Hyppää sisältöön

Cafe Jazz jälleen kerran myyntiin – nyt viereen kaavaillaan uudisrakennusta vierasvenesataman veneilijöiden tarpeisiin

Porin kaupungin omistama suojeltu ravintolarakennus paraatipaikalla Etelärannassa on ollut viime ajat tyhjillään.

Cafe Jazz Porin Etelärannassa.
Cafe Jazzilla Porin Etelärannassa voi olla uusi omistaja ensi vuonna. Kuva: Jenni Joensuu / Yle
Tapio Pukkila

Mennyt koronakesä oli Porissa monella tapaa normaalista poikkeava. Ei ollut jazzzfestivaalia ja poikkeuksellista oli myös se, että Porin Etelärannassa maineikas Cafe Jazz oli terasseineen koko kesän suljettu.

Porin kaupunki pani arvorakennuksen myyntiin viime vuoden keväällä. Sitä ennen rantamakasiini oli pitkään vuokralla Pori Jazzilla.

Tämän jälkeen Cafe Jazz on jo miltei vuokrattu tai myyty, mutta eri käänteiden jälkeen kaupunki on perääntynyt. Nyt hiljaiselo rakennuksen ympärillä päättyy uuteen myyntivalmisteluun.

Porin tekninen toimialajohtaja Marko Kilpeläinen kertoo, että marraskuun aikana asia on tarkoitus valmistella niin, että uusia tarjouksia Cafe Jazzista voitaisiin pyytää joulukuussa. Alustavan aikataulun mukaan tammikuussa olisi neuvottelujen aika ja helmikuussa päätöksenteko.

– Lähtökohtana on, että rakennus myydään ja tontti vuokrataan pitkällä sopimusajalla. Valinnan kriteerinä on liiketoimintasuunnitelma ja se, miten rakennukseen investoidaan. Lisäksi velvoitetaan myös uudisrakentamista.

Aivan uutena käänteenä on Cafe Jazzin yhteyteen tehtävä uudisrakennus, johon kaupunki tulisi pitkällä sopimuksella vuokralle ja järjestäisi veneilijöille vierassataman peruspalveluita kesäaikaan.

Toimialajohtaja Kilpeläinen sanoo, että kaupunki on saanut syksyn aikana useita Cafe Jazzista kiinnostuneita yhteydenottoja.

– Toivotaan, että kiinnostus säilyy.

Kaupunki haluaa eloa ainakin kesäaikaan

Kaupungille on tärkeää, että paraatipaikalla Etelärannassa oleva rakennus herää ainakin kesäksi uudelleen eloon ja että sille saadaan pitkäaikainen ylläpitäjä.

– Kaupungin näkökulmasta kesäaika on tärkeintä toukokuusta syksyyn. Haluamme vahvasti edistää sitä, että saamme hyvän, pitkäaikaisen ja taloudellisesti menestyvän toimijan.

Aiemmin puhuttiin myös ympärivuotisesta ravintolasta. Tämä sopii edelleen myös kaupungille, mutta ratkaisun tekee uusi omistaja. Nyt ei kuitenkaan enää kaavailuissa ole moderni ravintolarakennus makasiinin viereen.

– Talviaika on nykyisellään haastava, mutta on kiinni uudesta omistajasta, minkälaisen kokonaissuunnitelman hän tekee, toimialajohtaja Kilpeläinen sanoo.

Pori Jazzin perinteinen konserttipaikka

Cafe Jazzin rakennus on tehty rantamakasiiniksi vuonna 1896. Makasiinissa säilytettiin jokisatamaan höyrylaivojen tuomaa tavaraa.

Rakennuksen on suunnitellut Gustaf Nyström ja se edustaa tyyliltään uusrenessanssia. Makasiini muutettiin ravintolakäyttöön vuonna 1985.

Rakennus on osa Pori Jazz -festivaalin historiaa. Cafe Jazzissa on järjestetty jazzkonsertteja vuosikymmenten ajan.

Suojeltu rakennus on osa valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä eli Kivi-Porin aluetta eikä sitä saa purkaa tai sen ulkomuotoa turmella.

Kuuntele täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Lue lisää:

Cafe Jazzille ei uutta omistajaa tänä kesänä – tarjouskilpailu syksyllä

Porin Etelärantaan moderni ravintolarakennus legendaarisen Cafe Jazzin viereen?

Pori suunnittelee legendaarisen ja suojellun Cafe Jazzin myymistä

Pori Jazz kiistää ravintolan rapistumissyytökset: "Cafe Jazz olisi purettu ilman meitä"

Suosittelemme sinulle