Hyppää sisältöön

Hallitus yrittää avittaa Vastaamon tietomurron uhreja: henkilötunnuksen vaihtamista helpotetaan, pesukonetta ei voisi ostaa enää pelkällä hetulla

Hallitus haluaa myös helpottaa ilmoitusmenettelyä, kun ihminen joutuu tietomurron uhriksi. Tavoitteena on saada se "yhden napin päähän"

Kuntaministeri Sirpa Paatero hallituksen mediatilaisuudessa 12. marraskuuta.
Hallitus etsi koko keskiviikkoillan keinoja auttaa tietomurron uhreja. Sähköisesta asionnista vastaa kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.). Kuvaa klikkaamalla voit katsoa tallenteen tiedotustilaisuudesta.
Kristiina Tolkki

Hallitus kiirehtii lakimuutoksia, jotka helpottaisivat henkilötunnuksen vaihtoa. Tämä koskisi tietomurron uhreja. Vastaamon tietomurrossa jopa 40 000 ihmisen tiedot ovat vuotaneet kiristäjän käsiin.

Työ lähtee liikkeelle heti, ja kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) uskoo, että lakiesitys saadaan eduskuntaan ensi vuoden alkuun mennessä.

Tällä hetkellä henkilötunnuksen vaihtamiselle on tiukat ehdot. Tunnuksen voi muuttaa, jos on hengenvaarassa tai joutunut toistuvasti rikoksen uhriksi. Tästä jutusta voit lukea, miten työlästä henkilötunnuksen vaihto on.

Valtion sähköiset palvelut ovat kuntaministeri Sirpa Paateron vastuulla.

  • Kaikki sosiaali- ja terveyspalveluyritykset velvoitetaan liittymään Kanta-palveluihin, joissa käytetään vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla.
  • Pesukonekauppoja tai pikavippejä ei tulevaisuudessa pitäisi saada enää pelkillä henkilötunnuksilla.
  • Tietomurtotilanteissa ilmoitusmenettelyä on helpotettava niin, että sen voisi tehdä yhden luukun periaattella.

Hallitus uudistaa myös ilmoitusmenettelyä tilanteissa, joissa ihminen on joutunut tietomurron uhriksi.

Tavoitteena on, että kaikkien korttipalveluiden tai tietojen estot ja kiellot voisi tehdä yhdellä päätöksellä, samalta nettisivulta. Näin estettäisiin se, että jonkin tiedon jäädyttäminen epähuomiossa unohtuisi.

Vahva tunnistautuminen myös pikavippeihin

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) totesi, että vahvaa tunnistautumista pitäisi noudattaa nykyistä laajemmin, kun otetaan kuluttajaluottoja. Nykyisin käytännöt ovat kirjavia.

– Pesukoneen voi ostaa kulutusluotolla, ilman vahvaa tunnistautumista. Tähän halutaan nyt muutos, Henriksson sanoi.

Hallitus aikoo myös velvoittaa kaikki sosiaali- ja terveyspalveluyritykset liittymään Kanta-palveluihin. Tällä hetkellä se on ollut vapaaehtoista. Kanta-palveluihin voi kirjautua vain pankkitunnusten avulla.

Vastaamo ja monet muut alan yritykset eivät ole liittyneet kanta-palveluihin, vaan asioimaan on päässyt pelkillä henkilötunnuksilla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) totesi, että Suomessa on ollut kahden tason terveyspalveluyrityksiä. Tämä on aiheuttanut tietoturvaongelmia.

– Muutos tulee olemaan merkittävä, mutta tämä tulee vaatimaan isoja investointeja. Mikään järjestelmä ei ole kuitenkaan aukoton, eikä valtio voi antaa tässä mahtikäskyjä. Paljon on myös yrityksistä kiinni, Kiuru sanoi.

Ensin piti järjestää uhrien henkinen tuki

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru totesi myös, että kriisin alkuvaiheessa on ollut tärkeintä varmistaa välitön henkinen tuki tietomurron uhreille. Hän kiitti lukuisia vapaaehtoisjärjestöjä, jotka ovat osallistuneet uhrien auttamiseen.

Vastaamon tietomurron uhrien määrä on paljastunut huomattavasti suuremmaksi kuin yritys alunperin arvioi. Tapauksesta on jätetty jo 25 000 rikosilmoitusta.

Aiheesta voi keskustella perjantai-iltaan 13.11.2020 klo 23.

Lue myös:

Analyysi: Vastaamon uhrien henkilötunnuksen vaihto olisi huono reaktio vakavaan oireeseen – hallituksella olisi kyky nujertaa myös koko tauti

Tietomurron uhrin elämä voi mullistua hetkessä, mutta henkilötunnuksen vaihto on piinallista: – Minulle ilmoitettiin, ettei sinua ole olemassakaan

Kiellot yhdeltä luukulta, hetu vaihtoon, terveystietoja valvottava tiukemmin – tässä keinoja tietomurron uhrien auttamiseksi ja vastaavien rikosten estämiseksi

Suosittelemme sinulle