Maailman suurin turkishuutokauppayhtiö Kopenhagen Fur lopettaa toimintansa.
Syynä lopettamiseen on Tanskan hallituksen viimeviikkoinen ilmoitus teurastaa kaikki maan turkistarhojen minkit monilta tiloilta löytyneen uuden koronavirusmuunnoksen takia. Pääministeri Mette Frederiksen on joutunut alkuviikosta selittämään (siirryt toiseen palveluun) maansa kansankäräjillä eli eduskunnassa mahdollisesti laitonta ilmoitusta ja pahoittelemaan sen aiheuttamaa kovaa iskua maan turkistuotannolle.
Ilmoituksen kaikkia seurauksia Tanskan suurelle turkistuotannolle ei vielä tiedetä. Ilmoitus on kuitenkin johtamassa turkistuottajien omistaman huutokauppayhtiön lopettamiseen, kun tuottajat ovat teurastaneet hallituksen yllätysilmoituksen jälkeen nopeasti lähes kaikki maan tarhaminkit.
Yhtiö sanoo myyvänsä varastossa olevat nahat käynnissä olevan myyntikauden aikana, minkä jälkeen toiminta lopetetaan (siirryt toiseen palveluun) 2–3 vuoden sisällä.
Tanskan turkishuutokaupan lakkautamisella ei ole välittömiä vaikutuksia Suomessa. Vain jotkut yksittäiset suomalaiset tuottajat ovat myyneet osan nahoistaan Kööpenhaminassa.
Suomeen jää ainoa huutokauppa maailmassa
Turkistuottajien arvion mukaan lakkautuksella on kuitenkin iso merkitys alan toiminnalle. Tuottajat tarvitsevat huutokauppaa, jotta he saavat nahkansa markkinoille. Kööpenhaminan huutokaupan lakkautaumisen jälkeen maailmalle jää jäljelle enää yksi huutokauppa, käytännössä suomalaisten turkistuottajien hallitsema Sagafurs Vantaalla.
Sagafursin toimitusjohtajan Magnus Ljungin mukaan tanskalaisten myynti tulee jäämään noin puoleen normaalista, kun he myyvät varastojansa. Kopenhagen Fur on myynyt vuosittain noin 15 miljoonaa minkin nahkaa.
Ljungin arvion mukaan lakkautus tietää heidän huutokaupalleen parempia näkymiä.
– Tulemme myymään tällä kaudella enemmän minkkiä kuin koskaan aikaisemmin 84 vuoden historian aikana.
Sagafursin minkkimyynti ei ole vielä ylittänyt koskaan yli 10 miljoonaa vuotaa.
Ljungin arvion mukaan minkkitarhaajat eri puolilta tulevat myymään jatkossa minkkejä enemmän Vantaalla. Suurimman myyjän häviäminen tarkoittaa Ljungin arvion mukaan sitä, että eläimistä voi saada jatkossa paremman hinnan, kun tarjontaa on vähemmän.
Minkin kasvatus voi lisääntyä Suomessa
Hintojen kehittymiseen vaikuttavat tuottajien lisäksi kuluttajien valinnat ja esimerkiksi suurimman markkina-alueen, Kiinan ympäristön, talven lämpötilat.
Ljungin mukaan kysyntä on ollut alkusyksystä parempi kuin viime vuoden vastaavaan aikaan.
Toimitusjohtaja Ljungin ja turkistuottajien arvion mukaan Tanskan tilanne voi tarkoittaa myös sitä, että suomalaiset tarhaajat lisäävät minkin tuotantoa.
Suomalaisilla tiloilla tähän mennessä Tanskan tilanteen takia tehdyt ylimääräiset tarkastukset ovat olleet koronan osalta negatiivisia. Ruokavirasto kertoo näillä näkymin ensi viikolla kaikkien 30 tilan tarkastusten tulokset.
– Tanskan päätös tarkoittaa sitä, että suomalaiset tarhaajat ottavat osansa markkinoiden muutoksesta. Koko alan merkitys tulee kasvamaan Suomessa.
Suomen minkin tuotanto on ollut noin vajaat miljoona nahkaa vuodessa, mikä on yli puolet vähemmän kuin huippuvuosina.
Kööpenhaminan huutokauppa on myynyt lähinnä minkinnahkoja. Sen sijaan Vantaalla ollaan myyty tarhaminkkien lisäksi niin sanottuja pidempikarvaisia nahkoja, kuten tarhaketunnahkoja.
Lue myös:
Ensimmäiset minkkitarhojen koronatestit negatiivisia – testaaminen jatkuu ensi viikon