Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tekopohjavesihanke Tavase on saamassa lisää rahaa Tampereelta: päätös tehtiin esityksen epäselvyyksistä huolimatta

Päätösesityksen perusteluista poistettiin kohta, jossa vedottiin Tampereen Veden teettämään selvitykseen.

Vettä valutetaan lasiin.
Jos Tavase toteutuu, useissa Tampereen seudun kunnissa juotaisiin tulevaisuudessa tekopohjavettä. Kuva: Yle
Antti Palomaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampere aikoo osallistua tekopohjavesiyhtiö Tavasen osakeantiin. Kaupunginhallituksen konsernijaosto otti tiistaina myönteisen kannan asiaan.

Konsernijaosto esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunki osallistuisi osakeannin ensimmäiseen vaiheeseen 479 640 eurolla.

Tavasen tarkoituksena on kerätä runsaat 1,2 miljoonaa euroa uutta pääomaa yrityksen toimintaa varten. Annista Tampereen osuus on noin 960 000 euroa.

Antivarat on tarkoitus käyttää Tavasen toiminnan turvaamiseen ja lainvoimaisen toimilupapäätöksen hankkimiseen vuosina 2021–2025.

Tavase tuottaisi talousvettä useille Tampereen seudun kunnille Kangasalan ja Pälkäneen harjualueella. Tampere omistaa yhtiöstä noin 80 prosenttia, Akaa, Kangasala, Lempäälä ja Vesilahti pienempiä osuuksia.

Päätösesityksen perusteluissa epäselvyyttä

Epäselvyyttä päätöksen alla aiheutti mahdollinen esteellisyysongelma. Konsernijaoston päätösesitysen perusteluissa nojattiin Tampereen Veden teettämään selvitykseen vedenhankinnan tulevaisuudesta. Selvityksen mukaan Tavase on monin tavoin parempi vaihtoehto kuin pintaveden valmistaminen.

Ongelmalliseksi selvityksen tekee se, että sekä Tampereen Veden että Tavasen toimitusjohtajana toimii sama henkilö. Konsernijaoston kokouksessa selvitykseen viitannut kappale päätettiin poistaa esityslistasta.

Erikoiseksi poistopäätöksen tekee se, että Tampere odotti Tampereen Veden tilaamaa selvitystä nimenomaan tämänpäiväistä päätöstä varten. Konsernijaoston piti päättää osakeantiin osallistumisesta jo aiemmin, mutta päätös viivästyi, koska selvitys ei valmistunut. Tämän vuoksi Tampere pyysi Tavasea jatkamaan osakeannin merkintäaikaa vuoden loppuun asti.

Lopullinen päätös myöhemmin

Kaupunginlakimiehen mukaan päätös Tavasen lisärahasta voitiin tehdä, koska nyt ei tehty lopullista päätöstä Tavasen kohtalosta. Tämä on tarkoitus tehdä vasta, kun tekopohjavesilaitoksen vesilain mukaisia lupia koskevat valitukset on käsitelty kaikissa oikeusasteissa. Yhtiö odottaa lainvoimaisia ratkaisuja 2–3 vuoden kuluttua.

Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaoston jäsen Sinikka Torkkola (vas.) esitti tiistain kokouksessa, että Tampereen pitäisi harkita uudelleen osallistuminen osakeantiin ja selvittää, miten Tavase-hanke ajetaan hallitusti alas. Torkkolan esitystä asian uudelleen valmistelusta ei kannatettu konsernijaostossa.

Ylen kyselyssä usean tamperelaisen valtuustoryhmän puheenjohtajan mielestä tekopohjavesihanketta ei pitäisi enää jatkaa.

Konsernijaoston puheenjohtaja, kokoomuksen Kalervo Kummola vastasi, että lopullisesti Tavasen kohtalo ratkaistaan vasta oikeusprosessien jälkeen.

Artikkelia korjattu 11.11.2020 klo 15.48: Muutettu ympäristöluvat vesilain mukaisiksi luviksi.

Suosittelemme sinulle