Hyppää sisältöön

Useista rikoksista epäilty kulttuurineuvos Veijo Baltzar päässyt tutkintavankeudesta

Baltzar on vapautettu poliisivankilasta, mutta hän on edelleen matkustuskiellossa.

Kulttuurineuvos Veijo Baltzar on vapautettu poliisivankilasta, mutta hän on edelleen matkustuskiellossa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzar on vapautettu tutkintavankeudesta. Helsingin käräjäoikeudesta vahvistetaan STT:lle, että Baltzar on sen sijaan asetettu matkustuskieltoon.

Poliisi sai Baltzaria koskevan esitutkinnan valmiiksi syyskuussa. Poliisi on epäillyt Baltzaria, 78, muun muassa törkeästä ihmiskaupasta ja ihmiskaupasta, törkeästä raiskauksesta sekä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Esitutkinnan perusteella uhrit ovat seitsemän naista, jotka ovat syntyneet 1980–2000-luvuilla. Osa uhreista on ollut epäiltyjen rikosten tapahtumahetkellä alaikäisiä.

Baltzarin epäillään tutustuneen tyttöihin ja nuoriin naisiin Helsingissä ja värvänneen heidät pyörittämäänsä teatteritoimintaan. Lisäksi hänen epäillään houkutelleen uhreja ensin käymään ja lopulta asumaan luonaan.

Esitutkinnan mukaan uhrien piti Baltzarin luona asuessaan toimia hänen antamiensa sääntöjen ja määräysten mukaisesti. Yhteisön säännöt koskivat muun muassa ulkonäköä ja syömistä. Lisäksi poliisi on epäillyt, että uhrit erkaannutettiin perheistään ja ystävistään.

Lue myös:

Poliisi epäilee kulttuurineuvos Veijo Baltzaria törkeästä ihmiskaupasta ja useista seksuaalirikoksista – valmistunut esitutkinta: seitsemästä uhrista osa alaikäisiä

Suosittelemme sinulle