Hyppää sisältöön

Puolueet kannattavat nykyistä vahvempaa tunnistautumista verkkokaupassa – “Ei ole kohtuullista, että toisen henkilötunnuksilla voi ottaa velkaa”

Yle kysyi kaikilta eduskuntapuolueilta, miten ne suhtautuvat hallituksen suunnitelmiin auttaa Vastaamon tietomurron uhreja.

sähköinen tunnistautuminen
Eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat lähes yksimielisiä siitä, että kaikki potilastietojärjestelmät pitäisi yhdistää Kanta-palveluun. Kuva: Markku Pitkänen / Yle
Hannu Tikkala

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto on saanut poliitikkoihin vauhtia.

Hallitus esitti torstaina toimia, joilla pyritään helpottamaan tietomurtojen uhrien asemaa ja estämään vastaavan tapahtumista tulevaisuudessa.

Puolueet antavat lähes yksimielisen tuen hallituksen toimille Yle kyselyssä, joka lähetettiin eduskuntaryhmien puheenjohtajille.

Yksi näistä toimista on henkilötunnuksen vaihtamisen helpottaminen tietomurtojen jälkeen.

– Vastaamon tapaus koskettaa valtavaa määrä ihmisiä ja siksi tämänkaltaisissa tapauksissa, kuten laajan tietomurron yhteydessä henkilötunnuksen vaihtamisen helpottaminen on perusteltua, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo.

– On perusteltua, että henkilötunnusta voi vaihtaa poikkeuksellisessa, kuten tietomurron jälkeisessä tilanteessa. Henkilötunnuksia käytetään väärin muun muassa tunnistautumisessa ja pikavippien ottamisessa, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo.

Pitäisikö henkilötunnuksen vaihtamista helpottaa rajatuissa tilanteissa kuten tietomurtojen jälkeen?
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Ainoa, joka vielä empii kantaansa, on perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.

– Asiaa on syytä selvittää. Henkilötunnuksien vaihtaminen voi olla hyötyihin nähden turhan kallis ja jäykkä toimenpide, Tavio toteaa.

Henkilötunnusten vaihtaminen aiheuttaa identtiteettivarkauksien uhreille erilaisia vaikeuksia. Uudet tiedot pitää päivittää viranomaisille ja yrityksille, eivätkä palvelut välttämättä pelaa sen jälkeen.

Puolueet vaativat vahvaa tunnistautumista

Identiteettivarkauksien uhrien asemaa on pyritty parantamaan ehdotuksella, jonka mukaan vahvaa tunnistautumista edellytettäisiin nykyistä enemmän.

Hallitus esitti torstaina, että vahva tunnistautumista edellytettäisiin jatkossa verkkokaupoissa myös silloin, kun kuluttaja ostaa tuotteita luotolla tai osamaksuilla.

Puolueet antavat lähes yksimielisen tuen asialle.

– Olen itse huomauttanut viime aikoina jokaiselle palveluntuottajalle, joka on tehnyt tunnistamista henkilötunnuksella, ettei se ole oikea tapa. Ei ole kohtuullista, että velkaa voi pahimmillaan ottaa toisen nimiin pelkillä henkilötunnus- ja osoitetiedoilla, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoo.

– Tällä hetkellä on mahdollista hakea pikavippejä tai muuta lainaa sekä tehdä ostoksia netissä ilman vahvaa sähköistä tunnistautumista. Henkilötunnusta ei ole tarkoitettu tunnistautumiseen vaan ihmisen yksilöimiseen, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen puolestaan toteaa.

Pitäisikö vahvaa tunnistautumista edellyttää jatkossa myös luotolla ja erissä maksettaviin verkko-ostoksiin?
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Ryhmänjohtajista ainoastaan Antti Kurvinen (kesk.) on empivällä kannalla vahvan tunnistautumisen kanssa.

– Oikeusministeriön työryhmän on tarkoitus alkaa pohtia tulevana talvena lainanhakijan henkilöllisyyden todentamisen sääntelyn tiukentamista ja laajentaa se koskemaan kaikkia kuluttajaluottosopimuksia. Odotan työryhmän vaikutusarviota muun muassa siitä näkökulmasta, onko jokaisella aito mahdollisuus vahvaan tunnistautumiseen?

Kurvinen viittaa vastauksessa siihen, että vahva tunnistautuminen tehdään usein pankkitunnuksilla.

Keskustan ryhmyri haluaa selvittää, voivatko kaikki saada itselleen pankkitunnukset.

“Kanta-palvelulla huolehditaan tietoturvasta”

Hallitus on antanut jo esityksensä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä.

Keskeisin muutos ehdotuksessa on se, että kaikkien alan toimijoiden pitäisi liittää potilas- ja asiakastietokantansa Kanta-palveluihin.

Kanta-palvelut pyrkii keräämään ihmisten terveystietoja yhteen paikkaan, josta ihmiset pystyisivät tarkistamaan tietojaan.

Kanta-palveluihin liitettäviltä tietokannoilta odotetaan korkeaa tietoturvan tasoa.

Uudistuksella pyritään siihen, että ihmisten tiedot olisivat nykyistä paremmassa turvassa. Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki puolueet kannattavat uudistusta.

– Riittävä tietoturvan taso on siksi ensiarvoisen tärkeää. Liittämällä kaikki sote-palveluja tuottavat tahot Kanta-palveluun huolehditaan paremmasta turvasta arkaluontoisille terveystiedoille, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko sanoo.

Pitäisikö sosiaali- ja terveyspalveluiden toimijoiden liittyä jatkossa Kanta-palveluun?
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Perussuomalaiset odottaa vielä asiantuntijoiden selvitystä muutoksen vaikutuksista.

– Suomessa on noin 260 terveydenhuoltoyritystä, joiden tietoturva perustuu käytännössä pelkkään omavalvontaan. Tietovuotojen ollessa aina mahdollisia on myös syytä parantaa tietämystä ja käytäntöjä siitä, mitä ja millä tarkkuudella yksityisyyden suojan piiriin kuuluvia tietoja Kanta-palveluun kirjataan, Tavio sanoo.

Vastaamon asiakastietojärjestelmää ei ollut liitetty Kanta-palveluihin. Yrityksen tietoturvasta huolehdittiin niin sanotulla omavalvonnalla.

Voit keskustella jutusta 14.11.2020 kello 23 asti.

Lue lisää:

Hallitus yrittää avittaa Vastaamon tietomurron uhreja: henkilötunnuksen vaihtamista helpotetaan, pesukonetta ei voisi ostaa enää pelkällä hetulla

Analyysi: Vastaamon uhrien henkilötunnuksen vaihto olisi huono reaktio vakavaan oireeseen – hallituksella olisi kyky nujertaa myös koko tauti

Tietomurron uhrin elämä voi mullistua hetkessä, mutta henkilötunnuksen vaihto on piinallista – “Minulle ilmoitettiin, ettei sinua ole olemassakaan”

Suosittelemme sinulle