Hyppää sisältöön

Etiopian siviilikuolemissa voi YK:n mukaan olla kyse sotarikoksista – Sudaniin paenneita on jo 14 500, tulitauosta ei lupauksia

Amnesty ei ole pystynyt vahvistamaan verilöylystä vastuullista tahoa. Alueelta on vaikeaa saada tietoja, sillä yhteydet ovat poikki.

Etiopialaisia pakolaisia Hamdaitin raja-alueella Itä-Sudanissa 12. marraskuuta. YK:n mukaan jo 14 500 on paennut rajan yli Tigrayn väkivaltaisuuksia. Kuva: AFP
Yle–STT

YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bacheletin mukaan Etiopian siviilikuolemissa voi olla kyse sotarikoksista. Bachelet vaatii asiasta perinpohjaista tutkimusta, kertoo uutistoimisto AFP.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Tigrayssa satoja siviilejä on tapettu verilöylyssä. Väkivaltaisuudet leimahtivat aiemmin marraskuussa Etiopian hallituksen joukkojen ja Tigrayn kansan vapautusrintaman (englanninkielissä lähteissä TPLF) joukkojen välillä.

– Jos varmistuu, että siviilien tappaminen on ollut tämänhetkisten taisteluiden osapuolen tarkoituksellinen teko, kyse on tietenkin sotarikoksesta, Bachelet sanoi lausunnossa perjantaina.

Amnestyn haastattelemat silminnäkijät ovat kertoneet, että vapautusrintama olisi vastuussa siviilien tappamisesta, mutta järjestö ei ole pystynyt vahvistamaan verilöylystä vastuullista tahoa. BBC kertoo (siirryt toiseen palveluun)vapautusrintaman kiistäneen olevansa vastuussa verilöylystä.

Lue lisää konflktista ja sen taustoista: Etiopian armeija väittää kukistaneensa joukot Länsi-Tigrayssa –Amnestyn mukaan alueella on tapahtunut "joukkomurha", 11 000 paennut Sudaniin

Bachelet vaatii rauhanneuvotteluja

YK:n Bachelet vaatii molempia osapuolia aloittamaan rauhanneuvottelut, sillä tilanteessa ei hänen mukaansa ole voittajaa, jos taistelut jatkuvat.

– Pitkittynyt sisäinen konflikti aiheuttaa tuhoisaa vahinkoa sekä Tigraylle että Etiopialle kokonaisuudessaan ja tekee tyhjäksi vuosien elintärkeän kehityksen, Bachelet sanoi.

– Se voi myös erittäin helposti levitä rajojen yli ja mahdollisesti horjuttaa koko seutua.

Tähän mennessä osapuolet eivät kuitenkaan ole ottautuneet rauhan hieromiselle, vaikka myös Afrikan unioni on sitä vaatinut.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Jopa satoja hakattu ja puukotettu kuoliaaksi

Amnestyn torstaina julkaisema raportti on ensimmäinen laajasti siviiliuhreihin liittyvä selvitys levottomuuksista.

Amnesty kertoi tiedoistaan samana päivänä, kun Nobelin rauhanpalkinnon voittanut Etiopian pääministeri Abiy Ahmed oli uutistoimisto AFP:n mukaan kertonut hallituksen joukkojen saavuttaneen voittoja Tigrayn länsiosissa, jonne taistelut ovat keskittyneet.

Amnestyn mukaan satoja ihmisiä oli puukotettu tai hakattu kuoliaaksi Mai-Kadran kaupungissa aiemmin tällä viikolla. Järjestö kertoo pystyneensä todentamaan valokuvista ja videoista ympäri kaupunkia olevia ruumiita.

Alueelta on vaikeaa saada tietoja, sillä puhelin- ja internetyhteydet ovat poikki. Amnesty vaatii raportissaan viestintäyhteyksien palauttamista Tigrayhin.

Myös YK:n Bachelet ilmaisi perjantaina huolensa tiedoista, joiden mukaan vesi ja sähkö olisivat alueella poikki.

Jo 14 500 etiopialaista paennut Sudaniin

YK on raportoinut ainakin 14 500 etiopialaisen paenneen väkivaltaisuuksia Etiopian luoteisen naapurimaan Sudanin alueelle. Uusista luvuista kertoi maailmanjärjestön pakolaisjärjestö perjantaina.

Etiopian sodassa ovat vastakkain pohjoisen Tigrayn joukot ja liittovaltion armeija. Kuvassa on hallinnon joukoissa taistelevia sotilaita Gondarin kaupungissa Tigrayn eteläpuolella 8. marraskuuta. Kuva: Eduardo Soteras / AFP

Järjestön tiedottaja Babar Baloch sanoi Reutersille, että paenneiden joukossa on tuhansia lapsia. Ihmiset ovat tulleet rajan yli mukanaan vain vähän omaisuutta, mikä viittaa siihen, että lähtö on ollut nopea.

Uutistoimisto Reuters haastatteli sudanilaisessa al-Fashqan kaupungissa siviilejä, jotka kertoivat Etiopian armeijan pommittaneen heitä.

Etiopian hallinto on väittänyt kohdistavansa iskujaan vain sotilaskohteisiin.

Aiheesta aiemmin:

Sudan varautuu jopa 200 000 ihmisen saapuvan rajan yli Etiopiasta – taisteluita paennut ainakin 11 000 siviiliä ja sotilasta

Sota Etiopian pohjoisosissa jatkuu – Afrikan unioni vaatii loppua taisteluille Tigrayn alueella

Etiopian kriisi syvenee – pääministeri erotti ulkoministerin, tiedustelujohtajan ja armeijan komentajan

Etiopian sisäiset levottomuudet kärjistymässä – Tigrayn alueelle julistettiin poikkeustila, armeija määrättiin alueelle

Suosittelemme sinulle