Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

IAEA: Iranin rikastetun uraanin määrä on 12-kertainen ydinsopimukseen verrattuna – uraanijäämiä on myös löytynyt paikoista, joissa niitä ei pitäisi olla

Kansainvälinen atomienergiajärjestö vaatii Iranilta selitystä.

reaktori
Iranin Arakissa sijaitseva raskavesireaktori. Kuva vuodelta 2011. Kuva: EPA
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Iranilla on rikastettua uraania yli 12-kertaisesti se määrä, joka sallittiin viiden vuoden takaisessa ydinsopimuksessa, raportoi YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA keskiviikkona uutistoimisto AFP:n näkemän raportin mukaan.

Lisäksi IAEA on selvittänyt Iranista löytyneitä uraanijäämiä paikoista, joita ei ole ilmoitettu järjestölle.

IAEA toteaa raportissaan, etteivät Iranilta saadut selitykset ole uskottavia. Siksi järjestö vaatii Iranilta pikaisesti täyttä selvitystä siitä, mistä ihmisten aiheuttamat uraanijäämät ovat peräisin.

Raportissa IAEA ei nimeä kyseistä paikkaa, mutta AFP:n diplomaattilähteiden mukaan kyse on aiemmin Israelin osoittamasta paikasta, jossa on epäilty olleen salaista ydintoimintaa.

IAEA:n mukaan Iran salli syyskuussa järjestön tarkastajien ottaa näytteitä kahdesta paikasta, joissa on saattanut olla laitonta ydinmateriaaliin liittyvää toimintaa 2000-luvun alkupuolella. Näistä paikoista ei ole raportissa lisätietoa.

Jo syyskuussa IAEA kertoi, että Iranin rikastetun uraanin määrä oli kymmenkertainen ydinsopimuksessa sovittuun määrään nähden.

Ydinsopimuksessa Iran sitoutui muun muassa rajoittamaan rikastamansa uraanin määrää. Vastineeksi sopimuksen muut osapuolet luopuivat suuresta osasta Iranin-vastaisia talouspakotteita.

Yhdysvallat irrottautui Iranin ydinsopimuksesta presidentti Donald Trumpin johdolla vuonna 2018.

Aiheesta aiemmin:

IAEA: Iranin rikastetun uraanin varastot ylittävät ydinsopimuksen rajat roimasti

USA väittää YK:n Iran-pakotteiden olevan taas voimassa – muut maat ovat eri mieltä

Suosittelemme sinulle