YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bacheletin mukaan Etiopian siviilikuolemissa voi olla kyse sotarikoksista. Bachelet vaatii asiasta perinpohjaista tutkimusta, kertoo uutistoimisto AFP.
Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Tigrayssa satoja siviilejä on tapettu verilöylyssä. Väkivaltaisuudet leimahtivat aiemmin marraskuussa Etiopian hallituksen joukkojen ja Tigrayn kansan vapautusrintaman (englanninkielissä lähteissä TPLF) joukkojen välillä.
– Jos varmistuu, että siviilien tappaminen on ollut tämänhetkisten taisteluiden osapuolen tarkoituksellinen teko, kyse on tietenkin sotarikoksesta, Bachelet sanoi lausunnossa perjantaina.
Amnestyn haastattelemat silminnäkijät ovat kertoneet, että vapautusrintama olisi vastuussa siviilien tappamisesta, mutta järjestö ei ole pystynyt vahvistamaan verilöylystä vastuullista tahoa. BBC kertoo (siirryt toiseen palveluun)vapautusrintaman kiistäneen olevansa vastuussa verilöylystä.
Lue lisää konflktista ja sen taustoista: Etiopian armeija väittää kukistaneensa joukot Länsi-Tigrayssa –Amnestyn mukaan alueella on tapahtunut "joukkomurha", 11 000 paennut Sudaniin
Bachelet vaatii rauhanneuvotteluja
YK:n Bachelet vaatii molempia osapuolia aloittamaan rauhanneuvottelut, sillä tilanteessa ei hänen mukaansa ole voittajaa, jos taistelut jatkuvat.
– Pitkittynyt sisäinen konflikti aiheuttaa tuhoisaa vahinkoa sekä Tigraylle että Etiopialle kokonaisuudessaan ja tekee tyhjäksi vuosien elintärkeän kehityksen, Bachelet sanoi.
– Se voi myös erittäin helposti levitä rajojen yli ja mahdollisesti horjuttaa koko seutua.
Tähän mennessä osapuolet eivät kuitenkaan ole ottautuneet rauhan hieromiselle, vaikka myös Afrikan unioni on sitä vaatinut.
Jopa satoja hakattu ja puukotettu kuoliaaksi
Amnestyn torstaina julkaisema raportti on ensimmäinen laajasti siviiliuhreihin liittyvä selvitys levottomuuksista.
Amnesty kertoi tiedoistaan samana päivänä, kun Nobelin rauhanpalkinnon voittanut Etiopian pääministeri Abiy Ahmed oli uutistoimisto AFP:n mukaan kertonut hallituksen joukkojen saavuttaneen voittoja Tigrayn länsiosissa, jonne taistelut ovat keskittyneet.
Amnestyn mukaan satoja ihmisiä oli puukotettu tai hakattu kuoliaaksi Mai-Kadran kaupungissa aiemmin tällä viikolla. Järjestö kertoo pystyneensä todentamaan valokuvista ja videoista ympäri kaupunkia olevia ruumiita.
Alueelta on vaikeaa saada tietoja, sillä puhelin- ja internetyhteydet ovat poikki. Amnesty vaatii raportissaan viestintäyhteyksien palauttamista Tigrayhin.
Myös YK:n Bachelet ilmaisi perjantaina huolensa tiedoista, joiden mukaan vesi ja sähkö olisivat alueella poikki.
Jo 14 500 etiopialaista paennut Sudaniin
YK on raportoinut ainakin 14 500 etiopialaisen paenneen väkivaltaisuuksia Etiopian luoteisen naapurimaan Sudanin alueelle. Uusista luvuista kertoi maailmanjärjestön pakolaisjärjestö perjantaina.
Järjestön tiedottaja Babar Baloch sanoi Reutersille, että paenneiden joukossa on tuhansia lapsia. Ihmiset ovat tulleet rajan yli mukanaan vain vähän omaisuutta, mikä viittaa siihen, että lähtö on ollut nopea.
Uutistoimisto Reuters haastatteli sudanilaisessa al-Fashqan kaupungissa siviilejä, jotka kertoivat Etiopian armeijan pommittaneen heitä.
Etiopian hallinto on väittänyt kohdistavansa iskujaan vain sotilaskohteisiin.
Aiheesta aiemmin:
Sota Etiopian pohjoisosissa jatkuu – Afrikan unioni vaatii loppua taisteluille Tigrayn alueella