Hyppää sisältöön

"Mietin, että väkemme loppuu kesken" – kolme vuotta poliisi joutui kuskaamaan vankeja tuntien matkan päähän, ja se aika oli pois partioinnista

Jyväskylän poliisivankilan remontti on valmis. Väliaikaisratkaisu sai eduskunnan oikeusasiamiehenkin moitteet.

Komisario Jari Lindholm on tyytyväinen siihen, että kenttäväki voi keskittyä jälleen normaaliin kenttätyöhön. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Saara Heiskanen

Jyväskylän poliisiaseman putkat kiiltävät uutuuttaan. Vajaat kolme vuotta kestänyt sisäilmaremontti on saatu valmiiksi. Kenttäpartioiden näkökulmasta se tarkoittaa palaamista normaaliin työhön – partiointiin.

– Näkyvyys paranee tuolla palkanmaksajiemme, eli veronmaksajien silmissä. Pystymme nyt tekemään sitä poliisityötä, mihin meidät on koulutettu, sanoo Jyväskylän kenttäyksikköä johtava komisario Jari Lindholm.

Uusia putkatiloja on odotettu Jyväskylässä useita vuosia. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Lähes kolme vuotta suuri osa partioiden työajasta kului vankien ja säilöön otettujen kuljettamiseen. Kun omaa poliisivankilaa ei ollut, vietiin kiinni otettuja Saarijärvelle, Jämsään, Kuopioon ja Tampereelle.

Kuljetuksia oli Lindholmin mukaan joka päivä neljä tai viisi, ja jokainen kuljetus kesti kahdesta viiteen tuntia pelkkine matkoineen.

– Koko sen ajan kenttäpartio oli poissa normaalista yleisen järjestyksen ja turvallisuuden töistä.

Jyväskylän tilanne vaikutti myös muualla Suomessa. Esimerkiksi Kuopion partiot tulivat vankien kuljetuksissa usein puoliväliin vastaan. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Oli tilanteita, jolloin kolme partiota oli sidottu kuljetuksiin. Tuolloin koko Jyväskylän alueella partioi vain muutama auto.

– Mietin, että jos tapahtuu jotakin vähänkään isompaa, niin meidän väkemme loppuu kesken, Lindholm sanoo.

Väistötiloissa sai säilyttää vain päihtyneitä

Noin puoli vuotta remontin alkamisen jälkeen Jyväskylään saatiin väistöputka, jossa pystyttiin säilyttämään päihtymyksen vuoksi kiinniotettuja. Päihtyneille tarkoitetut putkat on kuitenkin varustettu vain ohuella patjalla, jotta päihtynyt ei kolhisi itseään esimerkiksi kaatuessaan.

Päihtyneiden putkat ovat turvallisuussyistä kalusteettomia. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Jos kiinniotettu ei ole päihtynyt, häntä ei lain mukaan saa säilyttää kalusteettomassa sellissä. Väistötiloissa ei ollut sopivia sellejä rikoksesta epäiltyjen säilyttämiseen, joten heidät piti edelleen kuljettaa viereisiin poliisivankiloihin. Usein tilakin loppui viikonloppuisin kesken, ja silloin myös päihtyneitä kuskattiin muualle säilöön.

Rikoksesta epäiltyjen selleissä on betoninen sänky ja pöytä sekä petivaatteet. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Partiointityön lisäksi kuljettaminen verotti aikaa myös rikostutkinnasta, kun tutkijat joutuivat ajamaan kuulustelukeikalle Jämsään tai Saarijärvelle. Kaikki ajamiseen kulunut aika oli pois tutkinta-ajasta.

Lisäksi Jyväskylän rikollisten kuskaaminen muualle näkyi Lindholmin mukaan rikostilastoissa.

– Kun illan tai yön aikana kiinniotettuja vapautettiin seuraavana aamuna, kirjattiin heidän rikoksiaan valitettavasti päivän aikana myös Saarijärvellä ja Jämsässä.

Olosuhteissa vakavia puutteita

Väliaikaisratkaisu sai lopulta myös eduskunnan oikeusasiamiehen moitteet (siirryt toiseen palveluun). Kritiikin kohteena olivat Jyväskylän poliisiaseman sisäpihalle rakennetun, päihtyneille tarkoitetun väistöputkan olosuhteet.

Jyväskylän poliisiaseman putkatilat olivat remontissa sisäilmaongelmien vuoksi. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen totesi syyskuussa antamassaan ratkaisussa, että väistöputkassa oli vakavia puutteita ruokahuollon, peseytymistilojen, tapaamistilojen ja ulkoilumahdollisuuden järjestämisessä.

Lisäksi kirjauksista puuttui tietoja kiinniotettujen päihtymyksen tilasta, vaikka heitä oli säilytetty päihtyneiden selleissä.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Anssi Köykkä myöntää, että moitteet olivat ansaittuja.

– Nämä asiat olisi pitänyt ottaa paremmin huomioon väistötilojen suunnitteluvaiheessa. Putkalaki edellyttää peseytymistilat, tapaamistilat ja ulkoilumahdollisuuden, ja väistötilassa niitä ei ollut, Köykkä toteaa.

Vangit joutuivat syömään lattialla

Ruokahuoltoon liittyvä kritiikki johtui kalusteiden puutteesta – kiinniotetut joutuivat syömään seisten tai lattialla istuen. Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan se ei ole ihmisarvon mukaista.

Väistöputkassa oli eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan useita puutteita. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Ratkaisussaan Jääskeläinen ehdottaa psykiatrisista sairaaloista tuttuja kuution muotoisia pöytiä, jotka on valmistettu pehmeästä materiaalista. Niiden käytön pitäisi olla turvallista vahvastakin päihtymyksestä huolimatta.

– En ole itse osannut ajatella tällaista aiemmin, mutta täytyy laittaa harkintaan, jos saisimme Sisä-Suomen poliisilaitoksen säilytystiloihin tämmöisen mahdollisuuden, Köykkä sanoo.

Väliaikaista putkatilaa eli sumppua voidaan käyttää lyhytaikaiseen säilytykseen, kun asiakas ei ole voimakkaasti päihtynyt. Sumpussa on betoninen istuin. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Myös kirjauksiin liittyviin puutteisiin on Köykän mukaan kiinnitetty eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisun jälkeen enemmän huomiota.

Hän arvelee, että koska Jyväskylän väistöputka on juuri päihtyneiden säilytystila päihtymysasteen kirjaamiseen ei ole aina paneuduttu.

– Se on ollut kuitenkin ollut peruste siihen, että heitä ei ole viety Jämsään tai Saarijärvelle. Päihtymysastetta olisi pitänyt kuvailla paremmin, jotta asiassa ei olisi tullut epäselvyyttä, Köykkä toteaa.

Jyväskylän uudet putkatilat avattiin lokakuun lopussa. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Uusien tilojen käyttöönoton myötä pitäisi ongelmien olla Köykän mukaan takana päin. Niin tilojen, kirjausten kuin poliisin ajan käytönkin suhteen.

Lue lisää:

Kymmeniä tuhansia ylimääräisiä kilometrejä – sisäilmaongelmat tekivät poliisista juoppokuskin Keski-Suomessa

Jyväskylän poliisi joutuu jälleen juoppokuskiksi – väliaikainen putka ei vedä tarpeeksi

Suosittelemme sinulle