Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ministeri Ohisalo oikeudessa: Kasvot aseen tähtäimessä ja lause "Nyt lähdetään metsästämään" olivat liikaa – syytetty uhkasi myös poliisia ja sisäministeriötä räjäyttämisellä

Uhkailu on saanut sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) pohtimaan muun muassa kuntavaalitilaisuuksien turvallisuutta.

Syytetty etualalla ja sisäministeri Maria Ohisalo etäyhteydellä Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina.
Syytettynä oleva helsinkiläinen mies ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) etäyhteydellä Helsingin käräjäoikeudessa 17. marraskuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Merja Niilola
Avaa Yle-sovelluksessa

Syyttäjä vaatii sisäministeri Maria Ohisaloon (vihr.) kohdistuvasta laittomasta uhkauksesta ja kahdesta muusta rikoksesta puolen vuoden ehdollista vankeusrangaistusta helsinkiläiselle miehelle.

Syyttäjän Mika Appelsinin ja Ohisalon asianjajan Markku Fredmanin mukaan puolen vuoden tuomio olisi ankaruudeltaan oikea, koska ministeriin kohdistuva uhkaus on myös uhkaus valtiovaltaa vastaan.

Ohisalo kertoi Helsingin käräjäoikeudessa videon välityksellä oikeudelle, että koki turvallisuutensa vaarantuneen uhkailun vuoksi.

Syyttäjän mukaan Ohisaloa on uhattu laittomasti viestein sosiaalisessa mediassa lokakuun alkupuolella.

Syyttäjän mukaan syytetty muun muassa "piirsi" sosiaalisessa mediassa ministerin kasvojen päälle tähtäinristikon ja uhkasi ministeriä "metsästämisellä".

Syytetty uhkasi myös poliisien kaasuttamisella ja räjäyttämisellä sekä kirjoitti laittavansa sisäministeriöön "pakettia tulemaan".

Valtionsyyttäjä Mika Appelsin kertoo, että syytetyn some-uhkaukset on ollut syytä ottaa vakavasti.

– Ministerin Instagram-tilille on tehty uhkaus. Syytetty kertoo olevansa muun muassa pommintekokoulussa. Hän on ollut viesteissään aggressiivinen ja väkivaltaa ihannoiva henkilö. Kirjoitukset on syytä ottaa vakavasti.

Maria Ohisalo: Kiikaritähtäinkuvassa tuli raja vastaan

Sisäministeri Maria Ohisalo kertoi etäyhteydellä oikeudelle, että nettiuhkaukset ovat saaneet hänet ajattelemaan esimerkiksi omien harrastustensa turvallisuutta.

– Viestejä tuli useampana päivänä ja niissä oli laajasti väkivaltapuhetta. Esimerkiksi "tulenpa räjäyttämään työpaikkasi".

Valokuva, jossa Ohisalo oli aseen tähtäimessä ja lause "Nyt lähdetään metsästämään ” sai ministerin tekemään rikosilmoituksen. Hän tunsi turvallisuutensa vaarantuneen.

–Toki tällaisessa työssä tulee ottaa vastaan palautetta. Se kuuluu demokratiaan. Nämä viestit olivat toisenlaisia ja uhkaavia.

Huoli turvallisuudesta mietitytti.

– Mietin, pitääkö esimerkiksi kuntavaalitapahtumia ajatella uudella tavalla? Miten laajoja tilaisuuksia voi enää pitää? Nyt on menty rajan yli.

Kirjoitukset herättivät huolen arjen turvallisuudesta, sanoi Ohisalo.

Poliisivankilassa kirjoitettu seiniin: "Tapa, tapa" ja huoritellaan Ohisaloa

Syytetty on Ohisaloon kohdistuneissa uhkauksissa uhannut myös sisäministerin alaista poliisia yleensä. Hän uhkasi muun muassa ajaa pommirekan Pasilan poliisitalon seinustalle ja räjäyttää talon.

Syytetyn puolustus sanoo syytetyn halunneen teoillaan alun perin puuttua poliisin toimintaan ja väittämäänsä poliisiväkivaltaan. Suuttumusta on puolustuksen mukaan aiheuttanut se, ettei ministeri ole vastannut viesteihin.

Poliisitutkinnassa syytetty kertoi, että tarkoitti metsästämisellä Ohisalon haastamista sanallisesti sosiaalisessa mediassa "niin kauan kunnes ministeri ottaa kantaa poliisien tekemiin rikoksiin". Hän kiisti julkaisseensa kiikarintähtäinkuvan.

Syytetty vetosi itse toimintansa perusteluissa omaan rikkinäiseen lapsuutensa ja katkeruuteensa poliisin epäoikeudenmukaiseksi kokemaansa toimintaa kohtaan.

Syyttäjän mukaan syytetty on kirjoittanut myös poliisivankilassa seiniin ja wc-tiloihin ministerin tappokäskyjä ja huorittelua. Syytetty ilmoitti kiinnioton jälkeen jatkavansa uhkailua, koska se on hänen oikeutensa.

Puolustuksen mukaan seinäkirjoitukset liittyvät osin Elokapina-mielenosoitukseen ja poliisin voimakeinojen käyttöön. Osa kirjoituksista ei välttämättä ole syytetyn kirjoittamia, sanoo syytetyn puolustus.

Miestä syytetään myös poliisin kunnianloukkauksesta

Syyttäjän mukaan mies on loukannut yhden poliisin kunniaa esittämällä tästä valheellisia ja halventavia tietoja Instagram-tilillä.

Poliisi kertoo, että kunnianloukkaukset, solvaukset ja valheet ovat vaikuttaneet hänen työhönsä ja heikentäneet muun muassa unen laatua.

– En ole kymmenen vuoden poliisiuran aikana kokenut koskaan moista.

Syyttäjän mukaan syytetty on myös käyttänyt poliisin tunnuskuvaa oikeudettomasti tilillään tunnuksena.

Syytetyn puolustus kiistää syytteet pääosin, mutta myöntää osin kunnianloukkaukset.

Poliisin tunnuksen käyttö sosiaalisessa mediassa on johtunut puolustuksen mukaan tietämättömyydestä.

– Syytetty on halunnut saada yhteiskunnallista näkyvyyttä esimerkiksi poliisin tunnuksen käytöllä. Hän on luullut, että poliisin logon käyttö on sallittua, sanoo syytetyn puolustustaja Katariina Kuronen.

Poliisin tunnusten oikeudettomasta käytöstä rangaistus on sakko.

Kolmekymmentävuotias mies tuli oikeudenkäyntiin vangittuna. Käräjäoikeus päätti vapauttaa hänet. Oikeus antaa tuomion jutussa 1. joulukuuta.

Uhkaus kohdistuu demokratian ytimeen

Uhkaus kohdistuu suoraan demokratian ytimeen, kun uhkauksen kohteena on hallituksen ministeri ja yksi ylimmistä päättäjistä.

Käräjäoikeus pohtii nyt ennen tuomion antamista, onko sisäministeri Ohisalolla ollut syytä pelätä turvallisuutensa olevan vaarassa viestien vuoksi.

Poliitikkojen on kestettävä arvostelua toimistaan enemmän kuin tavallisten kansalaisten, mutta sananvapaus ei anna suojaa solvauksille tai uhkauksille. Sananvapauden turvin ei voi talloa toisen ihmisen perusoikeuksia.

Ohisalon asianajaja Markku Fredman korostaa, että syytetyn motiivit ovat poliittisia.

– Jos tällaisia uhkauksia esitetään niin kyllä se pistää miettimään, että uskaltaako toreille mennä vaalikioskille jakamaan esitteitä, jos tämäntyyppisiä ihmisiä on uhannut tulla paikalle. Tässä nimenomaan pyritään vaikuttamaan demokrattiseen päätöksentekoon ja demokraattiseen järjestelmään.

Fredmanin mielestä kiinnostavinta on, millä tavalla syytetyn motiivi vaikuttaa rangastuksen mittaamiseen.

– Kuinka paljon enemmän poliittisesti motivoituneesta uhkauksesta saa verrattuna siihen, että jos kysessä olisi ollut kahden ihmisen välinen riitatilanne.

Laiton uhkaus on rikos, josta voidaan tuomita sakkoon tai enimmillään kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

Syytteessä olevan miehen Facebook-tililtä voi yhä nähdä useita poliisivastaisia merkintöjä sekä yhden päivityksen, jossa haaveillaan, että nimeltä mainitsematon eduskunnan puhemies "revitään ja heitetään v...uun koko eduskunnan salista".

Poliisi voi kiirehtiä tutkintaa, kun demokratiaa uhataan

Miehen epäillyt teot ovat tulleet tuomioistuimen arvioitavaksi pikaisesti. Poliisi kertookin, että valtiojohtoon tai poliittisiin päättäjiin kohdistuvia rikostutkintoja voidaan nopeuttaa.

Ylimpiin päättäjiin kohdistuvat rikosepäilyt ovat harvinaisia Suomessa. Viimeksi kuitenkin kesän alussa ehdolliseen vankeuteen tuomittiin mies, joka uhkasi tappaa kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon ja hänen puolisonsa.

Viime vuosien aikana myös Timo Soini (sin.) ja Alexander Stubb (kok.) ovat ministereinä toimiessaan joutuneet uhkaavien tekojen kohteiksi.

Ulkoministerinä Soinia koetettiin lyödä vuonna 2019. Juttu on menossa oikeuteen vuodenvaihteen jälkeen.

Valtiovarainministerinä toimineen Stubbin ikkunoita taas ammuttiin ilmakiväärillä elokuussa 2016.

mies ojentaa puukkoa
Turvamies otti mieheltä veitsen pääministeri Jyrki Kataisen edessä Turussa vuonna 2012. Useiden silminnäkijöiden mukaan mies sanoi silloiselle pääministerille: "Tulin leikisti tappamaan sinut." Kuva: Poliisi

Uhkaukset tutkitaan heti, mikäli on välitön vaara siitä, että uhkaus voisi käydä toteen, kertoo Helsingin Poliisin rikostarkastaja Jari Koski Stt:n haastattelussa.

Nettiin kirjoitetusta uhkauksesta jää aina jälki. Se on taltioitavissa ja toteennäytettävissä helpommin kuin muunlaiset uhkaukset.

Sosiaalisessa mediassa uhkaillaan yhä enemmän tuomareita, syyttäjiä, poliiseja ja vaikkapa toimittajia.

Oikeusministeriössä on parhaillaan vireillä hanke laittoman uhkauksen säätämisestä virallisen syytteen alaiseksi rikokseksi.

Ehdotus koskee tilanteita, joissa uhkaus kohdistuu ihmiseen hänen työtehtäviensä tai julkisen luottamustehtävänsä vuoksi.

Hanke liittyy Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelmaan, jonka tavoitteena on torjua uhkailua ja niin sanottua maalittamista, jotka vaarantavat sananvapautta, viranomaistoimintaa, tutkimusta ja tiedonvälitystä_._

Juttuun lisätty asianajaja Markku Fredmanin kommentit klo 16.15.

Lue myös:

Sisäministeri Ohisaloon kohdistuneesta laittomasta uhkauksesta syyte – miehen sometilillä vihamielisiä kommentteja poliitikoista

Vainoaminen laajeni parisuhteista someen – Oikeuskäytäntö linjaa nyt, miten laki taipuu somevainon suitsimiseen

Psykoottinen pistoolimies ministeriössä, puukkomiehiä ja kaasuhyökkäys: Suomessa poliitikkojen kimppuun on hyökätty sodan jälkeen vain muutaman kerran

Suosittelemme