Hyppää sisältöön

Nyrkkeilyn Euroopan mestari ja MM-pronssimitalisti Elina Gustafsson lopettaa uransa

28-vuotias Gustafsson on kärsinyt urallaan loukkaantumisista.

Elina Gustafsson on lopettanut uransa. Kuva: AOP
Roope Visuri

Nyrkkeilijä Elina Gustafsson lopettaa uransa. 28-vuotias Gustafsson voitti urallaan Euroopan mestaruuden vuonna 2018 ja MM-pronssia vuonna 2016. Gustafsson kamppaili 69-kiloisten luokassa.

Gustafsson voitti urallaan myös kaksi kertaa Pohjoismaisen mestaruuden ja kolme SM-kultaa. Gustafssonilla ei ollut vielä paikkaa Tokion olympialaisiin. Maaliskuussa maailmanmestari, Turkin Busenaz Sürmeneli, vei suomalaisesta selvän pistevoiton Euroopan karsintaturnauksessa Lontoossa. Gustafssonin karsintaturnaus päättyi siihen tappioon.

Gustafsson on kärsinyt urallaan myös paljon loukkaantumisista. Lokakuun puolivälissä Gustafsson kertoi jälleen yhdestä takaiskusta. Gustafsson kertoi Instagram-tilillään (siirryt toiseen palveluun), että hänellä oli selässä alimmassa välilevyssä pieni pullistuma. Gustafssonin lopettamisesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti. (siirryt toiseen palveluun)

Vuonna 2019 Gustafsson ei päässyt puolustamaan EM-kultaansa kyynärpääleikkauksen takia.

– Olen ollut ihan loppu ja ihan pohjalla sekä psyykkisesti että fyysisesti. Silloin tajuaa, että ei pysty jatkamaan näin. Olen ollut selkä seinää vastaan monta kertaa. Elämä ei ole kuitenkaan vain sitä, että pusken eteenpäin, Gustafsson kuvaili tuolloin Yle Urheilulle.

Porilaislähtöinen Gustafsson on ollut aktiivinen myös nyrkkeilykehien ulkopuolella. Hän on levittänyt muun muassa tasa-arvon ja kehopositiivisuuden sanomaa. Vuoden 2018 Linnan juhlissa Gustafsson herätti huomiota rennolla pukeutumisellaan. Hän esiintyi juhlissa myös lenkkareissa.

– Minun on hankala ylipäätänsä mahtua mihinkään muottiin. Esimerkiksi tämä pukuhomma. En sovi perinteisen naisen juhlapukuun. Enkä halua miestenkään. Halusin ottaa siihen kantaa. Olen joutunut tekemään todella paljon töitä siihen, että olen oma itseni. En anna kenenkään päättää sitä, minkälainen minun pitäisi olla, Gustafsson kuvaili Linnan juhlissa.

Elina Gustafsson Linnan juhlat Yle

Suomalaisen urheilukansan tietoisuuteen Gustafsson nousi MM-pronssillaan vuonna 2016. Gustafsson kertoi Yle Urheilulle marraskuussa 2017 avoimesti kohtaamistaan vastoinkäymisistä.

– Minulle sanottiin suoraan, etten saa olla julkisesti lesbo. Sponsorit kuulemma lähtevät. Ura oli siinä. Olisi pitänyt heittää hanskat tiskiin, Gustafsson totesi kolme vuotta sitten Yle Urheilulle.

Hänet oli kruunattu vuonna 2015 Miss Gay Finland -kisassa perintöprinsessaksi.

– En voinut käsittää, miten asia voi yhtäkkiä ollakin este koko uralleni, vaikka se ei vaikuta nyrkkeilyyni millään tavalla.

Lopulta Gustafsson muutti Tampereelle. Nyrkkeilyuran viimeiset vuodet menivät Helsingin Tarmon riveissä, kun yhteistyö Maarit Teurosen kanssa päättyi tammikuussa 2019.

Gustafsson avautui marraskuussa 2017 Ylen haastattelussa myös syömishäiriöstään. Se äityi tilaan, jossa 3-4 tuntia päivässä treenannut Gustafsson salli itselleen vain 1200 kaloria vuorokaudessa.

– Säästöliekki pamahti päälle keväällä 2015 Espanjan turnauksen jälkeen. Paino nousi yhtäkkiä noin 8 kg ja kroppa oli aivan pöhöttynyt nesteestä. Kroppa sai todella vähäisestä syömisestä tarpeekseen ja sekosi, kertoo Gustafsson, joka on otellut urallaan 64 kilon, 69 kilon sekä 75 kilon sarjoissa.

Säästöliekki aiheutti monenlaisia fyysisiä oireita.

– Minulla oli silloin muun muassa kilpirauhasen vajaatoiminta, kuukautiset olivat kaksi vuotta poissa ja kehoon tuli rasitusmurtumia.

Lue lisää:

Kolme turkkilaista sairastui koronavirukseen – heidän kanssaan leireillyt suomalaisnyrkkeilijä latoi suorat sanat Lontoon olympiakarsinnan järjestäjille: "Tuntui idioottimaiselta"

”On menty peppu edellä puuhun liian monta kertaa” – EM-kultamitalisti Elina Gustafsson maksaa yhä edellisvuosien virheistä, ei puolusta mestaruuttaan leikkauksen jälkeen

Nyrkkeilijä Elina Gustafsson ja Huuhkajien kapteeni Tim Sparv kaipaavat asennemuutosta: ”En voi tajuta, miten vaikeaa on kohdella ihmisiä samanarvoisesti”

Nyrkkeilyn Euroopan mestari Elina Gustafsson rikkoi Linnan juhlien perinteistä etikettiä ja halusi ottaa kantaa: ”Mitä muuta me voimme olla kuin oma itsemme?”

Suomalainen MM-mitalisti ahdistui kotikaupunkinsa ilmapiiriin – "Minulle sanottiin suoraan, etten saa olla julkisesti lesbo"

Suosittelemme sinulle