Hyppää sisältöön

Tuleeko hetun vaihtamisesta helpompaa? Hallitus pui Vastaamon tietomurtoa, tiedottaa toimista torstaina

Hallitus käsitteli keinoja lisätä vahvaa tunnistautumista verkossa sekä sujuvoittaa muun muassa pankkikorttien sulkua.

Sirpa Paatero
Hallitus neuvottelee illalla keinoista sähköisten palvelujen tietoturvan parantamiseksi. Vastuuministerinä on kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.).
Tulikukka de Fresnes

Hallitus on neuvotellut keskiviikkoiltana Psykoterapiakeskus Vastaamon laajan tietomurron uhrien tilanteesta sekä useista toimista tietosuojan parantamiseksi.

Tuloksista tiedotetaan torstaina iltapäivällä, valtioneuvostosta kerrotaan.

  • Hallitus neuvotteli tietoturvatoimista Säätytalossa
  • Voit seurata ministerien haastatteluja klikkaamalla kuvan nuolta

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi ennen neuvotteluja, että helpotusta uhrien tilanteeseen todennäköisesti löytyy.

– Olen toiveikas, Saarikko muotoili.

Yksi hankalista kysymyksistä on, pitäisikö henkilötunnuksen vaihtamista helpottaa tilanteessa, jossa henkilötunnus on päätynyt rikoksen takia vääriin käsiin. Hetun muuttamisen hyödyt eivät asiantuntijoiden mukaan ole yksiselitteiset.

– Tämä on ollut ainakin poliittinen toive, että tähän päästäisiin. Millä aikataululla ja miten nopeasti se on mahdollista, jää nähtäväksi, Saarikko sanoi ennen neuvotteluja.

Valtion sähköisten palvelujen kehittäminen on kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) vastuulla. Paatero ei kommentoinut neuvotteluja Säätytalolle saapuessaan.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan tarkoitus oli keskiviikkona kartoittaa jo nyt meneillään olevat tietoturvaan liittyvät hankkeet sekä se, missä aikataulussa mahdollisia muutoksia voidaan tehdä.

– En odota erityisen pitkiä tai vaikeita neuvotteluja. Toivottavasti parisen tuntia korkeintaan, Andersson arvioi etukäteen neuvottelujen kestoa.

Kiuru raportista koronan tukahduttamisesta: "Rautaista asiaa"

Hallitus sai Säätytalolla myös katsauksen koronaepidemian tilanteeseen. 

Tartuntataudeista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) arvioi ennen neuvotteluja tänään julkistettua koronaviruksen tukahduttamista suosittavaa Eroon koronasta asiantuntijaryhmän raporttia.

– Tässä juuri sitä yritetään, että leviämistä yritetään kaikin tavoin estää.

Aikaisemmin keskiviikkona ryhmä totesi, että viruksen tukahduttaminen olisi paras keino saada koronavirus Suomessa pysäytettyä. Tähän tarvitaan useita keinoja, kuten kokoontumisrajoitukset, suositus kasvomaskien käytöstä ja matkustusrajoitukset. Tukahduttamismenetelmällä tarkoitetaan tartuntamäärien painamista nollaan.

Kiuru kertoi lukeneensa raportin ja suhtautuvansa sen viestiin myönteisesti. Hänen mukaansa raportti kertoo myös sitä, että hallituksen toimet saavat asiantuntijoilta tukea. 

– Siinä on tosi rautaista asiaa koottu samaan paperiin, että kuka siitä eri mieltä voisi olla, Kiuru kommentoi toimittajille.

Säätytalon neuvotteluissa paikalla ovat myös muun muassa pääministeri Sanna Marin (sd.), valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) sekä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

Hetun muuttajia triplamäärä

Digi- ja väestötietovirastoon on tullut oletettavasti Vastaamo-tietomurron takia tänä vuonna moninkertaisesti hakemuksia uuden henkilötunnuksen saamiseksi viime vuoteen verrattuna, yhteensä 75. Yleensä muutoksia toivottu vuodessa korkeintaan parikymmentä.

Henkilötunnuksen muuttamisen helpottaminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista, eikä se asiantuntijoiden mukaan tuo varmaa suoja identiteettivarkauksilta. Ihmisen yksilöiminen on mahdollista myös ilman hetua, esimerkiksi nimi- ja osoitetietojen perusteella. 

Nykyisellä laintulkinnalla uuden henkilötunnuksen saamisen ehdot ovat tiukat: uuden hetun saaminen on mahdollista vain, kun ihminen korjaa sukupuolensa, joutuu toistuvasti rikoksen uhriksi tai hänen henkeään uhataan.

Vahva tunnistaminen vihdoin kunnolla käyttöön

Yksi keino tietoturvan parantamiseksi olisi niin sanotun vahvan tunnistaminen ottaminen käyttöön nykyistä paremmin. Hetua ei ole tarkoitettu tunnistamiseen vaan esimerkiksi täyskaimojen tai nimensä muuttaneiden yksilöimiseksi.

Nyt selvitetään, voidaanko nettiostoksissa edellyttää vahvaa tunnistamista, kuten pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta.

Kolmas asia liittyy pankki- ja luottokorttien sulkemiseen sekä osoite- tai potilastietojen jäädyttämiseen tilanteessa, jossa pankkikortti tai henkilökortti on joko kadonnut tai varastettu. 

Tavoitteena on, että kaikkien korttipalveluiden tai tietojen estot ja kiellot voisi tehdä yhdellä päätöksellä, samalta nettisivulta. Näin estettäisiin se, että jonkin tiedon jäädyttäminen epähuomiossa unohtuisi.

Lue myös: Analyysi: Vastaamon uhrien henkilötunnuksen vaihto olisi huono reaktio vakavaan oireeseen – hallituksella olisi kyky nujertaa myös koko tauti

Suosittelemme sinulle