Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Toimittajalta: Koronan kakkosaallon kanssa painiva Italia sulkeutuu alue alueelta – Roomassa rajoitukset ajavat ihmiset aamupalatreffeille

Etenkin eteläisen Italian terveydenhuollon kyky hoitaa synkkenevää koronatilannetta huolettaa.

Roomassa ei enää istuskella ravintolassa iltaisin, koska ravintolat suljetaan koronamääräysten takia kello 18. Sen sijaan tavataan aamiaisen tai lounaan merkeissä.
Roomassa ei enää istuskella ravintolassa iltaisin, koska ravintolat suljetaan koronamääräysten takia kello 18. Sen sijaan tavataan aamiaisen tai lounaan merkeissä. Kuva: Jenna Vehviläinen / Yle
Jenna Vehviläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

ROOMA Roomalaiset ovat normaalioloissa iltaeläjiä. Työpäivän jälkeiset aperitiivit juodaan aikaisintaan seitsemältä, illalliselle suunnataan yhdeksän maissa ja kotiin sitten puoliltaöin.

Tänä syksynä on toisin. Koronaviruksen toisen aallon kourissa kamppailevan Italian tiukkenevat rajoitukset ovat viimeisen kuukauden aikana kääntäneet sosiaalisen elämän aikataulut ylösalaisin.

Kaupungin ravintolat ja kuppilat sulkevat nyt ovensa kuudelta, ja kotona on oltava ennen ulkonaliikkumiskiellon alkamista eli kello 22:ta. Juhlat ovat pannassa, ja hallitus on kehottanut välttämään ihmisten kutsumista kotiin viruksen leviämistä hidastaakseen.

Niinpä aamupalatapaamiset ja viikonlopun pitkälle iltapäivään jatkuvat lounaat ovat korvanneet kulttuuriin kuuluvat aperitiivit ja illalliset. Myös aiemmin vähän suosiota saanut aamiaisbrunssi on löytänyt tiensä ravintoloihin. Erityisen suosittuja ovat ulkoilmaravintolat.

Turvavälien päähän toisistaan asetelluissa ruokapöydissä arvuutellaan sitä, milloin meidätkin suljetaan taas kotiemme vangeiksi.

Poliisi otti valokuvaa Napolissa sunnuntaina.
Poliisi otti valokuvaa Napolissa sunnuntaina. Kuva: Cesare Abbate / EPA

"Nautitaan nyt, kun vielä voidaan", on koronasyksyn lentävä lause. Se ei ehkä ole vastuullisin hokema, mutta inhimillisestä näkökulmasta ymmärrettävä.

Tilanne pahenee, eikä sille näy loppua. Kevään eristyksissä vietetyt kuukaudet ovat vielä tuoreessa muistissa.

Roomalaiset tuntevat itsensä etuoikeutetuiksi saadessaan istua ravintolassa edes kuuteen asti illalla.

Kiireen nauttia sosiaalisesta elämästä rajoitusten sallimissa rajoissa ymmärtää, kun katsoo muualle Italiaan.

Pääkaupunki on ainoita suurkaupunkeja Italiassa, joissa ravintolat ovat vielä auki ja ulkona saa liikkua vapaasti iltaan asti.

Esimerkiksi Milanon, Napolin, Firenzen ja Torinon ympäristössä on toisin: ravintolat ja baarit on suljettu, maakuntien rajat ovat kiinni eikä kotoa saa lähteä ilman pätevää syytä.

Italialaiset karabinieerit tarkastivat kasvomaskeja sunnuntaina Roomassa.
Italialaiset karabinieerit tarkastivat kasvomaskeja sunnuntaina Roomassa. Kuva: Angelo Carconi / EPA

Lokakuun puolivälistä lähtien Italia on viikko viikolta ottanut käyttöön tiukempia liiketoimia ja sosiaalista elämää alueellisesti rajoittavia toimenpiteitä. Niiden avulla pyritään hidastamaan koronaviruksen toisen aallon leviämistä.

Epidemiatilanne on pahentunut nopeasti, ja maassa todettiin viime perjantaina ennätysmäärä koronatartuntoja, yli 40 000. Erityisesti pahimmilla epidemia-alueilla etelässä sekä pohjoisen Lombardiassa sairaaloiden kantokyky on jo paikoin koetuksella.

Vaikka italialainen kansanluonne tunnetaan positiviisuudestaan, koronan kanssa häilytään tällä hetkellä paitsi taloudellisen, myös henkisen kestokyvyn rajoilla.

Kukaan ei tunnu uskaltavan ajatella tulevaa, joten ihmiset elävät hetkessä.

Jotkut yksinkertaisesti rikkovat suosituksia.

Naapuritalossani Roomassa sijaitsevissa yksityisasunnoissa on järjestetty useat juhlat viimeisen viikon aikana. Se ei ole suositeltavaa, muttei myöskään kiellettyä. Avonaisista ikkunoista on kuulunut musiikkia ja iloista puheensorinaa.

Poliisi sulki lauantaina Rooman keskustassa sijaitsevan Via del Corson, kun väki tungeksi liian lähellä toisiaan iltakävelyllä.
Poliisi sulki lauantaina Rooman keskustassa sijaitsevan Via del Corson, kun väki tungeksi liian lähellä toisiaan iltakävelyllä. Kuva: Angelo Carconi / EPA

Suuri osa noudattaa kyllä sääntöjä mutta alkaa väsyä alati muuttuviin rajoituksiin toden teolla. Siitä kertovat esimerkiksi osittain väkivaltaisiksi mellakoiksi äityneet, koronarajoituksia vastustavat mielenosoitukset, joita on nähty joka puolella Italiaa viime viikkoina.

Lupaavat uutiset koronarokotteista päätyvät tietenkin myös italialaisiin otsikoihin. Mutta ne eivät lohduta ravintoloitsijaa, jonka ravintola on ollut helmikuun jälkeen kiinni yhteensä lähes neljä kuukautta tai stand up -koomikkoa, joka ei ole saanut esiintyä yleisölle kertaakaan.

Keskusteluissa pilkahtelee nyt joulunvietto. Mediat täyttyvät jutuista, joissa epidemiologit arvioivat, millainen joulusta Italiassa tulee. Ihmiset arvailevat, montako perheenjäsentä saa kutsua kotiin. Pitääkö joulupöydässä käyttää hengitysmaskia? Pääsenkö matkustamaan perheeni luo, jos kuntien väliset rajat ovat kiinni?

Entä jos olemme vapaita jouluna, joudummeko taas tammikuussa eristyksiin?

Ja roomalaiset miettivät, voisiko olla mahdollista, että Roomassa ravintolat ovat vielä joulunakin auki.

Voit keskustella aiheesta ke 18.11. klo 23 asti.

Lue myös:

Miksi Italian talous on kuralla, vaikka italialaiset ovat vauraita? Tilastot näyttävät, mistä alamäki alkoi

Missä talouskriisi, siellä mafia – Italiassa asiantuntijat pelkäävät järjestäytyneen rikollisuuden vahvistumista

Suosittelemme