Hyppää sisältöön

Veljeksiä epäillään miehen murhasta Kaustisella ja hautarauhan rikkomisesta – ruumis yritettiin hävittää ja upotettiin lopulta painojen kanssa jokeen

Epäillyt ovat kertoneet esitutkinnan loppuvaiheessa tapahtumien kulusta.

Etsinnät olisivat saattaneet jäädä tuloksettomiksi, jos toinen epäillyistä ei olisi kertonut, mihin ruumis kätkettiin. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Kaustisella kesäkuussa tapahtuneen henkirikoksen esitutkinta on saatu valmiiksi. Asia siirtyy loppulausuntojen jälkeen syyteharkintaan. Rikosnimikkeet ovat murha ja hautarauhan rikkominen.

Nuori kaustislainen mies surmattiin kesäkuussa. Hänen ruumiinsa löytyi vasta yli kaksi kuukautta myöhemmin pitkien etsintöjen jälkeen.

Murhasta epäillään kahta kaustislaista veljestä, jotka vaikenivat ensin pitkään. Myöhemmin toinen alkoi tehdä yhteistyötä. Esitutkinnan loppuvaiheessa he ovat olleet yhteistyöhaluisia ja kertoneet tapahtumista.

Henkirikos on esitutkinnan mukaan tapahtunut Kaustisella yksityisasunnossa. Sen jälkeen epäillyt ovat kuljettaneet uhrin Vetelin Räyrinkiin. Siellä ruumis on yritetty hävittää ja lopulta kätketty jokeen.

Toinen epäillyistä kertoi esitutkinnassa, mihin uhri oli piilotettu.

Veljekset ovat myöntäneet aiheuttaneensa uhrin kuoleman. Esitutkinnan mukaan tekoa on suunniteltu ennalta, siksi syytenimikkeenä on murha.

Syytenimike hautarauhan rikkominen johtuu siitä, että ruumista on ensin yritetty hävittää. Poliisi ei kommentoi surmatapaa, eikä sitä, miten hävittämisyritys on tehty.

Ruumiin päälle on laitettu painoja, jotta se on saatu pysymään joen pohjassa. Uhrin löytyminen ilman toisen epäillyn paljastusta olisi voinut olla epävarmaa. Apuna käytettiin maavoimien sukeltajia.

Teon motiivi on yhä pimennossa.

– Siihen ei liity esimerkiksi rahaa tai mustasukkaisuutta. Vielä jää auki, mikä on ollut se voima, joka on johtanut tähän tekoon, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anders Åfors.

Lue myös:

Kaustisen surman tutkinta loppusuoralla – tapahtuneesta on jo hyvä kuva, motiivi yhä hämärän peitossa

Kaustisella kadonneen miehen ruumis löytyi viimein – surmasta jo yli kaksi kuukautta

Suosittelemme sinulle