Hyppää sisältöön

Jämsä luopuu kiistellyistä hulevesimaksuista – päätös syntyi muutaman äänen erolla

4900 kiinteistöltä perittävää hulevesimaksua on vastustettu alusta saakka.

Hulevedet ovat esimerkiksi maan pinnalta, rakennusten katoilta ja pinnoilta pois johdettavia sade- ja sulamisvesiä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Jämsässä on saatu päätökseen pitkään jatkunut vääntö kaupungin hulevesimaksuista. Kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että hulevesimaksuista luovutaan ensi vuodesta alkaen. Päätös syntyi täpärästi äänin 23–19.

Maksun suuruus on ollut 40 euroa omakotitaloa kohti vuodessa, ja muille kiinteistöille se on määräytynyt pinta-alan perusteella. Suurin kiinteistökohtainen maksu yli 25 000 neliön teollisuuskiinteistölle on nykyisellään 1040 euroa vuodessa.

Taksan piirissä on ollut 4900 kiinteistöä.

Jämsän kaupungille oli jo keväällä jätetty kuntalaisaloite, jossa lähes 2000 jämsäläistä vaati hulevesimaksuista luopumista. Aloitteen mukaan maksut muun muassa aiheuttavat kohtuutonta haittaa liike-elämälle ja vähentävät Jämsän houkuttelevuutta.

Alusta saakka kiistelty taksa

Alusta saakka tunteita läikyttänyt hulevesimaksu otettiin Jämsässä käyttöön keväällä 2019, ja asiasta on kiistelty siitä pitäen. Kuntalaisaloitteen lisäksi päätöksen kumoamista on vaadittu myös valtuustoaloitteessa.

Kaupungin mukaan hulevesijärjestelmistä syntyy Jämsälle noin 500 000 euron vuotuiset kulut. Siitä huolimatta Jämsän tekninen lautakunta päätti viime lokakuussa äänestyksen jälkeen esittää kaupunginhallitukselle, että hulevesimaksu poistettaisiin.

Kaupunginjohtaja puolestaan esitti omassa esityksessään, että Jämsä ei poista hulevesimaksua nykyisessä taloustilanteessa.

Maanantaina luopumispäätöstä vastaan oli keskustan valtuustoryhmä, joka esitti, että jo aiemmin kohtuullistetut maksut säilytetään ja että kuntalaisaloite ei anna aihetta toimenpiteisiin.

Hulevedet ovat esimerkiksi maan pinnalta, rakennusten katoilta ja pinnoilta pois johdettavia sade- ja sulamisvesiä.

Jämsän veroprosentit valtuusto päätti pitää ensi vuonna ennallaan.

Suosittelemme sinulle