Hyppää sisältöön

Lapsiystävällinen kunta? Pitäisi olla helppoa, mutta ei ole: "Joko pitää panostaa enemmän tai lopettaa", ajatteli niistä yksi ja valitsi jälkimmäisen

Haku ensi vuodelle on parhaillaan käynnissä. Hakukierroksella ovat jo mukana ainakin Helsinki ja Tampere.

Unicef pyrkii turvaamaan erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevien lasten oikeuksia. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle
Paula Tiainen

YK:n lastenjärjestö Unicefin luomaan, kunnille suunnattuun lapsiystävälliseen toimintamalliin lähti tänä vuonna mukaan ennätysmäärä kuntia.

Unicef pyrkii varmistamaan YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen (siirryt toiseen palveluun) toteutumisen kunnissa.

– Lapsen perustavanlaatuisiksi ihmisoikeuksiksi on sopimuksessa katsottu esimerkiksi leikki ja se, että jokaiselle lapselle turvataan mahdollisuus saada näkemyksensä kuulluksi ja turvalliset aikuiset, Unicefin erityisasiantuntija Johanna Laaja antaa esimerkin.

Kuntien pitäisi Unicefin mukaan kyetä huomioimaan lapset muun muassa kaikessa päätöksenteossaan.

– Esimerkiksi kouluverkkopäätöksissä tulisi punnita jo ennalta, mitä vaikutuksia eri päätöksillä on lasten ja eri lapsiryhmien elämään. Jos vaikka kouluja yhdistetään, niin mitä se tarkoittaa lapsen elämässä?

Toimintamallin pääpaino on haavoittuvimmassa asemassa olevien lasten oikeuksien turvaamisessa.

Kaikki kunnat eivät kuitenkaan yllä Unicefin asettamiin tavoitteisiin.

Raasepori jättäytyy pois omasta tahdostaan

Raaseporin kaupunki on ollut mukana Unicefin toiminnassa vuodesta 2014 lähtien, mutta se päättyy vuodenvaihteessa.

– Tultiin tavallaan tien haaraan, että joko pitää panostaa enemmän tai lopettaa. Mallin vieminen koko kaupungin organisaatioon ja päätöksentekoon on aika haastava pala, Raaseporin sivistystoimenjohtaja Tina Nordman luonnehtii.

Raaseporin kaupungin sivistystoimenjohtaja Tina Nordman vakuuttaa, että lapset huomioidaan jatkossakin, vaikka toimintamallin noudattaminen päättyy. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Raaseporissa lapsiystävällisyyden kehittämisestä on huolehtinut kuusihenkinen työryhmä oman työnsä ohessa. Nordmanin mukaan toimintaan tarvittaisiin erillinen koordinaattori, jonka työajasta kolmasosa olisi varattu lapsiystävällisyyden edistämiseen.

Kaupunginhallitus ei kuitenkaan myöntänyt lisäresurssia työhön.

– Meillä on todella tiukka taloudellinen tilanne. Hallitus katsoi, että lisäresurssi ei tällä hetkellä ole mahdollinen. Totta kai työ ja kehittäminen jatkuvat, mutta ei tämän mallin mukaan.

Toimintamalli on tuonut Raaseporiin muun muassa skeittipuiston ja lapsen oikeuksien päivän juhlan kaikille viidesluokkalaisille.

Lohja ei yltänyt asettamiinsa tavoitteisiin

Raaseporin naapurikaupunki Lohja on kantanut Lapsiystävällinen kunta -titteliä vuodesta 2018 lähtien.

Tänä vuonna tunnustus jäi saamatta, koska kaupunki ei päässyt toimintamallissa itselleen asettamaansa tavoitteeseen lapsivaikutusten arvioimisessa kaupungin päätöksenteossa.

Lapsiystävällinen kunta -toimintamalli toi Karjaalle skeittiparkin vuonna 2015. Kuva: Monica Slotte / Yle

Lohjalla on niin ikään kipuiltu lapsiystävällisyyden kohentamiseen liittyvien rahoitus- ja työaikakysymysten kanssa.

– Kaupungin johtoryhmä päätti kuitenkin syksyllä, että me jatkamme tässä toimintamallissa ja lapsivaikutusten arvioinnin kehittäminen päätöksenteon tueksi on meillä nyt työn alla, Lohjan kaupungin palvelupäällikkö Anu Koivumäki iloitsee.

Kuntien ja Unicefin välillä ei tapahdu minkäänlaista rahaliikennettä, mutta kunnan on osoitettava kehittämistyöhön riittävä määrä työaikaa.

Unicef haluaa tuplata kuntien määrän lähivuosina

Lapsiystävällinen kunta -toimintamalli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja Unicefin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin.

– Kyllä tässä Suomessakin tekemistä riittää, kun halutaan kaikkien oikeuksien toteutuvan täysimääräisesti jokaisen lapsen kohdalla. Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa kuntia samoin kuin laki, Unicefin erityisasiantuntija Johanna Laaja huomauttaa.

Suomessa mallia on toteutettu vuodesta 2012 lähtien, ja tällä hetkellä siinä on mukana 36 kuntaa. Niistä puolet aloitti tänä vuonna.

Unicefin tavoite on kaksinkertaistaa osallistuvien kuntien määrä vuoteen 2023 mennessä. Ensi vuodelle haku on parhaillaan käynnissä ja hakukierroksella ovat jo mukana ainakin Helsinki ja Tampere.

16.-22.11.2020 vietetään YK:n lapsen oikeuksien teemaviikkoa ja 20.11. lapsen oikeuksien päivää.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 19. marraskuuta kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi:

Lapsen oikeuksien sopimus 30 vuotta – ”sopimus haluttiin tehdä, koska lapset ovat tärkein asia maailmassa”

UNICEF: Suomi rikkoo räikeästi turvapaikanhakijalasten oikeuksia

Suosittelemme sinulle