Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pikavippien jättikorkojen estolle ja painostavan mainonnan kiellolle haetaan jatkoa – hallituksen tarkoitus vähentää koronan taloushuolia

Kulutusluottojen 10 prosentin korkokatto on katkolla vuodenvaihteessa.

Puhelimella haetaan pikavippiä.
Helposti saatavien luottojen korkeita korkoja estävää lakia ollaan jatkamassa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitus kaavailee kulutusluottojen korkokaton jatkamista ensi vuoden syyskuun loppuun saakka.

Oikeusministeriö lähetti tiistaina asiaa koskevan lakiluonnoksen lausuntokierrokselle. Lakiluonnoksessa kuluttajansuojalakia muutettaisiin väliaikaisesti niin, että kulutusluottojen tilapäistä 10 prosentin korkokattoa jatkettaisiin ensi vuodenvaihteesta seuraavan syyskuun loppuun. Samalla jatkettaisiin kulutusluottojen suoramarkkinointikieltoa.

Korkokatto ja suoramarkkinointikielto ovat olleet voimassa heinäkuun alusta lähtien, ja niiden on määrä olla voimassa vuodenvaihteeseen.

Korkokatto ei koske hyödykesidonnaisia luottoja, kuten yleisluottokorttiluottoja, autojen osamaksukauppaa eikä verkkokaupan erämaksumahdollisuutta.

Korkokaton asettamisen taustalla on koronavirusepidemia, joka on ajanut monia taloudellisiin vaikeuksiin. Oikeusministeriössä ollaan huolissaan, että koronan aiheuttamien talousongelmien vuoksi monet kuluttajat joutuvat entistäkin enemmän turvautumaan luottorahoitukseen.

– Korkokattosääntelyn tarkoituksena on helpottaa koronavirustilanteen johdosta taloudellisissa vaikeuksissa olevien kuluttajien asemaa sekä vähentää velkaongelmia, lakiluonnoksessa kirjoitetaan.

Stoppi päällekäyvälle markkinoinnille

Myös suoramarkkinointikiellolla halutaan suojata koronaepidemian koettelemia kuluttajia.

– Suoramarkkinointikiellon tarkoituksena on estää se, että markkinointia kohdistettaisiin päällekäyvin keinoin suoraan kuluttajiin, jotka ovat koronavirustilanteen johdosta taloudellisissa vaikeuksissa, lakiluonnoksessa kirjoitetaan.

Lausuntokierroksen vastausaika päättyy ensi tiistaina.

Lue myös:

Pikavippien korkokattoa laskettiin koronan takia, ja seuraukset alkavat näkyä: maksuhäiriöiden ennakoidaan lisääntyvän entisestään

Pikavippi- ja perintäfirma taipuivat hyvitykseen – kuluttaja-asiamies ei aja enää ryhmäkannetta Euro24 Financea ja Gothiaa vastaan

Pikavippimarkkinat muuttuvat nyt, ja tässä ovat seuraukset: lainansaanti vaikeutuu, maksuhäiriöt lisääntyvät – monen velkakierre voi myös katketa

Suosittelemme sinulle