Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tigrayn johtaja vahvistaa iskut Asmaraan – "Taistelemme myös Eritreaa vasraan"

Ilmoitus vahvistaa tiedon, että Etiopian sisäinen konflikti on laajentunut sen rajojen ulkopuolelle.

Tigrayn alueelta paenneita etiopialaisia rajakylässä Sudanin puolella perjantaina.
Tigrayn alueelta paenneita etiopialaisia rajakylässä Sudanin puolella perjantaina. Kuva: Ebrahim Hamid / AFP
Yrjö Kokkonen,
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Etiopiaan kuuluvan Tigrayn alueen johtaja Debretsion Gebremichael vahvistaa diplomaattitiedon, jonka mukaan Tigrayn joukot ovat pommittaneet naapurimaa Eritrean aluetta.

Gebremichaelin mukaan ohjusiskut kohdistuivat pääkaupungin Asmaran lentokentälle. Syynä iskuihin oli se, että Tigrayn alueelle hyökänneet Etiopian hallituksen joukot käyttivät Asmaran lentokenttää.

Tästä syystä lentokenttä oli laillinen sotilaallinen kohde, Gebremichael sanoi. Tigrayn asevoimat aikoo jatkossakin iskeä laillisiin sotilaskohteisiin, hän jatkoi.

Gebremichaelin mukaan taisteluja käydään useilla rintamilla. Eritrea on hänen mukaansa lähettänyt sotaan 16 divisioonaa joukkoja. Yhdessä divisioonassa on yleensä 10 – 20 000 sotilasta.

Tigrayn kansan vapautusrintaman (TKVR) johto uhkasi lauantaina Eritreaa iskuilla, sillä heidän mukaansa eritrealaisia sotilaita on ollut mukana Tigrayn joukkojen vastaisissa sotatoimissa. Iskuja uhattiin tehdä paitsi pääkaupunki Asmaraan myös satamakaupunki Massawaan.

Etiopian hallitus on kiistänyt eritrealaisten mukanaolon. Tietoja on kuitenkin vaikea vahvistaa kumpaankaan suuntaan, sillä viestintäkanavat eivät toimi alueella.

Eritrean oppositiolle myönteinen Pariisissa toimiva Radio Erena jakoi Asmaran asukkaiden kertomuksia, joiden mukaan räjähdyksiä olisi ollut yhteensä neljä.

Tigrayn alueen johtaja Debretsion Gebremichael.
Tigrayn alueen johtaja Debretsion Gebremichael arkistokuvassa 2019. Kuva: EPA

Konfliktia paennut jo 21 000 ihmistä

Väkivaltaisuudet Etiopian joukkojen ja TKVR:n joukkojen välillä puhkesivat aiemmin marraskuussa. Etiopian pääministerin Abiy Ahmedin mukaan hallituksen joukot olivat vastanneet TKVR:n joukkojen hyökättyä kahteen sotilasleiriin. TKVR kiistää hyökkäykset.

Konfliktin taustalla on maan myrskyisä lähihistoria. TKVR oli maan johdossa kolme vuosikymmentä ennen kuin Abiy nousi valtaan. Abiyn valtakaudella TKVR:n edustajat ovat kertoneet, että heitä ja heidän jäseniään on kohdeltu epäreilusti.

Tigrayn osavaltiossa kiihtyviä pommituksia on paennut Sudaniin ainakin 21 000 ihmistä, sudanilainen avustusjärjestö kertoi perjantaina. Lisäksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvioi perjantaina, että Tigrayssa satoja siviilejä on tapettu verilöylyssä aiemmin tällä viikolla.

YK:n ihmisoikeuskomissaari vaati siviilikuolemien selvittämistä, sillä hänen mukaansa kyseessä voi olla sotarikos.

Lue lisää:

Etiopian konflikti uhkaa yhä suoremmin naapurimaita – AFP: Tigrayn aluehallinto väläyttää iskuja Eritreaan

Etiopian siviilikuolemissa voi YK:n mukaan olla kyse sotarikoksista – Sudaniin paenneita on jo 14 500, tulitauosta ei lupauksia

Etiopian armeija väittää kukistaneensa joukot Länsi-Tigrayssa –Amnestyn mukaan alueella on tapahtunut "joukkomurha", 11 000 paennut Sudaniin

Sudan varautuu jopa 200 000 ihmisen saapuvan rajan yli Etiopiasta – taisteluita paennut ainakin 11 000 siviiliä ja sotilasta

Sota Etiopian pohjoisosissa jatkuu – Afrikan unioni vaatii loppua taisteluille Tigrayn alueella

Suosittelemme sinulle