Hyppää sisältöön

Macron: Media oikeuttanut Ranskaan kohdistuvaa väkivaltaa rasismiuutisoinnillaan

Ranskan presidentti esitti arvostelunsa New York Timesin toimittajalle antamissaan kommenteissa.

Miesjoukko sytytti lauantaina Pakistanin Hyderabadissa tuleen presidentti Macronin kuvan. Kuvan polttaminen oli vastalause Muhammed-pilakuville. Kuva: Nadeem Khawer / EPA

Ranskan presidentti Emmanuel Macron arvostelee englanninkielistä mediaa Ranskaan kohdistuvan väkivallan oikeuttamisesta. Macron esittää näkemyksensä The New York Times -sanomalehden toimittajalle Ben Smithille antamissaan kommenteissa, joita tämä siteeraa kolumnissaan (siirryt toiseen palveluun).

Macronin mielestä median uutisointi siitä, että Ranskan ongelmien taustalla on maassa vallitseva rasismi ja islamofobia on tulkittavissa islamistisen väkivallan oikeutukseksi. Presidentin mielestä ulkomainen media ei ymmärrä sekularismin olevan yksi ranskalaisen politiikan ja yhteiskunnan peruspilareista.

Ranskassa valtio on uskontojen suhteen tunnustukseton. Se ei siis aseta mitään uskontoa erityisasemaan, vaan takaa kaikille kansalaisille vapauden uskoa tai olla uskomatta.

Macron kummastelee, ettei media osoita solidaarisuutta Ranskaa kohtaan. Hän näkee englanninkielisen median syyttävän väkivallasta terroristien sijaan Ranskaa.

Macronin mukaan kaikki maailman maat tukivat Ranskaa, kun maa viisi vuotta sitten joutui terrori-iskujen kohteeksi. Nyt hän ei näe tällaista tukea, kun iskut liittyvät pilakuviin.

Ranskassa on tehty useita islamistisia terrori-iskuja ja maa on parhaillaan muslimimaissa mielenosoitusten kohteena profeetta Muhammedista julkaistujen pilakuvien vuoksi.

Macron painottaa New York Timesissa, että pilakuvien julkaiseminen jatkuu Ranskassa.

Financial Times -sanomalehti julkaisi aiemmin kolumnin, jossa Macronin todettiin jakavan Ranskaa entisestäänkin "sodallaan islamilaista separatismia vastaan". Macron oli kuitenkin puhunut islamistisesta separatismista. Lehti poisti myöhemmin kolumnin faktavirheiden vuoksi.

Macron lähetti lehdelle kolumnin julkaisemisen jälkeen vastauksen, jossa hän totesi Ranskan olevan hyökkäyksen kohteena, koska maa on sekularistinen niin muslimeille, kristityille, juutalaisille, buddhalaisille kuin kaikille muillekin uskoville.

Myös Politico Europe poisti lokakuussa mielipidekirjoituksen, jossa käsiteltiin Ranskan sekularismia. Arvostelijoiden mielestä tekstissä syyllistettiin uhreja terrorismista. Uutistoimisto AP puolestaan poisti tviitin, jossa se oli kysynyt "miksi Ranska lietsoo vihaa muslimimaissa".

Lokakuussa yksi mies puukotti kolme ihmistä kuoliaaksi kirkossa Nizzassa ja toinen mies murhasi raa'asti opettajan Pariisissa. Syyskuussa mies haavoitti kahta ihmistä satiirilehti Charlie Hebdon entisen toimituksen edessä Pariisissa. Kaikki kolme rikostapausta näyttävät liittyvän Muhammed-pilakuviin.

Lue myös:

Ranskan koululaiset palasivat syyslomalta kireässä tunnelmassa opettajan murhan jälkeen – Kysely: itsesensuuri lisääntyy opetuksessa

Charlie Hebdo, Nizzan rantakatu, puukotuksia ja pommeja – Useat terrori-iskut ovat piinanneet Ranskaa viime vuosina

Analyysi: Maallinen Ranska ei halua luopua karikatyyreistään islamistisen kiihkoilun edessä

Ranska yrittää käsittää Samuel Patyn murhaa – miksi opettajan tappaminen sai ranskalaiset sankoin joukoin kadulle?

Ranskassa alkoi oikeudenkäynti Charlie Hebdo -lehden iskusta – Neljäätoista syytetään osallisuudesta hyökkäyksiin

Suosittelemme sinulle