Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

17-vuotias Kalle Kauppi opiskelee metsäkoneenkuljettajaksi harvesteria ajamalla – pelkästään Sedussa oppisopimusten määrä on kasvanut sadoilla viime vuosina

Ammattikoulutuksen lakiuudistus vuonna 2018 mahdollistaa tutkinnon suorittamisen myös osittain oppisopimuksella.

Metsäkoneenkuljettajaksi oppisopimuksella opiskeleva isokyröläinen Kalle Kauppi John Deere harvesterin ääressä
Isokyröläinen 17-vuotias Kalle Kauppi suorittaa metsäalan perustutkintoa oppisopimuskoulutuksella. Kuva: Tuomo Rintamaa/Yle
Tuomo Rintamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Osaavaa metsäkoneenkuljettajaa on vapailta työmarkkinoilta vaikea löytää.

Isokyröläisen Jari Tuurinkosken yrityksellä on seitsemän omaa harvesteria ja saman verran koneita töissä alihankintana.

Kun kuljettajapulaan oli keksittävä lääkkeeksi jotakin, Metsä-Tuurinkoski Oy:lle onnenpotkuksi osoittautui oppisopimuskoulutus.

Tuurinkoski koulutti ensin yhteistyössä Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun kanssa oman poikansa metsäkoneenkuljettaksi ja nyt opissa on seuraava kuljettajakokelas.

Nykyaikaisen metsäharvesterin käyttö vaatii teknisen osaamisen lisäksi muun muassa puulajien tuntemista.

– Siinä menee kuitenkin muutama vuosi, ennen kuin [kokelasta] voi ammattilaiseksi sanoa, Tuurinkoski sanoo.

Hänen mukaansa oppisopimuksella saadaaan kuitenkin ammattilaisia suoraan yrityksen tarpeisiin. Samalla opiskelija saa tehdä töitä koko ajan työehtosopimuksen mukaisella, vähintään harjoittelijan palkalla.

– Asiat oppii vähän nopeammmin täällä käytännössä, kuin koulun penkillä. Mutta kouluakin tarvitaan. Tietyt jutut on hyvä ottaa sieltä ja sitten käytännön työ täältä, Tuurinkoski sanoo.

Suomen Oppisopimusosaajat ry palkitsi nyt marraskuussa Tuurinkosken vuoden 2020 valtakunnallisesti parhaana työpaikkaohjaajana.

Käytännönläheinen tie ammattiin

17-vuotias isokyröläinen Kalle Kauppi sai ensi kerran tuntumaa metsätöihin työharjoittelussa yläkoulun TET-jaksolla Tuurinkosken metsätyömaalla. Yläkoululaisessa oli ainesta ja Kauppi jatkoi metsätöissä viikonloppuisin.

Koneista pitävä nuorukainen halusikin oppia ajamalla harvesteria mahdollisimman paljon.

Takana on nyt puolitoista vuotta oppisopimusta ja rytmi on ollut pääosin viikko teoriaopetuksessa ja kuukausi töissä tahtia.

– Koneesta pitää tietää paljon ja kyllä metsästäkin pitää tietää paljon. Jos et tiedä mitä metsässä teet, niin sitten kannattaa kysyä. Koskaan ei ole vielä sellaista tilannetta tullut, että ei olisi voinut soittaa Jarille ja kysyä, Kauppi sanoo.

Oppisopimuksia tehty sadoittain enemmän kuin aikaisemmin

Oppisopimuskoulutus on lisääntynyt vuoden 2018 ammattikoulutusuudistuksen jälkeen merkittävästi.

Nyt osan tutkinnosta voi suorittaa oppisopimuksella ja esimerkiksi Sedussa oppisopimusten määrä on kasvanut selvästi: vuonna 2018 oppisopimuksia Sedussa tehtiin yhteensä 970. Vuoden 2020 alusta marraskuuhun (5.11.) mennessä sopimuksia on tehty 1381.

Harvesterin ohjaamo
Metsäkoneen kuljettajan työpaikka on harvesterin ohjaamo. Puulajien tuntemisen lisäksi myös koneen tekniikkaa on tunnettava niin, että pienet huoltotyöt sujuvat hakkuutyömailla. Kuva: Tuomo Rintamaa/Yle

Oppisopimuksella suoritettuja perustutkintoja Sedussa on tänä vuonna tehty eniten Sosiaali- ja terveysalalla, 264. Suurta määrää selittää osittain se, että moni alan opiskelija suorittaa osan tutkintoon kuuluvasta työssäoppimisjaksoista palkallisella oppisopimuksella.

Yrityspalvelupäällikkö Satu Ahopelto Sedusta uskoo, että oppisopimuksen suosio kasvaa entisestään. Siitä on tullut entistä joustavampi opiskelutapa, joka hyödyttää paremmin sekä työnantajaa että opiskelijaa.

– Kaikki merkit viittaavat siihen, että suosio lisääntyy myös jatkossa. Yrittäjät ovat kiinnostuneet oppisopimuskoulutuksesta. Lakiuudistuksen jälkeen erityisesti nuoria on hakeutunut oppisopimuksen pariin. Kesätyön ajaksi tehtyjen oppisopimusten määrä on lisääntynyt.

Koko maassa oppisopimuksia on Ahopellon mukaan vuonna 2019 ollut noin 65 000.

Suosittelemme sinulle