Hyppää sisältöön

Ruusut, niittyleinikit ja saunakukat kukkivat marraskuussa – esitimme tutkijalle 5 kysymystä, miten lämmin syksy vaikuttaa kasveihin

Jos lämpimät vuodet yleistyvät, Etelä-Suomen kuusimetsät uhkaavat hävitä.

Ruusu kukkii Joensuussa marraskuussa 2020.
Ruusut kukkivat vielä myöhään syksyllä, mikäli lämpötila pysyy riittävän korkeana. Tämä ruusu kukki Joensuussa vielä marraskuun 13. päivä. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle
Pauliina Tolvanen

Kulunut syksy on ollut Suomessa poikkeuksellisen lämmin.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan yhtä lämpimiä lokakuita tulee vastaan keskimäärin kerran 10–20 vuodessa. Myös marraskuussa on jo rikottu lämpöennätyksiä.

Lämmin sää on saanut monet kasvit kukkimaan myös Itä-Suomen korkeudella, missä tilastoitujen keskiarvojen mukaan pitäisi olla marraskuussa pikkupakkasta ja muutama sentti lunta.

Kysyimme kasvien ekofysiologiaan erikoistuneelta Itä-Suomen yliopiston tutkimuspäälliköltä, Markku Keinäseltä, millaisia vaikutuksia lämpimällä säällä on kasveisihin.

1) Ihminen sopeutuu hyvin lämpimään syksyyn, mutta miten kasvit kestävät?

– Kasvit ovat itse asiassa jopa etevämpiä kuin ihmiset. Vuodenaikaisvaihtelua määrää kaksi tekijää, joista toinen on lämpötila, mutta paljon tärkeämpi on valojaksoisuus eli valon määrä. Sen takia kasveja ei juuri häiritse se, jos jokin syksy on normaalia lämpimämpi.

Peltosauniot kukkivat marraskuuss 2020.
Marraskuun puolivälissä peltosaunio eli saunakukka kukkii yhä Joensuussa, vaikka seudulla on ollut jo muutama pakkaspäivä. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle
Niittyleinikki kukkii Joensuussa marraskuussa 2020.
Tavallisesti niittyleinikki kukkii kesä-syyskuussa, mutta tämä yksilö sinnitteli vielä marraskuussa. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

2) Miten lämpö vaikuttaa kasveihin syksyllä?

– Lämpö vaikuttaa kukkimiseen, mutta kasvilajien välillä on paljon eroja. Ruohokasvit ja monet ruusukasvit, kuten koristeruusut saattavat tehdä myöhään syksyllä yksittäisiä kukkia, jos lämpötila on riittävän korkea.

– Turhat kukat vievät energiaa ja periaatteessa kukinta haittaa kasvia. Haitta ei kuitenkaan ole kovin suuri. Usein kukinta on vähäistä, ei ollenkaan sellaista kuin varsinaisena kasvukautena.

Ruusu kukkii Joensuussa marraskuussa 2020.
Syksyllä kukinta on usein vähäisempää kuin varsinaisena kasvukautena. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

3) Voiko lämmöstä olla hyötyä?

– Kyllä voi. Jos kasvukausi on pitkä ja kasvit säilyttävät lehdet, ne kykenevät yhteyttämään pidempään. Tällöin ne saavat varastoitua enemmän ravintoa juuriin tai varteen.

4) Tilastojen valossa lämpimät syksyt yleistyvät, miten se vaikuttaa?

– Pitkän aikajänteen muutokset ovat huomattavia, mutta koska ne tapahtuvat asteittain, ihmisen on vaikea havaita niitä. Parinkymmenen vuoden päästä Suomessa ovat yleistyneet eteläiset lajit, jotka eivät ole täällä aiemmin menestyneet. Esimerkiksi Itä-Suomessa on jo havaittavissa, että istutetut jalot lehtipuut, kuten tammi, tekevät enemmän elinkelpoisia taimia. Viljelykasveista esimerkiksi maissin viljely lisääntyy.

Syksyisiä mustikan varpuja kädessä. Mustikka kehittää jo syksyllä seuraavan vuoden lehtiaihiot.
Mustikka kehittää seuraavan vuoden lehtiaihiot jo syksyllä. Pakkasella mustikanvarvut tarvitsevat suojakseen riittävän lumipeitteen, jotta ilmaversot eivät paleltuisi. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle
Markku Keinänen, tutkija, Itä-Suomen yliopisto
Itä-Suomen yliopiston tutkimuspäällikkö Markku Keinänen on mukana tutkimusryhmässä, joka selvittää, miten pohjoiset lehtipuut sopeutuvat ilmastonmuutokseen. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

5) Entä kärsivätkö jotkut kasvilajit?

– Ilman muuta. Metsien puulajisuhteet muuttuvat tulevaisuudessa. Merkittävimpänä pidetään kuusen vähenemistä etenkin Etelä-Suomesta. Kuusi on matalajuurinen puu ja se kärsii lämpimistä vuosista kahdella tapaa. Jos maa ei talvella routaannu, kuusi on altis myrskytuhoille. Toisaalta pitkään jatkuvien kesähelteiden aikana kuusta vaivaa kuivuus. Jos vielä kuusen luontaiset tuholaiset runsastuvat, seurauksena voi olla ketjureaktio, joka aiheuttaa metsäkuolemia.

Pajunkissoja Joensuussa marraskuussa 2020.
Pajunkissoja voi lämpiminä vuosina löytää aina syksystä kevääseen. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Aiheesta voi keskustella 16.11. kello 23.00 saakka.

Lue lisää:

Mennyt lokakuu oli Euroopassa ennätyslämmin

Suosittelemme sinulle