Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tristan da Cunhan saari Etelä-Atlantilla saa ympärilleen kahden Suomen kokoisen suojelualueen

Britannian tavoitteena on luoda entisille alueilleen neljä miljoonaa neliökilometriä laaja merensuojelualueiden vyöhyke.

Tristan da Cunhan saari.
Tristan da Cunha -saari.
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Britannialle kuuluvan Tristan da Cunhan saaren ympärillä olevaa merensuojelualuetta laajennetaan merkittävästi. Etelä-Atlantin keskellä sijaitseva saari on jatkossa 90-prosenttisesti suojelualueen ympäröimä.

Suojelualueesta tulee Atlantin laajin ja maailman 4. laajin merellinen suojelualue. Sen pinta-ala on 687 000 neliökilometriä, eli se on enemmän kuin kaksi kertaa Suomen kokoinen.

Suojelualueella on kielletty kaikki kalastaminen ja kaivostoiminta.

Britannialla on ollut tavoitteena luoda merentakaisten saariensa yhteyteen kaikkiaan neljä miljoonaa neliökilometriä kattavan merensuojelualueidensa verkoston. Tristan da Cunhan suojelualueen myötä tavoite täyttyy.

Britannian pääministeri Boris Johnson julkaisi Twitterissä videon, jossa hän iloitsi suojelutavoitteen täyttymisestä. Hän myös haastoi muut maat mukaan suojelutyöhön, jotta maailman meristä suojeltaisiin 30 prosenttia. Johnson itse on ottanut tavoitteekseen, että Britannian maa-alasta suojeltaisiin myös 30 prosenttia.

"Maailman eristynein asuttu saari"

Tristan da Cunhaa on kuvailtu maailman eristyneimmäksi asutuksi saareksi koko maapallolla. Se sijaitsee melkein Etelä-Afrikan ja Etelä-Amerikan mantereen puolivälissä.

Tristan da Cunha -saari Etelä-Atlantilla.
Tristan da Cunhan saari Etelä-Atlantilla. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Sadan neliökilometrin suuruinen saari on käytännössä tulivuori, jonka korkein huippu, Queen Mary's Peak nousee runsaan 2 000 metrin korkeuteen.

Saaren löysi portugalilainen löytöretkeilijä Tristão da Cunha vuonna 1506, mutta se sai pysyvän asutuksen vasta 1816, jolloin sinne perustettiin brittiläinen varuskunta. Sotilaiden tehtävän oli estää ranskalaisia vapauttamasta keisari Napoleonia, joka oli vankina St. Helenan saarella, yli 2 000 kilometrin päässä.

Tristan da Cunhalla asuu noin 250 ihmistä, joista valtaosa suurimmassa kylässä, Edinburghissa.

Saarta ympäröivillä vesialueilla elää paljon uhanalaisia valaita, haita, hylkeitä ja kilpikonnia. Niiden uhkana on ollut varsinkin laiton kalastus, jonka estämiseen saadaan nyt lisää resursseja.

Tristan da Cunha ja sen vieressä olevat pienet naapurisaaret ovat tärkeä tukikohta kymmenille miljoonille merilinnuille. Niiden uhkana ovat laivoilta karkuun päässeet hiiret, jotka vieraslajina tappavat arvion mukaan kaksi miljoonaa linnunpoikasta vuodessa. Saarella aloitetaan hiirien massapyynti ensi vuonna, kertoo Independent-lehti.

Saarella elää myös lintulajeja, joita ei tavata missään muualla maapallolla. Niitä ovat ainakin tristanalbatrossi (Diomedea dabbenena), hoikka-albatrossi (Thalassarche chlororhynchos) ja valkovatsaviistäjä (Pterodroma incerta).

Lue lisää:

National Geographic: New Atlantic marine sanctuary will be one of world's largest

Suosittelemme sinulle