Hyppää sisältöön

Ruokavirasto: Keski-Suomessa Laukaassa hirvestä on löytynyt harvinaista aivotautia

Kyseessä on Suomen toinen varmistunut hirvieläimen TSE-tautitapaus.

Naarashirvi
Kuvan hirvi ei liity tapaukseen. Arkistokuva. Kuva: Yle/Bold Stock
Heli Kaski

Keski-Suomessa Laukaassa viime kuussa lopetettu, arviolta 18-vuotias naarashirvi kärsi harvinaisesta aivosairaudesta, kertoo Suomen riistakeskus verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) (riista.fi).

Huonokuntoinen naarashirvi löytyi hirvijahdin yhteydessä maastosta.

Ruokavirasto totesi myöhemmin, että hirvellä oli hitaasti etenevä ja kuolemaan johtava TSE-tauti. Aivotauti kuuluu samaan ryhmään kuin BSE eli hullun lehmän tauti, mutta TSE:n ei tiedetä tarttuneen ihmisiin.

Laukaan hirvestä löydetty tauti on toinen Suomessa koskaan todettu TSE-tapaus. Ensimmäinen todettiin lähes kolme vuotta sitten Kuhmossa kuolleena löydetystä hirvestä.

Suomessa TSE-tautien esiintymistä luonnonvaraisissa hirvieläimissä ja poroissa on tutkittu vuodesta 2003 alkaen. Tähän mennessä Suomessa on tutkittu yhteensä noin 5 000 eläintä.

Myös Ruotsista ja Norjasta on löytynyt yksittäisiä TSE-tapauksia vanhoista hirvistä. Kyseessä on kuitenkin eri tauti kuin Pohjois-Amerikassa ja Norjan tunturipeuroissa todettu tarttuva CWD.

Vanhoissa hirvissä tavattu TSE-tautimuoto ei tiettävästi tartu eläimestä toiseen ja sen löytyminen ei johda vastaaviin seurauksiin kuin tarttuvan CWD-taudin eli näivetystaudin kohdalla.

Laukaan seudulla tehostetaan tapauksen johdosta näytteenottoa hirvieläimistä.

Riistapäällikkö Olli Kursula Suomen riistakeskus Keski-Suomesta kertoo, että edessä on melkoinen urakka, sillä ruokavirastolle on toimitettava syksyn aikana sata aikuisen hirven päätä näytteiden ottoa varten.

Suosittelemme sinulle