Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sallan ja Evon kansallispuistohankkeille vihreää valoa – Sallatunturista esitys eduskunnalle jo ensi keväänä

Suomessa on tällä hetkellä 40 kansallispuistoa.

Evon retkeilyalue
Evon metsäalue on pinta-alaltaan noin 8 000 hehtaaria. Kuva: Berislav Jurišić / Yle
Hanna Hanhinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapissa sijaitsevan Sallatunturin ja Hämeenlinnan Lammilla Evon kansallispuistohankkeet saavat ympäristöministeriössä vihreää valoa. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) kertoi kahden uuden kansallispuiston perustamisen valmistelusta tiistaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

– Kansallispuiston perustaminen vaatii oman lain ja lopulta eduskunnan päätöksen. Oma tavoitteeni on, että tämä eduskunta tekisi päätöksen kahden uuden upean kansallispuiston perustamisesta pohjoiseen Sallaan ja Evon tiedekansallispuiston perustamisesta Etelä-Suomeen. Näin saisimme täydennettyä kansallispuistoverkostoa kahdella luontoarvoltaan merkittävällä kohteella, jotka vahvistaisivat etenkin metsäluonnon suojelua ja tarjoavat hienoja retkeilymahdollisuuksia, ministeri sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ympäristöministeriössä oli tarkasteltavana kaikkiaan viisi kansallispuistohanketta. Ministeriön mukaan Sallatunturin kansallispuistosta voidaan ryhtyä heti valmistelemaan hallituksen esitystä ja se voitaisiin antaa eduskunnalle kevätkaudella 2021.

Sallatunturin kansallispuisto perustettaisiin Natura 2000 -verkostoon kuuluvalle luonnonsuojelualueelle. Sallatunturi on pinta-alaltaan noin 10 000 hehtaaria Suomen itärajalla.

Sallan ja Evon kansallispuistohankkeet
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Evon kohdalla asiassa edetään perustamalla alueellinen työryhmä ja se aloittaisi työnsä ensi vuoden alussa, kertoi ministeri Mikkonen tiistaina.

Sen tarkoituksena on ehdottaa kansallispuistolle rajausta, jossa otettaisiin huomioon Evolla toimivien tahojen aluetarpeet ja että se mahdollistaisi hirven kaadon puiston ulkopuolella. Puiston ulkopuolelle on tarkoitus rajata ainakin partiolaisten leirialue ja Hämeen ammattikorkeakoulun opetusmetsä, kertoo ministeriö tiedotteessa. Evon metsäalue on pinta-alaltaan noin 8000 hehtaaria.

Ministeriön mukaan kansallispuistohankkeita arvioitaessa otettiin huomioon esimerkiksi se, miten puiston perustaminen edistäisi kohteen luontoarvojen suojelua, ja miten alue ja liikenneyhteydet sinne mahdollistavat ekologisesti kestävän ja vähähiilisen matkailun.

Suomessa on tällä hetkellä 40 kansallispuistoa, joiden pinta-ala on yli miljoona hehtaaria. Kansallispuisto perustetaan erityislailla. Kansallispuisto voidaan perustaa vain valtion omistamille maille ja vesille. Kansallispuistoverkoston laajentaminen on kirjattu hallitusohjelmaan.

"Upeita tuntureita ja virkistäviä purosyvänteitä"

Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkinen otti tiedon hankkeen etenemisestä ilolla vastaan. Kunnanjohtajan mukaan kansallispuistohanketta tehdessä selvitettiin etukäteen puiston toteutettavuutta ja paikallisten ihmisten näkemystä hankkeeseen.

– Sallatunturin luonnonsuojelualue upeine tuntureineen ja ylänköineen, puhuttelevine vanhoine metsineen ja virkistävine purosyvänteineen muodostaa julkisin yhteyksin helposti saavutettavan ja silti koskemattoman erämaisen alueen, sanoo Sallan kunnanjohtajan Erkki Parkkinen tiedotteessa.

Evon tiedekansallispuistohanketta on vienyt eteenpäin työryhmä ja hankkeella on lukuisia tukijoita. Tietokirjailija Pepe Forsbergilla on yksi Hämeenlinnan Evon kansallispuistohankkeen puuhamiehistä.

Evosta tulisi maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen tiedekansallispuisto. Siellä ihminen, tiede ja luonto kohtaavat.

– Puitteet Evolla ovat monimuotoiset ja otolliset tiedekansallispuistolle. Käytännössä voi vaikka kurkata majavanpesän sisään ja saada sieltä tieteellistä dataa, sanoo Forsberg.

Täysin varauksetta hankkeeseen ei suhtauduta. Paikalliset metsästysseurat ovat huolissaan, miten kansallispuisto vaikuttaisi alueen riistanhoitoon.

Sallan ja Evon lisäksi ministeriö on saanut hallituskauden aikana aloitteet myös kolmesta muusta kansallispuistokohteesta: Korouoman rotkolaaksosta, Porkkalan saaristosta sekä Punkaharjun kansallismaisemasta ja Haarikon metsien yhdistetystä alueesta. Ne eivät ministeriössä edenneet.

Lue myös:

Evon kansallispuistohankkeella neljä kilpailijaa

Metsästäjäliitto: Paikallisia toimijoita ei kuultu Hämeenlinnan Evon kansallispuistohankkeessa

Suosittelemme sinulle