Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

EM-karsinnoissa Huuhkajien hyökkäys nojasi Teemu Pukin tehoihin: nyt tulivoimaa on enemmän kuin pitkään aikaan – "Tilanne on muuttunut radikaalisti"

Huuhkajien päävalmentajalla Markku Kanervalla on käytössään aiempaa monipuolisempi hyökkäyskalusto.

Pukki Pohjanpalo
Teemu Pukki ja Joel Pohjanpalo Kuva: AOP / Juha Metso
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime vuoden EM-karsinnoissa Teemu Pukki viimeisteli kymmenen maalia eli lähes kaksi kolmasosaa kaikista Huuhkajien maaleista. Kuluvana syksynä Pukki ei ole osunut vielä kertaakaan, mutta tehoja joukkueessa on silti riittänyt. Kovissa sarjoissa pelaavia hyvävireisiä hyökkääjiä piisaa maajoukkueessa aiempaa enemmän.

– Kilpailutilanne on muuttunut menneistä vuosista radikaalisti. Suomen hyökkääjätilanne on tällä hetkellä erittäin hyvä, Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen arvioi.

Pukki on aloittanut kautensa Norwichissa tehokkaasti ja tehnyt neljä osumaa. Samaan maalimäärään on yltänyt Englannin Mestaruussarjassa myös Brentfordin Marcus Forss, joka pelasi keskiviikkona Ranskaa vastaan unohtumattoman ensimmäisen maaottelunsa.

Saksan Bundesliigassa Joel Pohjanpalo on päässyt uudessa seurassaan Union Berlinissä isoon vastuuseen ja viimeistellyt kaksi maalia. Fredrik Jensenin peliaika Augsburgissa on jäänyt pieneksi, mutta maajoukkueessa Jensen on tehnyt syksyllä jo kolme tärkeää osumaa.

Päävalmentaja Markku Kanervalla on ennen kaikkea käytössään monipuolinen hyökkäysarsenaali, sillä pelaajien ominaisuudet täydentävät toisiaan ja palvelevat erilaisissa tilanteissa.

– Pukki on totta kai edelleen ykköshyökkääjä. Hän ei ole tärkein pelkästään maalien myötä, vaan hänen joukkueen eteen tekemä työmäärä on äärimmäisen tärkeä. Teemulla on ominaisuudet pelata piikissä yksinäisenä kärkenä, mutta myös kahden kärjen systeemissä, jossa hän pystyy tekemään juoksuja taustalla, Huttunen sanoo.

Joel Pohjanpalo
Joel Pohjanpalo kamppaili lokakuussa Puolaa vastaan. Kuva: AOP

Pohjanpalon vahvuudet ovat puolestaan ennen kaikkea vastustajan maalin läheisyydessä.

– Hän on boksipelaajana parhaimmillaan. "Jolle" on äärimmäisen hyvä viimeistelijä niin päällä kuin jaloilla. Kahdella kärjellä pelatessa Pohjanpalo pystyy voittamaan pääpalloja ja jakamaan niitä toiselle hyökkääjälle.

Jensen poissa tulevista otteluista

Fredrik Jensen on loukkaantumisen vuoksi sivussa Kansojen liigan viimeisistä otteluista. Aiemmin syksyllä hän osui kahdesti Irlannin ja kerran Bulgarian verkkoon ja vastasi myös EM-karsinnoissa kahdesta tärkeästä maalista Armeniaa vastaan pelatuissa otteluissa.

– Jensen tuo fyysisen vaihtoehdon. Hänessä on hyvää monipuolisuus, sillä hän pystyy pelaamaan laidalla ja tietysti kärjessä. Hän tekee paljon pystyjuoksuja taustalta, Huttunen sanoo.

– Jensenin pelinlukutaito maalitilanteissa on poikkeuksellisen hyvä, ja sen hän on osoittanut syksyn peleissä. On hyvän hyökkääjän merkki, että pystyy lukemaan, minne pallot kimpoaa.

Fredrik Jensen
Fredrik Jensen oli maaliputkessa maajoukkueessa ennen loukkaantumistaan. Kuva: EPA / Kimmo Brandt

Uusimpana nimenä Marcus Forss saapui Huuhkajiin ryminällä ja osui heti Ranskan verkkoon. Terävä pystyjuoksu läpiajoon päättyi armottomaan viimeistelyyn ohi maalivahti Steve Mandandan.

– Hän on nopea pelaaja, joka pärjää, kun palloa pelataan linjan taakse ja pystyy viimeistelemään myöskin kauempaa. Marcuksen koko potentiaalia ei vielä tiedetä, mutta hän tuo tulevaisuudessa vaihtoehtoja hyökkäyspäähän.

Muista hyökkääjistä Rasmus Karjalainen esiintyi edukseen Ranskaa vastaan ja syötti Forssin maalin. Ruotsalaista Örebrota edustavaa Karjalaista Huttunen kuvaa työmyyräksi, jonka voi tuoda peliin johtoasemassa.

– Hän ei ole niin kliininen viimeistelijä kuin muut hyökkääjät, Huttunen toteaa.

Kliinisyyttä on puuttunut myös Jasse Tuomiselta, joka pelasi yleensä Pukin parina EM-karsinnoissa. Ensimmäinen maajoukkuemaali syntyi toisaalta tärkeimmällä hetkellä kisapaikan ratkaisseessa Liechtenstein-ottelussa. Tuominen kärsii pahasta polvivammasta ja hänen mahdollisuutensa EM-kisaryhmään ovat loukkaantumisen myötä ohuet.

Vanhemmat varpaillaan

Huuhkajien kapteenin Tim Sparvin mukaan historiallisen kova kilpailutilanne ei rajoitu pelkästään hyökkääjiin.

– Kilpailu pelipaikoista on kovempaa kuin koskaan. Ei pelkästään hyökkääjillä, vaan myös keskikentällä ja puolustuksessa. Olen aina sanonut, että kilpailu on pelkästään hyvä asia. Sitä me tarvitsemme ja se pitää meitä vanhempiakin pelaajia varpaillaan, Sparv sanoi lauantain lehdistötilaisuudessa.

LEHTIKUVA Forss Karjalainen
Marcus Forss ja Rasmus Karjalainen juhlivat maalia Ranskaa vastaan. Kuva: Lehtikuva / AFP

Kysyttäessä edellisten harjoitusten terävimmästä hyökkääjästä Sparv ja puolustaja Joona Toivio alkoivat kertaamaan tapahtumia.

– "Teme" oli ainakin liekeissä. Mutta "Jolle" teki viimeisen maalin. Se oli hieno maali, muistatko? Sparv kysyi.

– Voi olla, että kaikkia hyökkääjiä alkoi vähän jännittämään, että mahtuuko huomenna pelaamaan. Sen verran kovatasoiset olivat treenit, Toivio naurahti.

Olli Huttusella on selvä näkemys sunnuntain Bulgaria-ottelun avauskokoonpanosta.

– Tuttu parivaljakko Pukki–Pohjanpalo aloittaa varmasti kärjessä. Heitä säästeltiin Ranskaa vastaan ja täytyy muistaa, että Forss pelasi vasta ensimmäisen maaottelunsa.

Suomi kohtaa Bulgarian tänään Kansojen liigan ottelussa Sofiassa. Suoraa lähetystä ottelusta voi kuunnella Yle Puheessa kello 18.45 alkaen.

Lue myös:

Huuhkajien uroteko huuhtoi kirvelevät muistot kerralla pois tasan vuosi sitten – elä Suomen futishistorian ikimuistoiset hetket uudelleen

Huuhkajat ei hätkähtänyt ranskalaispelaajan koronatartuntaa – Arajuuri kehui seurakaverinsa Valakarin työntekoa: "Onnistuminen meni oikealle kaverille"

Asiantuntija ennustaa Huuhkajien uusille sankareille hienoa tulevaisuutta maajoukkueessa – tällainen vaikutus Ranska-voitolla on seuraaviin tosipeleihin

Ranskan päävalmentaja pettyi omiensa esitykseen shokkitappiossa – Huuhkajien yllätysvoitosta nousi kansainvälinen uutisaihe: "Jättipommi!"

Kommentti: Huuhkajien uudet ratkaisijat nousivat kansainväliseen valokeilaan ottelussa, jota ei olisi edes pitänyt pelata

Suosittelemme sinulle