Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Hammaslääkäriin pääsee kiireettömään hoitoon kolmessa kuukaudessa sekä Porissa että Raumalla

Hoitotakuun tavoitteena on estää liian pitkät odotusajat tutkimuksiin ja hoitoon.

Hammaslääkäri tutkii istrumenteillä potilaan hampaita.
Hoitotakuu tarkoittaa enimmillään kolmen kuukauden – tai perustelluista syistä puolen vuoden – odotusaikaa kiireettömään hammashoitoon. Kuvituskuva. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Tapio Pukkila
Avaa Yle-sovelluksessa

Satakunnassa ainakin Raumalla ja Porin perusturvan alueella kiireettömään hammaslääkärihoitoon pääsee tällä hetkellä hoitotakuun sallimissa rajoissa.

Hoitotakuu tarkoittaa enimmillään kolmen kuukauden – tai perustelluista syistä puolen vuoden – odotusaikaa kiireettömään hammashoitoon. Kiireellistä ja akuuttia hoitoa on saatava aina välittömästi potilaan kotipaikasta riippumatta.

– Kiireettömään hoitoon pääsee tällä hetkellä alle kolmessa kuukaudessa, jos ei ole väliä kenen vastaanotolle menee. Jos on joku tietty hammaslääkäri, voi joutua odottamaan pidempään, mutta ei kuitenkaan yli kuutta kuukautta, sanoo Porin perusturvan johtava ylihammaslääkäri Katja Lepistö.

Porin perusturvaan kuuluvat Porin lisäksi Ulvila ja Merikarvia .

Raumalla koronatilanne ei ole vaikuttanut hammashoitoon.

– Tilanne on ollut hyvä Raumalla jo muutaman vuoden ja meillä on melkein parempi tilanne kuin keväällä ennen koronaa, kuvailee Rauman vastaava ylihammaslääkäri Kati Isotupa.

Porin perusturvassa puolestaan jouduttiin suun terveydenhuollossa keväällä ajamaan toviksi alas kiireetöntä hoitoa ja keskityttiin vain kiireellisiin tapauksiin.

Hammaslääkärilehden äskettäisen kyselyn mukaan koronakriisi on kasvattanut suun terveydenhuollon hoitovelkaa entisestään lähes maan kaikissa terveyskeskuksissa. Kyselyn perusteella hammaslääkärihoidon jonot ovat kasvaneet lähes kaikissa terveyskeskuksissa merkittävästi tai ainakin jonkin verran.

Kuuntele täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Suosittelemme sinulle