Hyppää sisältöön

Merkittävä edistysaskel koronarokotteen kehittelyssä: Pfizer ja BioNTech ilmoittavat rokotteensa tehonneen 90-prosenttisesti testeissä

Kolmannen vaiheen testeissä oli yli 40 000 osallistujaa. Kyseessä on ensimmäinen väliraportti testituloksista.

Sairaanhoitaja antaa influenssarokotetta potilaalle Yhdysvalloissa. Kuva: Mario Tama / AFP

Lääkeyhtiöt Pfizer ja BioNTech kertovat merkittävästä edistysaskeleesta koronarokotteen kehittämisessä.

Niiden kehittämä rokote on 90-prosenttisesti estänyt koronaviruksen aiheuttaman COVID-19-taudin meneillään olevissa kolmannen vaiheen testeissä, yhtiöt ilmoittavat (siirryt toiseen palveluun).

Kyseessä ovat ensimmäiset lääkkeenvalmistajat, jotka ovat julkaisseet menestyksekkäitä kliinisiä testituloksia koronarokotteestaan.

Alustavien tulosten mukaan rokote antoi suojan seitsemän päivää sen jälkeen, kun toinen annos rokotetta oli annettu ja 28 päivää ensimmäisestä annoksesta.

– Ensimmäiset tulokset kolmannen vaiheen COVID-19-rokotekokeissamme antavat alustavia todisteita rokotteemme kyvystä torjua COVID-19:ää, yhdysvaltalaisen Pziferin pääjohtaja Albert Bourla sanoi yhtiöiden tiedotteessa.

– Olemme ottaneet merkittävän askelee lähemmäksi läpimurtoa, että voimme auttaa lopettamaan tämän globaalin terveyskriisin.

Vaiheen 3 kliiniset testit alkoivat heinäkuun lopulla ja niissä on ollut mukana 43 538 osanottajaa.

Saksalaisen lääkeyhtiön BioNTechin rakennus Mainzissa. Kuva: Ronald Wittek / EPA

Saksassa uutista pidetään läpimurtona

Saksalaisen BioNTechin pääjohtaja sanoi uutistoimisto Reutersille olevansa optimistinen, että rokote antaisi immuniteetin vuodeksi, mutta se ei ole vielä varmaa.

– Meidän pitäisi olla optimistisempia, että immuniteettivaikutus voi jatkua ainakin vuoden, BioNTechin pääjohtaja Uğur Şahin sanoi Reutersille.

Yhtiöt kertovat, että eivät ole tähän mennessä löytäneet rokotteestaan vakavia terveyshuolenaiheita. Ne aikovat hakea Yhdysvalloissa nopeutettua käyttölupaa rokotteelleen myöhemmin tässä kuussa.

Ylen Berliinin-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen kertoo, että Saksassa rokoteuutista on pidetty läpimurtona ja uutista pidetään lupaavana. BioNTech on saksalainen yritys.

– Täällä on jo viikkoja odotettu sitä, mikä länsimaissa kehitteillä olevista rokotteista valmistuu ensimmäisenä ja sitä kuinka tehokkaiksi ne osoittautuvat. Tätä kyseistä rokotetta on pidetty hyvin lupaavana jo etukäteen, Turtiainen kertoi radiouutisissa kello 16.

Turtiainen kertoo valmistajien luvanneen, että rokote annetaan vielä tässä kuussa Euroopan unionin ja Yhdysvaltain viranomaisten hyväksyttäväksi.

– Viranomaiset ovat koko prosessin ajan saaneet tutkimustietoa rokotteesta. Voi olla mahdollista, että ensimmäiset rokotteet voidaan antaa jo vuoden lopussa. Näyttää siltä, että rokote tulisi käyttöön suhteellisen samaan aikaan Euroopan unionissa ja Yhdysvalloissa, Turtiainen arvioi.

Kiinnostava uutinen myös Suomelle

Euroopan unioni on tehnyt (siirryt toiseen palveluun) ennakko-ostosopimuksen (siirryt toiseen palveluun) BioNTechin ja Pfizerin kanssa. Unionin ennakko-ostosopimukset rahoitetaan EU:n hätärahaston kautta, ja kaikki 27 jäsenmaata ovat mukana.

– Tämä on kiinnostavaa myös Suomen kannalta, sillä Suomihan on mukana EU:n rokoteyhteistyössä ja saa tietyn kertoimen mukaan rokotteita sitä mukaa kun niitä hyväksytään ja otetaan käyttöön markkinoilla, Turtiainen kertoi.

Nykyisten ennusteiden mukaan yhtiöt uskovat voivansa valmistaa maailmanlaajuisesti jopa 50 miljoonaa rokoteannosta tänä vuonna ja 1,3 miljardia ensi vuonna.

Turtiaisen mukaan Saksaan aiotaan perustaa lähiaikoina 60 rokotekeskusta uutta rokotetta silmällä pitäen. Rokotetta ei jaeta perinteiseen tapaan terveyskeskuksiin, sillä se vaatii jopa 70 pakkasasteen säilytyksen. Rokotetta pitää vartioida tarkasti, sillä sitä ei riitä aluksi kaikille.

Biden ja Trump kiittelivät uutista, pörssit nousussa

Euroopassa pörssikurssit nousivat uutisen jälkeen. Finnairin osake oli noin puoli neljältä reilun 22 prosentin nousussa, NoHo Partnersin reilun 18 prosentin nousussa.

Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump ja vaalit voittanut demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden ovat kiitelleet uutista hyväksi.

Biden varoitti, että rokoteuutisesta huolimatta kestää vielä monia kuukausia ennen kuin Yhdysvalloissa saadaan aikaan laajamittaiset rokotukset.

Bidenin odotetaan tänään maanantaina esittelevän työryhmänsä koronapandemian vastaiseen kamppailuun.

Presidentti Trump ei ole vielä tunnustanut tappiotaan presidentinvaaleissa.

Korjattu kello 16.35, rokote on siis estänyt koronaviruksen aiheuttaman taudin, ei itse tartuntaa.

Mitä mieltä olet Pfizerin ilmoituksesta? Onko tämä läpimurto koronan vastaisessa taistelussa? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 10.11. klo 23:een asti.

Suosittelemme sinulle