Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on nimitetty Helsingin pormestariehdokkaaksi.
Puolue tiedottaa, että nimitystä koskeva esitys annettiin perussuomalaisten piirihallitukselle 2. marraskuuta. Asiasta päätettiin yksimielisesti 7. marraskuuta.
Halla-ahon mukaan nykymuotoinen pormestarimalli ei ole optimaalinen malli kaupungin johtamisessa, mutta koska sellainen on otettu Helsingissä käyttöön, Perussuomalaisilla ei ole syytä jättäytyä siitä pois.
Puolue uskoo, että tunnetun ja näkyvän pormestariehdokaan asettaminen kasvattaa äänestysaktiivisuutta ja siten myös Perussuomalaisten menestystä.
Halla-Ahon mukaan äänestysaktiivisuuden nousu on paitsi demokratian kannalta hyvä tavoite myös Perussuomalaisten kannalta tärkeä tavoite.
– Perussuomalaisten kannattajissakin on paljon niitä, jotka herkimmin jättävät äänestämättä.
Halla-Ahon mukaan tämä merkitsee sitä, että puolueella on ollut vaikeauksia realisoida potentiaalista kannatustaan kunnallisvaaleissa.
Hän toteaa, että suuret kaupungit ovat aina vaikeita ympäristöjä kansalliskonservatiivisille puolueille, jollaisena Perussuomalaisiakin voidaan pitää.
Halla-Aho selittää tätä muun muassa väestörakenteella. Suurimmissa kaupungeissa asuu paljon korkeakouluopiskelijoita ja maahanmuuttajia ja kummassakin joukossa puolueen kannatus on ollut matala.
Hänen mukaansa nuorten keskuudessa perussuomalaisten kannatus näyttäisi kuitenkin olevan selvässä kasvussa.
– Pyrimme kaikin keinoin innostamaan erityisesti nuoria äänestäjiä.
Tavoitteena on nousta kevään kuntavaaleissa Helsingin suurimmaksi puolueeksi, josta tuleva pormestarikin tulee.
Halla-Aho kertoo olevansa tarvittaessa valmis myös apulaispormestariksi.
– Jos neuvottelutulos on sellainen, että apulaispormestarin tehtävästä käsin pystymme edustamaan äänestäjien tavoitteita, niin tämä on perusteltua.
Halla-Ahon mukaan puolue on panostanut myös tulevien vaalien ehdokasasetteluun paljon.
“Sen ei tarvitse olla sateenkaaripääkaupunki, eikä ilmastopääkaupunki”
Halla-aho esitteli ajatuksiaan Helsingistä perussuomalaisten Youtube-kanavalla perjantaiaamuna julkaistussa videossa.
Hänen mukaansa Helsingin tärkeimpiä ongelmia ovat asumisen sietämätön hinta, koulujen ja asuinalueiden eriytyminen, huumekauppa, turvattomuus, rikollisuus ja rikollisuuden uhka.
Halla-aho pitää ongelmien syynä Helsingin väestökehitystä, joka hänen mukaansa koostuu pääosin maahanmuutosta.
– Yli puolet pääkaupunkiseudun toimeentulotuensaajista on ulkomaalaistaustaisia. Helsinki on globaali sosiaalitoimisto.
Viime vuosina Helsinki on tiivistänyt yhteistyötään monien pääkaupunkien kanssa. Helsinki alkoi muun muassa raportoida YK:n kestävän kehityksen tavoitteista kaupunkitasolla toisena kaupunkina maailmassa New Yorkin vanavedessä.
Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan Helsingin ei tarvitse olla maailmankaupunki, eikä sen tarvitse kilpailla maailman metropolien kanssa asukasluvusta.
– Sen ei tarvitse olla sateenkaaripääkaupunki, eikä ilmastopääkaupunki. Helsingin ei tarvitse olla monikulttuurinen eikä monikielinen.
Halla-aho sanoo, että Helsingin pitää olla turvallinen, siisti, viihtyisä ja kohtuuhintainen kaupunki omille asukkailleen. Hänen mukaansa tämä tarkoittaa houkuttelevuutta myös investoinneille, turisteille ja uusille veronmaksajille.
Perussuomalaisilla tällä hetkellä viisi valtuutettua
Perussuomalaisilla on tällä hetkellä Helsingin 85-paikkaisessa kaupunginvaltuustossa viisi valtuutettua. Kuntavaaleissa 2017 puolue sai Helsingissä 6,7 prosenttia äänistä. Perussuomalaisia suurempia puolueita ovat kaupungissa tällä hetkellä Kokoomus, Vihreät, SDP ja Vasemmistoliitto.
Helsingin uusi pormestari valitaan ensi keväänä kuntavaalien yhteydessä. Nykyinen pormestari, Jan Vapaavuori, on ilmoittanut aiemmin, ettei aio hakea jatkokautta.
Halla-aho sai edellisissä kuntavaaleissa 5 668 ääntä ja oli henkilökohtaisessa äänimäärässä Helsingin yhdenneksitoista suosituin poliitikko.
Vuonna 2017 perussuomalaisten pormestariehdokas Helsingissä oli Mika Raatikainen.
Lue myös:
HS: Jan Vapaavuori ei hae jatkokautta Helsingin pormestarina