myöhemmin hänet heitettiin vankilaan osallistumisesta rauhanomaisiin mielenosoituksiin. Kuva: Getty Images
Jelena Leppänen

Kansainvälisen jääkiekkoliiton on tarkoitus puida tässä kuussa asiantuntijaryhmän johdolla, voidaanko jääkiekon MM-kisat 2021 järjestää Valko-Venäjällä.

Viime kuukausien tapahtumien perusteella kysymykseen löytyy jo tässä vaiheessa selvä vastaus.

Valko-Venäjän hallinnon turvallisuusjoukot ovat pahoinpidelleet ja pidättäneet neljän viime kuun aikana tuhansia kansalaisia. Näiden ihmisten "rikos" on ollut yleensä se, että he ovat osallistuneet rauhanomaisiin mielenosoituksiin ja uskaltaneet haaveilla ääneen edes jostain demokratian tapaisesta. Välillä vankilaan on heitetty väärään aikaan koiraansa ulkoiluttaneita tai ruokaostoksille lähteneitä sivullisia.

Turvallisuuskoneiston kovilta otteilta eivät ole välttyneet myöskään maan huippu-urheilijat. Urheiluväki alkoi vastustaa laajemmin Aleksandr Lukashenkon hallintoa vilpillisinä pidettyjen presidentinvaalien ja ennen kaikkea niitä seuranneen väkivalta-aallon vuoksi. Yli tuhat urheilijaa on allekirjoittanut tähän mennessä avoimen kirjeen, jossa vaaditaan Valko-Venäjälle vapaita ja rehellisiä uusintavaaleja.

Innokkaaksi urheilumieheksi tunnustautuvalle Lukashenkolle olympiavoittajien, maailmanmestareiden ja muiden menestyjien ulostulot ovat olleet kiusallisia. Presidentin ratkaisuna on ollut tukahduttaa arvostelu klassisilla pelottelukeinoilla.

Olin sopinut jututtavani sunnuntaina kymmenottelun moninkertaista arvokisamitalistia Andrei Kravtshenkoa (valkoven. Krauchanka) urheilijoiden protestiliikkeestä ja sen seurauksista. Vuoden 2008 olympiahopeamitalisti ja vuoden 2014 Euroopan mestari pani ensimmäisten joukossa nimensä urheilijoiden avoimeen kirjeeseen. Sittemmin hän on saanut potkut maajoukkueesta ja joutunut jättämään siviilityönsä. Kravtshenko, 34, ilmoitti suostuvansa haastatteluun, mutta osallistuvansa ensin Minskissä sunnuntaimarssiin vapaan yhteiskunnan puolesta.

"Olen yhteydessä marssin jälkeen, jos minua ei pidätetä", Kravtshenko kirjoitti lauantai-iltana.

Kymmenottelija Andrei Kravtshenko menetti maajoukkuepaikkansa ja työnsä, koska uskalsi olla eri mieltä vallanpitäjien kanssa. Sunnuntaina hänet pidätettiin. Kuva: Michael Steele/Getty Images

Sunnuntai-iltapäivänä valkovenäläismediat kertoivat yleisurheilijan aavistaneen kohtalonsa. SOS BY -urheilijaliikkeen mukaan musta-asuiset miehet pidättivät kovaotteisesti Kravtshenkon ja potkunyrkkeilijä Ivan Ganinin Minskin keskustassa. Urheilijoiden olinpaikasta ei ollut vielä myöhään sunnuntai-iltana tietoa.

Kravtshenko oli paitsi osallistunut Minskissä rauhanomaisiin mielenosoituksiin myös puhunut avoimesti urheilijoiden kohtaamasta painostuksesta. Kymmenottelija kertoi kuukausi sitten varaurheiluministeri Mihail Portnoin yllättävästä vierailusta kotiinsa. Kravtshenkon mukaan ministeri oli ihmetellyt tarvetta arvostella hallintoa ja kehottanut lähtiessään urheilijaa muistamaan, että tällä on vaimo ja pieni lapsi.

Myös muut eri lajien maajoukkueurheilijat ovat kertoneet vastaavanlaisista visiiteistä.

Vääriä mielipiteitä

Yksi Valko-Venäjän kaikkien aikojen naiskoripalloilijoista, Yle Urheilun syyskuussa haastattelema Jelena Levtshenko koki Kravtshenkon kohtalon reilu kuukausi sitten. Turvallisuusviranomaiset pidättivät hänet Minskin lentokentällä. 37-vuotias koripalloilija vietti lokakuussa 15 päivää pahamaineisessa Okrestinan vankilassa. Tuomion syyksi ilmoitettiin seuraava: Levtshenko vaati julkisesti Valko-Venäjälle rehellisiä vaaleja, liikkui mielenosoituksissa ihmisryhmässä ja kantoi käsissään plakaattia, jossa luki "Kansa on mestari".

Kravtshenkon ja Levtshenkon tapaukset eivät ole ainoita laatuaan. Moni matalamman profiilin urheilija tai valmentaja on viettänyt öitään vankilasellissä. Kymmeniä urheilijoita ja valmentajia on potkittu maajoukkueista ja työpaikoiltaan, urheilija-apurahoja on evätty ja atleeteille on jaettu sakkoja "hallinnon vastustamisesta".

Lukashenkon toiminta on saanut jopa hänen kannattajansa kääntymään häntä vastaan. Valko-Venäjän freestylemaajoukkueen menestysvalmentaja, lukuisia olympiavoittajia vuodesta 1998 luotsannut Nikolai Kozeko on kertonut äänestäneensä Lukashenkoa viimeisimmissä presidentinvaaleissa mutta muuttaneensa suhtautumistaan sen jälkeen, kun turvallisuuskoneisto alkoi pahoinpidellä kaduilla marssivia ihmisiä.

Valko-Venäjän tunnetuimpiin urheilijoihin kuuluva Jelena Levtshenko kävi aktiivisesti hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa, kunnes hänet pidätettiin syyskuun lopussa. Kuva: Jelena Levtshenkon Instagram
Valko-Venäjän turvallisuuskoneisto on vastannut kovin ottein mielenosoittajien marsseihin. Kuva: Getty Images

Elokuussa antamassaan haastattelussa Kozeko sanoi, etteivät Valko-Venäjän vallanpitäjät kohtele kansalaisiaan ihmisinä. Kozekolta vietiin valmennusapuraha ja hänet määrättiin maksamaan valtiolle takaisin 11 viime kuukauden tienestinsä. Kozekon suojatti, 25-vuotias maailmanmestari Aleksandra Romanovskaja erotettiin urheilupomojen päätöksellä maajoukkueesta.

Protestimieliala ei ole kuitenkaan hiipunut. Urheilijat ja sadat tuhannet muut valkovenäläiset kokoontuvat edelleen joka sunnuntai osoittamaan mieltään Minskissä ja muualla.

Tilanne on Lukashenkolle uusi. Urheilijat on nähty Valko-Venäjällä konemaisina suorittajina, joiden tehtävä on ollut palvella maansa eli toisin sanoen kulloistenkin vallanpitäjien etuja.

Urheilumenestyksen on odotettu vankistavan hallitsijan suosiota, ja kuten maan kyseenalainen dopinghistoria on osoittanut, keinoilla ei ole aina ollut väliä.

Urheilijatkin ovat kuitenkin ensisijaisesti ihmisiä. Ihmisiä, jotka toivovat itselleen, lapsilleen ja läheisilleen valoisaa tulevaisuutta.

– Haluan, että tyttäreni kasvaisi maassa, jossa hän voi kertoa vapaasti mielipiteensä tietäen, ettei hän saa sen vuoksi potkuja työstään, Kravtshenko sanoi lokakuussa valkovenäläiselle Tut.by-sivustolle. (siirryt toiseen palveluun)

Nykypäivän Valko-Venäjällä se ei ole mahdollista.

Lue myös:

Valko-Venäjällä mielenosoitukset jatkuvat kolmatta kuukautta – yli 800 pidätetty sunnuntaina, mukana toimittajia ja urheilijoita

Näky valkovenäläisen vankilan edessä pysäytti – urheilijatähdet kertovat Yle Urheilulle, mikä sai heidät voittamaan pelkonsa ja nousemaan uhkauksista huolimatta Lukashenkoa vastaan

Valko-Venäjän urheiluväeltä karu esimerkki, miten Leijonien pelaajat olisivat vastuussa ihmiskohtaloista – maassa alkaa uusi yritys kammeta jääkiekon MM-kisat pois Minskistä

Suosittelemme sinulle