Hyppää sisältöön

Länsi-Saharan konflikti uhkaa taas leimahtaa – alueen itsenäisyyttä ajava vapautusliike katsoo Marokon rikkoneen 30-vuotista tulitaukoa

Polisario katsoo YK:n hylänneen suunnitelman itsenäisyysäänestyksestä. Marokko ärsyyntyi tärkeän tien tukkivista aseistautuneista mielenosoittajista.

Nainen pitää Polisarion lippua kiistetyllä alueella länsi Saharassa
Kiista Länsi-Saharasta on vuosikymmeniä vanha. Sahrawi-kansaan kuuluva nainen kantaa Polisarion lippua vuonna 2016. Kuva: Farouk Batiche / AFP
Ulriikka Myöhänen

Länsi-Saharan konflikti uhkaa leimahtaa uudelleen. Marokko on uutistoimistojen mukaan aloittanut sotilasoperaation YK:n valvomalla Guegueratin vyöhykkeellä lähellä Mauritanian rajaa.

Taustalla ovat tapahtumat, joissa Länsi-Saharan itsenäisyyttä tavoitteleva vapautusliike Polisario on tukkinut liikenteen Marokon tärkeällä kauppareitillä jo viikkojen ajan.

Polisario syytti perjantaina Marokkoa jo miltei 30 vuotta kestäneen tulitauon rikkomisesta ja sodan lietsomisesta.

– Sota on alkanut, Marokko on tuhonnut tulitauon, Polisarion edustaja Mohamed Salem Ould Salek totesi uutistoimisto AFP:lle.

Ould Salekin mukaan Polisarion joukot vastaavat Marokon toimiin. Marokon ulkoministeri Nasser Bourita on puolestaan sanonut, että kyseessä on tarkkaan suunniteltu toimenpide, joka ei ole vahingoittanut siviilejä.

– Tämä ei ole hyökkäys, tämä on vakaa toimenpide verrattuna toisen osapuolen toimiin, jotka eivät ole hyväksyttäviä, Bourita sanoi AFP:lle.

Marokko ryhtyi avaamaan Polisarion tukkimaa tietä

Tilanteen uudelleenkärjistymisen taustalla taustalla on jo viikkoja muhinut tiekiista, joka sai alkunsa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman sanavalinnoista. Päätöslauselman kieli suosii Polisarion mielestä Marokkoa.

Polisarion väki on jo viikkojen ajan tukkinut tien, joka yhdistää Marokon Länsi-Afrikkaan.

Länsi-Sahara kartalla
Kuva: Derrick Frilund / Yle

AFP:n lähteiden mukaan noin 70 miestä on osallistunut reitin sulkemiseen. Reuters puolestaan puhuu vain mielenosoittajista.

Jopa yli sata rekkaa on jumissa sululla. Tapahtumapaikka on YK:n valvomalla puskurivyöhykkeellä lähellä Mauritanian rajaa.

Marokko ilmoitti perjantaina, että se on muodostanut vartioketjun ja aikoo toimeenpanna operaation liikenteen palauttamiseksi tärkeälle kulkuväylälle.

Marokon ulkoministeriö on sanonut lausunnossaan, ettei sillä ollut muuta vaihtoehtoa siviili- ja kauppaliikenteen palauttamiseksi.

Reutersin mukaan marokkolainen uutissivusto le360 on kertonut armeijan käyttäneen panssarintorjuntaseistusta vastauksena Polisarion hyökkäykseen. Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan tietoja.

Uutistoimistojen mukaan Polisario on jo aiemmin tällä viikolla uhannut lähteä tulitaukosopimuksesta, jos Marokon joukot tulevat YK:n vartioimalle vyöhykkeelle.

Konfliktin juuret ovat miltei 50 vuoden takana

Marokko otti Länsi-Saharan alueen haltuunsa vuonna 1975, kun Espanjan valtakausi alueella päättyi. Siitä lähtien Marokko on pitänyt fosfaattirikasta aluetta omanaan.

Algerian tukema Polisario-liike puolestaan haluaa alueen itsenäistyvän Saharan demokraattiseksi arabitasavallaksi. Polisario julisti alueen itsenäiseksi jo vuonna 1976.

Vuoden 1991 tulitauon yhteydessä YK tuki Polisarion toivetta kansanäänestyksestä.

Parin viikon takaisessa päätöslauselmassaan 2548 (siirryt toiseen palveluun) YK:n turvallisuusneuvosto kannusti maita "realistiseen, toteuttamiskelpoiseen ja kestävään ratkaisuun", joka pohjautuisi kompromissiin.

Päätöslauselman sanavalintojen perusteella tulkittiin, että kansanäänestyssuunnitelmista ollaan nyt luopumassa.

Sekä Algeria että Mauritania ovat tuominneet tilanteen kärjistymisen ja kehottaneet osapuolia malttiin.

Suosittelemme sinulle