Hyppää sisältöön

Poliisikoira hyökkäsi työtehtävässä poliisin päälle Sipoossa – poliisi joutui ampumaan koiran tämän taltuttamiseksi

Koska kyseessä on poliisikoira eli poliisin voimankäyttöväline, tapauksen tarkempi selvittely siirtyy Helsingin poliisille.

Poliisi ja poliisikoira.
Poliisikoirat otetaan mukaan tehtävälle, jossa voidaan kohdata vakavampaa vastarintaa poliisia kohtaan. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Nina Svahn

Poliisi joutui torstaina käyttämään virka-asettaan taltuttaakseen päällensä hyökänneen poliisikoiran. Koira kuoli saamiinsa vammoihin.

Tilanne kärjistyi Sipoossa, kun poliisipartiot olivat suorittamassa kahden etsintäkuulutetun henkilön kiinniottoa.

Ahtaista tiloista johtuen poliisi laski koiran vapaana asuntoon suorittamaan etsintää. Koira kuitenkin pääsi pujahtamaan asunnosta takaisin ulos ja havaitsi asunnon ulkopuolella henkilön tunnistamatta tätä tehtävällä olleeksi poliisiksi.

Koira toimi saamansa koulutuksen mukaisesti ja hyökkäsi henkilön kimppuun. Hyökkäyksen kohteeksi joutunut poliisi joutui käyttämään virka-asettaan koiran taltuttamiseksi.

Etsittyä kohdetta ei tavoitettu.

Poliisi selvisi tilanteesta ilman vammoja, mutta koira loukkaantui. Poliisikoira toimitettiin välittömästi eläinsairaalaan, jossa se menehtyi saaminsa vammoihin, sanoo ylikomisario Jussi Huhtela Itä-Uudenmaan poliisista.

– Erittäin valitettava tapaus, mutta täytyy kuitenkin muistaa, että poliisikoira on viime kädessä voimankäyttöväline ja myös eläin, Huhtela lisää.

Ylikomisario Huhtela kertoo Ylelle, että Itä-Uudenmaan poliisilla on parikymmentä koiraa käytössään. Verrattain suuri määrä perustuu osittain poliisilaitoksen alueella sijaitsevaan Helsinki-Vantaan lentoasemaan.

– Partiokoirat on koulutettu siten, että voimankäyttö on aina toinen sen ominaisuuksista. Ja siksi ne otetaan mukaan tehtävälle, jossa voidaan kohdata vakavampaa vastarintaa poliisia kohtaan.

Sen lisäksi Huhtela muistuttaa, että koira voidaan kouluttaa haistamaan melkein mitä vaan. Partiokoirat ovat hyvä apu esimerkiksi kadonneiden henkilöiden etsinnässä.

Koska tapauksessa kyse on poliisikoirasta ja siten poliisin voimankäyttövälineestä, tapauksen tarkemmasta selvittämisestä vastaa toinen poliisilaitos. Asia siirtyy Helsingin poliisille.

Suosittelemme sinulle