Jopa yli tuhat suomalaislasta jonottaa yhä hampaiden oikomishoitoon ja hoidon tarpeen arviointiin suurissa kaupungeissa. Hoitovelkaa on varsinkin pääkaupunkiseudulla, mutta jonoja on myös muissa isommissa kaupungeissa.
Hoitovelan taustalla on koronaepidemian aiheuttama hammashoidon ruuhkautuminen. Hammaslääkärilehden tuoreeseen kyselyyn vastanneista johtavista hammaslääkäreistä lähes kolmannes kertoi, että hoitojonot ovat kasvaneet merkittävästi.
Pelkästään Helsingissä on jäänyt koronavirusepidemian vuoksi tältä vuodelta tekemättä noin 100 000 suun terveydenhuollon käyntiä.
Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta kerrotaan, että epidemian alkuvaiheessa siirrettiin ja peruttiin sekä aikuisten että lasten aikoja.
– Nyt olemme hoitaneet syksyn aikana pääosin ne lapset, jotka olisi pitänyt keväällä hoitaa ja tarkastaa. Kohta alamme hoitaa niitä lapsia, jotka olisi pitänyt syksyn alussa taas alkaa kutsumaan, kertoo johtava ylihammaslääkäri Sebastian Kaste Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta.
Kiireellinen ja välttämätön hammashoito on koko ajan taattu myös esimerkiksi oikomishoidossa, mutta kaikkiaan sitä annettiin vain murto-osa normaalista. Jokaisen asiakkaan kohdalla selvitettiin, hoidetaanko heti vai voiko hoitoa lykätä turvallisemmalle ajalle.
Kasteen mukaan hammashoidon toiminta ei ole hoitomääriltään vieläkään samalla tasolla kuin ennen epidemiaa. Tämän vuoksi henkilökunta on tehnyt lisätöitä iltaisin ja kohta alkavat lauantaityöt.
– Meillä on tiettyjä suojaustoimenpiteitä. Meillä on pidemmät hoitoajat, kysymme asiakkailta altistumisesta koronavirukselle ja suojaamme meidän henkilökuntaamme ja muita asiakkaita. Aikoja on pidentänyt esimerkiksi suupurskutteen käyttö, jolla saadaan viruksen määrää suussa vähennettyä.
Suojatoimet näyttävät tepsineen, sillä Helsingin kaupungin suun terveydenhuollossa ei ole tiedossa, että koronavirustartuntoja olisi tapahtunut henkilökunnan keskuudessa tai henkilökunnan ja asiakkaiden välillä.
Lue myös: