Turun arkkihiippakunnan piispa valitaan 3. joulukuuta 2020. Piispanvaalin toisella kierroksella ovat mukana kaksi eniten ääniä ensimmäisellä kierroksella saanutta eli Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen ja hiippakuntadekaani Mari Leppänen.
Äänioikeus on hiippakunnan papeilla ja lehtoreilla sekä samalla määrällä seurakuntien valitsemia maallikkojäseniä. Äänioikeutettuja on noin 1 190, ja puolet heistä on maallikkojäseniä.
Turun arkkihiippakunnan piispa vastaa 43 seurakunnasta. Aiempia Turun arkkihiippakunnan piispoja ovat olleet Ilkka Kantola, Kari Mäkinen ja eläkkeelle siirtyvä Kaarlo Kalliala. Uusi piispa aloittaa työnsä 1.2.2021. Hänet vihitään virkaansa 7.2.2021.
- Ehdokkaat keskustelivat ajankohtaisista asioista ja arkkihiippakunnan piispan tehtävän merkityksestä tulevaisuudessa Turun tuomiokirkossa pidetyssä tilaisuudessa. Klikkaamalla tästä voi katsoa keskustelun kokonaisuudessaan Yle Areenassa.
Nuorten aikuisten mietteet kirkosta puhuttivat ehdokkaita
Piispaehdokkaat saivat kuulla tilaisuuden alussa turkulaisten mietteitä kirkosta ja sen merkityksestä heille. Annika Selroos mainitsi muun muassa toivovansa, että kirkko järjestäisi nuorille enemmän tilaisuuksia. Kolmen tytön äiti Heidi Kari mainitsi, että seurakunnan kerho on tullut omille lapsille tutuksi. Katuhaastattelussa mainittiin, että kirkon pitäisi olla paikka, josta saa lohtua.
– Teräviä havaintoja, kommentoi Mari Leppänen mielipiteitä.
Hän kysyi, mitä on tapahtunut suomalaisissa kodeissa, kun kotien uskontokasvatuksen rooli on vähentynyt.
Jouni Lehikoinen muistutti, että nuoret ovat vahvasti mukana kirkon toiminnassa. Silti, vaikka koronavuosi on tuonut useita muutoksia nuorten toimintoihin.
– Kirkon on mentävä sinne, missä nuoret ovat, hän sanoi.
Tasa-arvoon etsittävä ratkaisu
Mari Leppänen toivoo, että kirkossa löydettäisiin yhteinen ratkaisu, kun puhutaan avioliiton tasa-arvosta. Hänen mukaansa se on erityisesti monelle nuorelle tärkeä kysymys. Kuitenkin hän painotti keskustelussa ymmärtävänsä, että se on monelle myös hyvin vaikea kysymys.
– Jokaisen on tultava vastaan ja olen iloinen, että arkkipiispan johdolla asiaa nyt edistetään. Toivon itse, että kaikki parit voisivat tulla vihityiksi kirkossa, Leppänen sanoi.
Jouni Lehikoisen mielestä kirkon on tasa-arvoasiassakin uskallettava olla kirkko.
– On varottava mielikuvien luomista. Ydin ei nyt ole se, kuka on enemmistöä tai vähemmistöä. Kirkolliskokous äänestää asiasta ja lopputulosta ei päätä esimerkiksi lehdistö, Lehikoinen sanoi.
Naisen asema kirkossa
Jouni Lehikoisen mielestä keskustelu naisen asemasta kirkossa on jo hieman vanha puheenaihe. Hän ei panisi pahakseen, jos joskus aihe voitaisiin jo välttää keskustelussa.
Mari Leppänen taas sanoo, että keskustelu on osoitus siitä, että asiassa on vielä keskusteltavaa.
– Kirkossa sitouduttiin 30 vuotta sitten siihen, ettei pappisvirka ole sukupuoleen sidottu. Teema silti pulpahtelee aika ajoin esille. Sellaisen todellisuuden keskellä me edelleen elämme.
Erojakin alkoi löytyä
– Hiljaisuuden joogaa on vaarallista tuoda kristilliseen kirkkoon sisälle, totesi Jouni Lehikoinen, kun yleisö halusi kuulla hänen mielipiteensä Mari Leppäsen toimimisesta Hiljaisuuden ystävien hallituksen puheenjohtajana.
Asiasta alkoi yllättäen pieni väittely.
Leppänen vastasi, että hiljaisuuden jooga on juuri sellaista toimintaa, joka kiinnostaa esimerkiksi monia nuoria naisia.
– Se juuri on tärkeää.
Kirkkoherrakokemusta löytyy piispaehdokkaista vain Lehikoiselta. Hänen mukaansa johtajana toimimisesta olisi hyötyä piispan työssä.
– Kenttäkokemuksesta on hyötyä. On ollut ihmisiä, jotka ovat olleet hyvin erimielisiäkin asioista. Ihmisten johtamisesta on karttunut kokemusta.
Mari Leppänen totesi, että kaksikolla on todella erilaiset taustat.
– Kun on työskennellyt piispan erityisavustajana, on hyvä käsitys siitä, millaista työ on.
Millainen piispa olisit?
Ehdokkaat saivat kertoa, millaisen piispan Turun arkkihiippakunta heistä saisi.
– Piispa ei saa olla harmaa, väritön ja mauton. Hänellä pitää olla katu-uskottavuutta. Tehtävä, johon olemme ehdolla, ei ole helppo, Jouni Lehikoinen sanoi.
Leppänen muistutti, että piispan pitää olla tekemisissä kaikkien seurakuntalaisten kanssa.
– Nyt tarvitaan arjen ymmärtämistä ja monin paikoin aitoa, isoa tukea. Piispalla pitää olla viesti, joka koskettaa ihmisiä, totesi Mari Leppänen.
Lue lisää:
Mari Leppänen ja Jouni Lehikoinen Turun piispanvaalin toiselle kierrokselle