Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Eksote: Joulunvietto kannattaa suunnitella vain oman perheen kesken, jotta koronavirustilanne ei pahene – "Jaksetaan tämä vuosi"

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin mukaan yli 70-vuotiaiden isovanhempien tapaaminen vaatisi ennen joulua 10– 14 vuorokauden mittaisen omaehtoisen karanteenin. Ilman varotoimien noudattamista joulunaika lisää koronavirustartunnan leviämistä merkittävästi.

Nainen koristelee joulupuuta.
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri kannustaa ihmisiä jaksamaan tämän joulun poikkeuksellisessa tilanteessa, johon eivät kuulu suuret kokoontumiset. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Tanja Hannus
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote kehottaa suunnittelemaan joulunvieton oman perheen kesken.

Perheeksi katsotaan ne ihmiset, jotka ovat päivittäin tiiviisti tekemissä keskenään.

Yli 70-vuotiaiden isovanhempien tapaaminen vaatii kymmenestä neljääntoista vuorokauden mittaisen omaehtoisen karanteenin.

Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula kertoo, että ilman varotoimien noudattamista joulunaika lisää koronavirustartunnan leviämistä merkittävästi.

Tällä hetkellä koronavirusepidemia on Etelä-Karjalassa vielä perustasolla, mutta on mahdollista että lähiviikkoina siirrytään kiihtymisvaiheeseen. Se johtaisi myös kokoontumisten ja maskinkäytön tiukentumiseen.

– Uskoisin, että ikäihmiset ymmärtävät meitä nuorempia paremmin sen, että tämä on nyt yksi joulu. Saimmehan juuri hyviä uutisia siitä, että rokote on mahdollisesti tulossa. Voisin kuvitella, että vuoden kuluttua joulu on taas tavanomaisempi, Karhula sanoo.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on suositellut viettämään pikkujoulua alle 10 hengen ryhmissä. Tärkeintä on huolehtia yhdestä kahteen metrin turvavälistä, noudattaa hyvää käsihygieniaa ja yskiä hihaan tai nenäliinaan. Kasvomaskia kannattaa käyttää sisätiloissa.

Tuula Karhula kannustaa ihmisiä nauttimaan tänä vuonna joulun rauhasta.

– Jaksetaan tämä vuosi. Välittämisen voi ilmaista muutoinkin kuin fyysisellä käynnillä, Karhula sanoo.

Ulkomaanmatkailu ei ole joulun aikanakaan suositeltavaa muuten kuin välttämättömissä tapauksissa ja siihen ulkoministeriö on antanut omat ohjeensa.

Suosittelemme sinulle