Hyppää sisältöön

Kevytyrittäjyys sopii Arttur Hytöselle – haave luovasta työstä toteutui

Yhä useampi tekee työtä yrittäjyyden ja työntekijyyden välimaastossa.

Arttur Hyvönen on pitkään haaveillut graafisen suunnittelijan töistä. Kuva: Raila Paavola / Yle
Heini Holopainen

Arvioiden mukaan palkkatyön ja yrittäjyyden välimaastossa toimii Suomessa pari sataa tuhatta ihmistä. Keski-Pohjanmaalla he tekevät pääosin muusikon, kosmetologin, valokuvaajan ja graafisen suunnittelijan töitä.

Rakennusalalla toiminut perholainen Arttur Hytönen on kevytyrittäjyyden avulla pystynyt toteuttamaan haaveensa graafiseksi suunnittelijaksi ryhtymisestä.

Hän on ulkoistanut paperityöt ja byrokratian palveluntarjoajalle, jonka laskutuspalvelua hän käyttää.

– Palveluntarjoaja hoitaa paperityöt ja laskutuksen. Minä vain laitan laskun asiakkaalle menemään ja keskityn työntekoon.

Moni kokeilee yrittämistä ensin kevytyrittäjyyden kautta ja perustaa myöhemmin oikean firman. Arttur Hytöselle varsinaisen yrityksen perustaminen ei ainakaan vielä ole ajankohtaista. Hytönen miettii, että se saattaa tulla eteen, kun työtehtävät lisääntyvät.

Pois byrokratia

Kevytyrittäjäpalvelu UKKO.fin toimitusjohtaja Ukko Kumpulainen luonnehtii, että kevytyrittäjyys sopii esimerkiksi opiskelijoille, jotka haluavat sivutuloja. Se sopii myös yrittäjyyttä suunnittelevalle, sillä liikeideaa on hyvä testata ennen yrityksen perustamista.

– Usein aloitteleva yrittäjä joutuu ensin perhehtymään byrokratiaan, vaikka tärkeintä olisi keskittyä itse asiaan. Kevytyrittäjyys antaa mahdollisuuden testata liikeideaa ja hankkia asiakkaita, jolloin on parempi valmius perustaa yritys.

Kevytyrittäjä laskuttaa asiakkaalta työsuoritteen ilman omaa yritystä. Hän sopii työkeikasta asiakkaan kanssa ja laskutuspalvelu lähettää laskun yrittäjän puolesta sekä hoitaa lakisääteiset maksut ja velvoitteet.

Kumpulaisen mukaan UKKO.fin palvelulla on yli 100 000 käyttäjää. Suomessa toimii useita muitakin kevytyrittäjyysalustoja.

Lue myös:

28-vuotias rakennusmaalari sai tarpeekseen kevytyrittäjyydestä – ei saanut palkkaa, vaan velkaantui

Suosittelemme sinulle