Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yksivuotiaana Katja Pääkkönen sijoitettiin kiireellisesti – nyt tuplamaisteri kiittää menestyksestään rajusti kritisoitua järjestelmää

Suomen lastensuojelujärjestelmä joutui vuosi sitten myrskyn silmään. Katja Pääkköselle pääsy lastenkotiin oli ratkaiseva käänne parempaan.

katja pääkkönen
Pääkkösen, 28, päätyminen teologiksi ja yhteiskuntatieteiden maisteriksi on pieni ihme. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Tuomas Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kahvinkeitto ei oikein suju. Syykin on selvä, Katja Pääkkönen ei juo kahvia.

Hänelle kahvittomuus aiheuttaa enemmän päänvaivaa kuin teenjuojille keskimäärin. Hän on pappi, ja kahvista kieltäytyminen voi aiheuttaa töissä kiusallisia tilanteita.

Pääkkösen, 28, päätyminen teologiksi ja yhteiskuntatieteiden maisteriksi on pieni ihme, sillä hänen taustansa antaisi kenelle tahansa hyvän syyn heittää hanskat tiskiin, valita uhrin roolin.

Hän hörppää teetä. Hänellä on tapana pitää pieni tauko ennen kysymyksiin vastaamista. Yksikään sana ei tipahda suusta ennen prosessointia.

– Ehkä minulla on tarve puolustaa heikompia.

Lego-palikka on jäänyt poikittain lattialle. Aivan kuin joku olisi kuljetellut sitä leikin lomassa. Kodissa on merkkejä taaperosta.

katja pääkkönen
Katja Pääkkönen haluaa olla muistutus siitä, että suomalainen lastensuojelujärjestelmä myös toimii. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Laitoskierre alkaa

Ensimmäisen kerran Katja Pääkkönen otettiin kiireelliseen sijoitukseen 1-vuotiaana. Isä ei ollut kuvioissa, eikä äiti pystynyt tarjoamaan turvallista vauva-arkea. Vuotta myöhemmin tytär palasi äidilleen. Siitä alkoi noin viiden vuoden aika, jolloin äidin ja tyttären elämä oli suhteellisen tasaista.

Sitten alkoivat muutot ja levoton elämä. Alakouluikäinen tyttö muutti äitinsä mukana ees taas pitkin Peräpohjolaa. Muuttojen syy oli äidin löytämä uusi ihastus tai muuten vaan vipattava menojalka.

Pääkkösen ei auttanut kuin sopeutua uusiin kouluihin ja uusiin kavereihin.

Koulut vaihtuivat alvariinsa, kotona oli levotonta ja läksyt tehtiin Pääkkösen mukaan hyvin kummallisissa oloissa. Silti koulu sujui hyvin. Hän oli kympin oppilas vastoin monen opettajan ennakko-odotuksia.

– Sain kouluissa turhankin paljon mainetta ja glooriaa siitä, että hoidin asiat hyvin, vaikka elämä heitteli.

Kaverisuhteiden kannalta muutot olivat rankkoja: pisin yhtämittainen asuminen kesti pari vuotta.

– Olen ollut siihen nähden onnekas, että minulla on säilynyt näihin päiviin asti yksi ystävä. Se on ollut ihan huikeaa.

katja pääkkönen
Pian tämän kuvan ottamisen jälkeen alkoi Katja Pääkkösen elämässä kierre, joka päättyi vasta teini-ikäisenä. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Noihin aikoihin lastensuojelun perhetyöntekijä teki tasaisin väliajoin tarkastuskäyntejä äidin ja tyttären kotiin.

Lapsi suojeli äitiään ja valehteli tämän puolesta. Hän tiesi, että vierailujen aikana oli syytä olla sievästi ja näyttää, että kaikki oli hyvin. Erään kerran tyttö kutoi villasukkaa, kun perhetyöntekijä tuli käymään.

– Onnelliset neulomishetket olivat ihan puhtaasti näön vuoksi järjestettyjä. Sen sijaan ruoasta ja turvasta oli pulaa. Mietin usein, milloin on äidin seuraava rahapäivä.

Kiireelliset sijoitukset yleistyivät, ensi- ja turvakoti tulivat tutuksi. Meno enteili, mitä tuleman pitää. Näin ei voinut jatkua loputtomiin.

Katja Pääkkönen on vaitonainen yksityiskohdista.

– Sanon niin, että lapsi otetaan yleensä huostaan kahdesta eri syystä: lapsen vaikean käytöksen tai kodin turvattomuuden takia. En ollut vaikea lapsi.

Turvasatama

Yläkerran koruton kokoushuone on Katja Pääkkösen ainoa muisto ensikäynnistään Rovaniemen Etelärinteen lapsi- ja nuorisokodissa. Vielä tutustumiskäynnillä Pääkkönen ei tiennyt, että “Lastiksesta” tulisi hänen kotinsa.

Takana oli peräti puolen vuoden pätkä Rovaniemen ensi- ja turvakodissa, jossa elämä oli ollut levotonta ja meno välillä arvaamatonta.

Vaikka kaikki tapahtui kuin sumussa, 14-vuotias teini tiesi, että tekeillä on iso ratkaisu hänen tulevaisuutensa kannalta. Hän oli viimein pääsemässä lastenkotiin.

– Tunsin helpotusta. Vuosien levoton ramppaaminen olisi viimein ohi.

Pääkkönen häpesi kotioloja, mutta ei lastenkotiin joutumista.

Kuten suurin osa huostaanotetuista lapsista, myös Pääkkönen olisi halunnut tulla sijoitetuksi sijaisperheeseen. Sijaisperheitä oli jo tuolloin aivan liian vähän tarpeeseen nähden. Ja niihin perheisiin, jotka pystyivät sijaiskodin tarjoamaan, päätyi usein ne pienimmät avuntarvitsijat.

– Olin rikkonaisesta perheestä tuleva teini. En siis kovin haluttua tavaraa.

katja pääkkönen
Katja Pääkkösen muistoissa lapsuudenkotia edustaa mummola, jossa hän vietti paljon aikaa varsinkin alle kouluikäisenä. Kuvassa edesmennyt Eine-mummo, joka oli Pääkkösen tukena varhaislapsuuden tuulisina vuosina. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Lastikseen asettumisen ensimmäisenä päivänä kolme vanhempaa poikaa ryntäsi Pääkkösen huoneeseen ja rojahti sängylle. He eivät kuitenkaan tulleet häiriköimään, vaan ottamaan tulokkaan sisarellisesti vastaan. Myös lastenkodin muut nuoret ottivat Pääkkösen perheenjäsenekseen.

Lastenkodissa oli paljon eri-ikäisiä lapsia. Pääkkönen sai heti ystäviä. Ensimmäistä kertaa vuosiin elämään tuli pysyvyyttä ja paikka, joka tuntui kodilta. Pääkkönen oli omien sanojensa mukaan jo niin laitostunut, että lastenkotiin meno ei tuntunut oudolta.

– Tykkäsin hirveästi olla lastenkodissa, koska siellä oli tiukat säännöt ja täsmälliset ruokailuajat. Sain aika pian myös huomata, että monella lapsella oli ollut vieläkin rankempaa kuin minulla.

Elämä lastenkodissa oli ihanan tylsää ja tasaista. Työntekijöistä tuli turvalliset läheiset aikuiset, joita Pääkkösellä ei ollut koskaan ollut. Hän on pitänyt ohjaajiin yhteyttä näihin päiviin asti. Osa ohjaajista oli ollut vaihtamassa hänen vaippoja, kun tämä oli huostaanotettu ensimmäisen kerran yksivuotiaana.

Lastenkodista tuplatutkintoon

Muutto omaan asuntoon Rovaniemelle koitti, kun Katja Pääkkönen oli 18 vuotta ja kaksi päivää vanha.

Itsenäistymisen jälkeen hän oli aidosti omillaan, varasuunnitelmaa ei ollut, jos siivet eivät kantaisi. Ei ollut kotia, johon palata.

– Lisäksi olen aina kävellyt paljon unissani. Jännitin, mihin saattaisin hortoilla, kun kukaan ei ole vahtimassa.

Tie vei Pääkkösen Pohjois-Karjalaan, Joensuuhun. Itä-Suomen yliopistossa alkoivat teologian opinnot.

Papiksi ryhtyminen ei ollut Pääkköselle itsestäänselvyys, sillä luonnontieteet olivat olleet aina hänen vahvuutensa. Silti jokin antoi hänelle sysäyksen sielunhoidon suuntaan; ehkä omat lapsuuden kokemukset tai se, että seurakunta oli vahvasti läsnä hänen elämässään lastenkodissa.

– Olen myös halunnut aina pitää heikompien puolta.

katja pääkkönen
Katja Pääkkönen päätyi lopulta papiksi, koska hän haluaa olla heikompien puolella. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Joensuussa Pääkkönen tapasi aviomiehensä Henrik Pääkkösen, joka on myös pappi. Monen vaiheen jälkeen pariskunta löysi kotinsa Nokialta.

Hiljattain myös sosiologiksi kouluttautunut Pääkkönen on tehnyt tutkimusmatkaa omaan taustaansa opintojen kautta. Esimerkiksi tuoreeseen graduunsa hän haastatteli lastenkodissa asuneita nuoria.

– Kokemukset olivat pääsääntöisesti positiivisia. Mietinkin, mikä näiden ikävien ja onnellisten tarinoiden suhde oikeasti on.

Katja Pääkkönen päätti puhua tarinastaan ääneen marraskuussa viimeisimmän valmistumisensa yhteydessä. Hän jakoi Twitteriin kuvan todistuksestaan ja saateviestin:

"Tänään mie sain tutkintotodistuksen. Matka laitosnuoresta tuplamaisteriksi on ollut pitkä, ja se on vaatinut monta valvottua yötä ja viime hetken esseetä. Kaikkein suurin mahdollistaja tässä olivat kuitenkin suomalainen lastensuojelu ja nuoruusvuosieni koti, lastenkoti."

Pääkkösen päivitys sai nopeasti laajaa huomiota Twitterissä. Lukuisten onnittelijoiden joukosta löytyvät muun muassa Pentti Arajärvi ja Liisa Jaakonsaari.

Lastenkodin ongelmat isosti esillä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastot näyttävät, että lastensuojelun asiakasmäärät ovat kasvaneet rajusti siitä, kun Pääkkönen muutti omilleen.

Lastensuojeluilmoitusten määrä on kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Viime vuonna lastensuojeluilmoitus tehtiin 85 746 lapsesta, ja kiireellisesti sijoitettiin reilut 4500 lasta.

Lastenkodit ovat saaneet viimeisen reilun vuoden aikana runsaasti kritiikkiä niissä tapahtuneiden väärinkäytösten takia.

Esimerkiksi Yle kertoi reilut vuosi sitten laajasti lastensuojelun ongelmista eri puolilla Suomea. Ylen selvityksen mukaan aluehallintovirastot ja eduskunnan oikeusasiamies ovat ojentaneet viime vuosina ainakin 50 lastensuojelulaitosta ja ammatillista perhekotia niissä havaituista epäkohdista.

Ylen selvitysten mukaan lapsia on muun muassa eristetty, riisutettu ja kohdeltu monella tapaa epäkunnioittavasti.

Hän pelkäsi jatkuvasti, että menettäisi minut.

Katja Pääkkönen

Kaikki se kuulostaa Katja Pääkkösen korvaan vieraalta, koska hänelle lastenkoti edusti ennen kaikkea turvaa ja pysyvyyttä. Toki hän pitää hyvänä, että muiden yksiköiden epäkohdista puhutaan ja uutisoidaan.

Lastiksessa oli Katja Pääkkösen mukaan puhetta niin sanotusti pahoista paikoista, mutta heillä oli kaikki hyvin. Välillä oli myös jaksoja, jolloin hatkoja otettiin tavallista tiuhempaan. Väkivaltaa ei ollut koskaan.

– Muutaman kerran vartiointiliike tuli paikalle, kun turvaranneke pääsi laukeamaan vahingossa.

Pääkkösen mukaan lastensuojelujärjestelmä petti hänen kohdallaan siinä, että hänen äitinsä levotonta menoa katseltiin liian pitkään.

– Kaikki olisi mennyt paremmin, jos minut olisi uskallettu sijoittaa aikaisemmin.

Ovi käy. Sohvan alta edelleen pilkottavan Lego-palikan omistaja saapuu olohuoneeseen isänsä Henrikin sylissä. Vieras mies olohuoneessa ujostuttaa, heipat eivät irtoa.

– Jalmarin syntyessä mietin, mitä äitinä olo oikein on. Ei ollut mallia.

Katja Pääkköstä oltiin ennen Jalmarin syntymää varoiteltu neuvolassa, että tämän lapsuuden kokemuksista voisi tulla haasteita omalle äitiydelle. Varsinkin Jalmarin vauva-aikana hän huomasikin olevansa jopa liikaa vauvassa kiinni.

– Kai halusin ja haluan edelleen tarjota hänelle sitä läheisyyttä, jota en itse saanut.

katja pääkkönen
Mummolan portaat tulivat Katja Pääkköselle tutuiksi lapsuusvuosina. Kuva ajoittuu aikaan, jolloin Katja asui vielä äitinsä kanssa, ja elämä oli hetkelliesti tasaisempaa. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Äitinsä kanssa Pääkkönen on päivittäin tekemisissä, mutta tietyistä menneisyyden asioista ei puhuta. Myös yhteys isään on hiljalleen vahvistunut vuosien varrella.

Pääkkösellä olisi kaikki syy olla katkera. Hän kuitenkin ymmärtää äidin silloisen neuvottomuuden ja avun tarpeen.

Äidin rakkaus ei koskaan loppunut, vaikka elämä oli holtitonta.

– Silloinkin kun olin huostaanotettuna, äiti halusi pitää minuun yhteyttä. Hän pelkäsi jatkuvasti, että menettäisi minut.

Lue lisää :

Apulaisoikeusasiamies jyrähtää laittomuuksista: Vammaisia ja lastensuojelulapsia riisutetaan sekä lukitaan eristykseen, vanhuksia sidotaan laitoksissa

Mirosta, 21, tuli lastenkodissa narkomaani – Joka kymmenes lastenkoti on rikkonut lakia, katso millaisia pulmia laitoksista on löytynyt

Yle seurasi päivän lastensuojelun arkea – yllättävä tieto puhelimessa sai jähmettymään: “Onhan tämä työ henkisesti raskasta”

Hollolalaisesta nuorisokodista paljastui lasten epäasiallista kohtelua – seurustelu kiellettiin, pukeutumiseen puututtiin ja kuukautissuojien käyttöä säänneltiin

Lastensuojeluilmoitusten määrä kaksinkertaistui kymmenessä vuodessa – asiantuntija: "Lastensuojelu ei tapahdu tyhjiössä"

Lastensuojelussa vain puolet tarvittavista työntekijöistä – lastensuojelun kriisissä tarvitaan ensin apua kuntiin, toteaa työryhmä

Ensi- ja turvakotien liitto: Avunhakijoita enemmän kuin koskaan – erityisesti lähisuhdeväkivaltaan haettava apu on lisääntynyt

Suosittelemme sinulle