Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

MM-painien järjestäminen kävi mahdottomaksi – pettynyt Elias Kuosmanen oli jo lyönyt happoja koneeseen

Painijoiden suunnitelmat menivät uusiksi, kun MM-kisat peruttiin tältä vuodelta.

Elias Kuosmanen
Elias Kuosmasen valmistautuminen MM-paineihin valui nyt hukkaan. Kuva: AOP
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Vielä viime viikolla näytti siltä, että MM-painit saataisiin järjestettyä joulukuussa Belgradissa. Suurien painimaiden päätökset vetäytyä kisoista pakottivat Kansainvälisen painiliiton kuitenkin perumispäätökseen.

– Vielä viime viikon lopulla näytti hyvältä, kunnes suurista maista muiden muassa USA, Japani, Iran, Kiina, Kuuba, Kazakstan peruivat osallistumisensa. Kansainvälisen painiliiton hallitukselle ei jäänyt enää muuta vaihtoehtoa kuin perua MM-kisat, Suomen Painiliiton toiminnanjohtaja Pertti Vehviläinen kertoi Yle Urheilulle.

– Päätöstä venytettiin mahdollisimman pitkälle. Monelta suunnalta tuli viestiä, että urheilijat eivät ole päässeet kilpailemaan ja ovat tunteneet harjoittelumotivaationsa heikoksi, Vehviläinen kertoi.

MM-kisojen järjestäminen edellytti sitä, että kisoihin olisi saatu 70 prosenttia edellisvuoden MM-kisojen osallistujamäärästä. Toiseksi kriteeriksi oli määritelty, että edellisten kisojen kymmenestä parhaasta kahdeksan maan painijat tulisivat kisoihin.

Koronatilannekin oli huomoitu MM-kisojen suunnittelussa jo niin pitkälle, että urheilijoiden mahdolliset sairaanhoitokulutkin olisi korvattu. MM-kisat oli tarkoitus järjestää kuplassa eikä kisapaikalle olisi päästetty lainkaan yleisöä.

MM-kisoja ei siis voida järjestää, mutta joulukuussa on kuitenkin tarkoitus järjestää painin maailmancup-kisat Belgradissa.

– Mietimme lähipäivinä sitä, miten suurella joukkueella Serbiaan lähdetään vai osallistutaanko tapahtumaan lainkaan. Urheilijoilla olisi kova halu päästä kilpailemaan, Vehviläinen painotti.

– Maailmancup houkuttelisi, koska tapahtuma olisi ensimmäinen kansainvälinen kilpailu pitkiin aikoihin. Pitäisi saada kansainvälistä kisakokemusta, jotta tiedettäisiin paremmin missä mennään.

Elias Kuosmaselle kitkerä takaisku

MM-kisojen peruuntuminen oli kitkerä pettymys Elias Kuosmaselle. Suomen huippupainijoihin kuuluva Kuosmanen oli vielä alkuviikolla siinä uskossa, että kisat voitaisiin pitää joulukuussa.

– Valmistauduin täysillä kisoihin ja löin jo happoja koneeseen, että olisin päässyt MM-kisakuntoon. Toisaalta olen tietysti tiennyt, että kisat voitaisiin perua minä hetkenä hyvänsä, Kuosmanen kertoi Yle Urheilulle.

Kuosmanen pettyi siihen, että päätös MM-kisojen kohtalosta venyi tähän viikkoon saakka.

– Vähän keplotteluahan tämä on ollut, kun ratkaisua siirrettiin aina vain lähemmäs ja lähemmäs kisoja. On ollut pakko mennä sillä ajatuksella, että pitää olla valmis, jos kisat kuitenkin tulisivat, Kuosmanen mietti.

– Toisaalta ymmärrän, ettei päätöksiä ole ollut helppo tehdä tässä jatkuvasti muuttuvassa maailmantilanteessa. Eihän kisoja olisi nyt järkevää järjestää, kun katsomme Euroopan koronatilannetta.

Maailmancupiin osallistuminen arveluttaa

Elias Kuosmanen ei osaa vielä sanoa, olisiko hän kiinnostunut painimaan joulukuisessa maailmancupissa.

– Täytyy nyt sulatella tilannetta. Tuntuu hiukan epämääräiseltä, että ensin perutaan MM-kisat ja sitten yritetään järjestää väkisin jotkut toiset kisat. Mitäs sitten tehdään, jos maailmancup-kisatkin joudutaan perumaan, Kuosmanen totesi.

Terveydellisetkin riskit mietityttävät.

– Pitää punnita ja arvioida, että onko jokin maailmancup-tapahtuma sen arvoinen, että terveyttä kannattaa riskeerata. Mutta lähipäivinä saamme varmasti tarkempaa infoa siitä, että minkälainen kisatapahtuma olisi kyseessä, Kuosmanen kommentoi.

Kaikki tekeminen tähtää ennen kaikkea Tokioon olympialaisiin, jotka siirrettiin ensi kesään.

– Onhan tämä huolestuttavaa, kun laajamittaisia kansainvälisiä kilpailuja ei pystytä vieläkään järjestämään. Viime aikojen positiiviset rokoteuutiset luovat toivoa siitä, että olympialaiset pystytään ehkä kuitenkin järjestämään, Kuosmanen sanoi.

Pian lopuilleen kääntyvä koronavuosi on sotkenut painijoiden suunnitelmat monellakin tavalla. Kuosmanen on viettänyt viime vuodet matkalaukkuelämää, mutta nyt on pysytty tiukasti kotimaisissa maisemissa.

– Onhan tämä ollut erilainen vuosi. Aiempina vuosina haipakkaa on riittänyt ja leiri- ja kisapäiviä kertynyt jopa 150-160 vuodessa ja vielä suuri osa päivistä ulkomailla. Nyt olen ollut lähinnä kotimaassa.

Arvi Savolainen
Arvi Savolainen myöntää, että pitkittyvä koronatilanne alkaa syödä miehen huumoria. Kuva: AOP

"Mukavaa, että tuli edes joku päätös"

Elias Kuosmasen harjoituskaverina pitkin syksyä pyörinyt Arvi Savolainen osasi odottaa MM-painien perumispäätöstä.

– Mukavaa, että tuli edes joku päätös. Tietysti mieluummin sitä lähtisi kisoihin kuin jäisi kotiin. Olen harjoitellut täysillä kohti kisoja ja viime viikkojen kovat maitohappoharjoitukset ovat menneet pikkuisen kiville, kun MM-kisoja ei nyt sitten tulekaan, Savolainen harmitteli.

– Vaikealtahan tuo yhtälö tuntuu, koska monissa maissa on täysi sulkutilanne päällä. Suomessakin kaikenlaisten hommelien järjestäminen on vaikeaa, vaikka koronatilanne on täällä meillä todella hyvä suhteessa muuhun maailmaan, Savolainen tuumi.

Savolainen sanoo olevansa kiinnostunut lähtemään joulukuun mahdollisiin maailmancup-kisoihin.

– Olen kilpaillut viimeksi ihan alkuvuodesta EM-kisoissa. Olen valmiina lähtemään sinne, jos kutsu käy, Savolainen sanoi.

Vaikka vuosi onkin ollut vaikea, Savolaisen olympiaunelma ei ole sammunut.

– Olen olympialaisten suhteen yhä toiveikas, vaikka tämä vuosi onkin opettanut sen, että mitä vain voi tapahtua. Nyt kun tämä tilanne vain pitkittyy ja pitkittyy, niin kyllähän tässä alkaa varmaan jokaisella jo huumori loppua, Savolainen myönsi.

Päivitetty kello 14.05: Arvi Savolaisen kommentit täydennetty.

Lue myös:

Painin MM-kisat peruuntuivat – koronapandemia vesitti suunnitelmat

Suosittelemme sinulle