Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Karjalan prikaatin opistoupseeri kalasteli pikkutyttöjen kuvia Instagramissa – yksi tuomari ei riittänyt arvioimaan, oliko kyseessä rikos

Itä-Suomen hovioikeus on palauttanut asian uudelleen käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

Vekaranjärven varuskunnan keskusaukio. Kuvan etualalla panssarivaunu ja taustalla sotilaskoti.
Identiteettivarkaudesta syytetty mies työskenteli Karjalan prikaatissa Kouvolan Vekaranjärvellä. Arkistokuva. Kuva: Kari Saastamoinen/Yle
Mirjam Tahkokorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kouvolassa Karjalan prikaatissa tapahtunut erikoinen identiteettivarkaustapaus joutuu uudestaan käräjäoikeuden käsittelyyn.

Kyse on tapauksesta, jossa Karjalan prikaatin opistoupseeri varasti alaisensa henkilöllisyyden luomalla tämän nimissä Instagram-profiilin. Tämän jälkeen hän lähestyi Instagramissa alaikäisiä tyttöjä esittäytymällä 14-vuotiaaksi kouvolalaiseksi pojaksi.

Lue lisää: Varuskunnan opistoupseeri anasti työkaverinsa identiteetin – alkoi ahdistella tyttöjä Instagramissa

Mies oli ryhtynyt yhteydenpitoon 10-vuotiaan tytön kanssa ja pyytänyt tätä lähettämään kuvia itsestään, mihin tyttö oli suostunut. Toinen uhreista, 11-vuotias tyttö, ei ollut lähettänyt kuvia miehelle. Teot tapahtuivat vuonna 2018.

45-vuotias mies sai heinäkuussa tuomion identiteettivarkaudesta, lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

Mies tuomittiin vuoden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen ja 40 tunnin yhdyskuntapalvelusrangaistukseen.

Syyttäjä valitti päätöksestä hovioikeuteen ja vaati, että syytetty tuomitaan viraltapantavaksi. Myös mies itse oli valittanut tuomiosta.

Lue lisää: Instagramissa pikkutyttöjen alastonkuvia kalastelleella Karjalan prikaatin opistoupseerilla yhä virka Puolustusvoimissa – syyttäjän mielestä ei pitäisi olla

Menettelyvirhe

Itä-Suomen hovioikeus toteaa, että hyväksikäyttötapauksen käsittelyssä on tapahtunut menettelyvirhe.

Asiaa oli käsitelty Etelä-Savon käräjäoikeudessa yhden tuomarin kokoonpanolla. Hovioikeus katsoo, että asia olisi tullut käsitellä monijäsenisessä kokoonpanossa, jossa on puheenjohtaja ja kaksi lautamiestä.

Lain mukaan käräjäoikeus on päätösvaltainen yhden tuomarin kokoonpanolla siinä tapauksessa, että rikoksesta ei ole säädetty ankarampaa rangaistusta kuin enintään neljä vuotta vankeutta.

Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistus oli vielä vuonna 2018 enintään neljä vuotta vankeutta. Rikoksen enimmäisrangaistus korotettiin vuonna 2019 kuudeksi vuodeksi vankeutta.

Hovioikeus otti omasta aloitteestaan ratkaistavaksi, oliko käräjäoikeus ollut päätösvaltainen käsittelemään asiaa yhden tuomarin kokoonpanolla.

Käräjätuomari oli katsonut käräjäoikeuden olleen päätösvaltainen käsitellessään asiaa yhden tuomarin kokoonpanossa, koska epäilty rikos oli tapahtunut silloin, kun sen enimmäisrangaistus vielä oli enintään neljä vuotta vankeutta. Myös syyttäjä oli ollut samaa mieltä.

Suosittelemme sinulle