Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Etiopian konflikti uhkaa yhä suoremmin naapurimaita – AFP: Tigrayn aluehallinto väläyttää iskuja Eritreaan

Tigrayn aluetta hallitseva puolue sanoo tehneensä kaksi raketti-iskua sotilaslentokentille.

Etiopialaisia pakolaisia 13. marraskuuta.
Tigrayn alueelta paenneita etiopialaisia rajakylässä Sudanin puolella perjantaina 13. marraskuuta. Kuva: Ebrahim Hamid / AFP
Markus Myllyoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Etiopiassa Tigrayn aluehallinto uhkaa pohjoisnaapuri Eritreaa ohjusiskuilla. Tigrayn kansan vapautusrintama TPLF kertoi lauantaina tehneensä raketti-iskuja Etiopiassa sotilaskohteisiin vastauksena keskushallinnon ilmaiskuihin Tigrayssa.

– Aiheutimme eilen illalla merkittävää vahinkoa Gondarin ja Bahir Darin lentokentillä. Aiomme iskeä ohjuksilla torjuaksemme armeijan toimet Massawassa ja Asmarassa, sanoi TPLF:n johtoon kuuluva Getachew Reda.

Etiopian hallituksesta vahvistettiin, että lentokentille oli isketty, mutta kiistettiin Bahir Darin kentällä raketin osuneen kohteeseensa.

Gondar ja Bahir Dar sijaitsevat Tigrayn eteläpuolella Amharan alueella, Eritrean pääkaupunki Asmara ja satamakaupunki Massawa puolestaan parinsadan kilometrin päässä Etiopian pohjoisrajalta.

TPLF:n mukaan Eritrean sotilaita on osallistunut taisteluihin Tigrayssa. Etiopian keskushallinto on kiistänyt väitteen.

Kartta Etiopiasta.
Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed ilmoitti viime viikolla määränneensä armeijan vastaamaan hyökkäyksiin, joita TPLF oli tehnyt keskushallinnon sotilaita vastaan. Abiy julisti jo perjantaina TPLF:n olevan käytännössä lyöty.

TPLF oli mukana Etiopiaa johtaneessa liittoumassa lähes kolme vuosikymmentä ennen kuin Abiy nousi pääministeriksi vuonna 2018.

Tigrayn konfliktissa on vain hieman yli viikon aikana kuollut arviolta satoja ihmisiä, ja tuhansia ihmisiä on paennut muun muassa naapurimaa Sudanin puolelle. Taisteluista on ollut vaikea saada tietoa, koska viestintäyhteydet alueelle ovat olleet poikki.

Tigrayn alueella asuu viitisen miljoonaa ihmistä, joiden YK ja avustusjärjestöt ovat varoittaneet saattavan pian kärsiä ruoka- ja polttoainepulasta.

Lue myös:

Etiopian siviilikuolemissa voi YK:n mukaan olla kyse sotarikoksista – Sudaniin paenneita on jo 14 500, tulitauosta ei lupauksia

Etiopian armeija väittää kukistaneensa joukot Länsi-Tigrayssa –Amnestyn mukaan alueella on tapahtunut "joukkomurha", 11 000 paennut Sudaniin

Sudan varautuu jopa 200 000 ihmisen saapuvan rajan yli Etiopiasta – taisteluita paennut ainakin 11 000 siviiliä ja sotilasta

Sota Etiopian pohjoisosissa jatkuu – Afrikan unioni vaatii loppua taisteluille Tigrayn alueella

Suosittelemme sinulle